ΤΟΠΙΚΑ

ΟΕΒΕΜ: Η κρίση λυγίζει τους επαγγελματίες

οεβεμ-η-κρίση-λυγίζει-τους-επαγγελματ-808256

Σε αδυναμία πληρωμής φαίνεται ότι βρίσκει το τέλος του Ιουλίου τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και ενώ οι προθεσμίες τήρησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων εκπνέουν, ωστόσο εκτιμάται ότι λίγοι είναι πλέον εκείνοι, που μπορούν να ανταποκριθούν.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αύγουστος θα βρει πολλούς επαγγελματοβιοτέχνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ίσως μάλιστα και τη συντριπτική πλειοψηφία.

Οπως εκτιμάται, μόλις δύο στους δέκα επαγγελματοβιοτέχνες μπορούν αυτές τις ημέρες πληρωμής των υποχρεώσεων να τηρήσουν τις φορολογικές τους και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τρύφωνας Πλαστάρας είπε ότι η εικόνα που υπάρχει δείχνει ότι ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό επαγγελματιών που μπορεί να φτάνει και το 80%, παρουσιάζει φοροαδυναμία.

«Πληρωμές για ασφάλιση, επικουρικά ταμεία, ΦΠΑ τριμήνου, φόρου εισοδήματος, φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εν μέσω μειωμένης ρευστότητας και capital control, που δυσχεραίνουν την λειτουργία της οικονομίας σύμφωνα και με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν.

Οκτώ στους δέκα επαγγελματοβιοτέχνες μάλλον θα οδηγηθούν σε ρύθμιση των δώδεκα δόσεων, καθώς οι οφειλές τους θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. Η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να τακτοποιήσει εγκαίρως τις αυξημένες υπέρογκα φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τη στιγμή που οι τζίροι είναι εξαιρετικά χαμηλοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το φαινόμενο της φοροαδυναμίας έχει αναπτυχθεί ευρέως το τελευταίο διάστημα. «Ολοι οι επαγγελματοβιοτέχνες που θα βρεθούν σε αυτή τη θέση θα πρέπει να τακτοποιήσουν εντός δεκαπέντε ημερών τις οφειλές τους διαφορετικά θα οδηγηθούν εκτός ρυθμίσεων», τόνισε ο ίδιος.

Η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στους κλάδους που εκπροσωπεί η ΟΕΒΕΜ αποδίδεται στην εξωπραγματική φορολογία, τους χαμηλούς τζίρους, τη μηδαμινή ρευστότητα.

«Γυρίζοντας ο μήνας, ο ιδιωτικός τομέας έχει να πληρώσει επιπλέον το επίδομα αδείας και άρα έχει να προσπεράσει ένα ακόμη ανυπέρβλητο εμπόδιο», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και πρόσθεσε ότι «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου