ΤΟΠΙΚΑ

«Βραχνάς» τα POS για τους επαγγελματίες

βραχνάς-τα-pos-για-τους-επαγγελματίες-95124

Πρωτοβουλίες ζητούν ΟΕΒΕΜ και «Εμποροι ενάντια στην Κρίση»

Σειρά προτάσεων για τα προβλήματα χρήσης των μηχανημάτων POS κατέθεσε στους βουλευτές Μαγνησίας η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, η οποία ζητά να ληφθούν υπόψιν και να δοθούν άμεσα λύσεις, καθώς δέχτηκε πλήθος παραπόνων από επαγγελματίες του Νομού.

Σύμφωνα με την επιστολή της, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, τα παράπονα αφορούν στο ζήτημα των προμηθειών των τραπεζικών συναλλαγών, τα οποία δυσχεραίνουν την ομαλή πορεία των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων σε μια περίοδο πολύ σημαντικών οικονομικών και άλλων προβλημάτων.

Ειδικότερα κατά την ΟΕΒΕΜ τα προβλήματα εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:

  • Τα ποσοστά προμήθειας για τις συναλλαγές μέσω POS και καρτών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, υψηλότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ (άνω του 2,0% επί του τζίρου).
  • Η εξίσωση του ποσοστιαίου συντελεστή προμήθειας για τη χρήση πιστωτικής, προπληρωμένης και χρεωστικής κάρτας οδηγεί σε μη αποτελεσματικές οικονομικές επιλογές για τους καταναλωτές και σε υψηλά κόστη για τις επιχειρήσεις.
  • Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε προμήθεια τερματικών μηχανημάτων POS λόγω της καταχώρισης τους στον Τειρεσία. Η επαναφορά των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα χωρίς να υπάρχει η άμεση συνέπεια της κατάσχεσης ή της ταμπέλας του «κακοπληρωτή» είναι προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας. Θα πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση για εφαρμογή ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού (από δημόσιο και τράπεζες) συνδεδεμένου με τα τερματικά μηχανήματα και τις φορολογικές αρχές.
  • Από την πλευρά των καταναλωτών, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το κόστος συνδρομής και το επιτόκιο δανεισμού για τη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε κόστος για χρήση χρεωστικών καρτών. Για τις συναλλαγές στα καταστήματα, θα πρέπει να εξαλειφθούν οι χρεώσεις μεταφοράς πιστώσεων.
  • Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές για πληρωμές αγαθών δημόσιου ενδιαφέροντος (ΔΕΚΟ, λογαριασμοί, κλπ) αλλά και οι συναλλαγές με τρίτους δε θα πρέπει να επιβαρύνονται με επιπρόσθετες χρεώσεις. Είναι προς το όφελος όλων των θεσμικών παραγόντων (φορολογικές αρχές, τραπεζικό σύστημα, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) η διατήρηση των χρημάτων εντός των τραπεζικού συστήματος.

Παρέμβαση και από την παράταξη «Οι Εμποροι – Ενάντια στην Κρίση

Για το ίδιο θέμα, άμεση δράση για τη δημιουργία ενός πλαισίου που να επιτρέπει στους επαγγελματίες να αποκτήσουν τα μηχανήματα υποδοχής καρτών ανεξάρτητα με το εάν έχουν οφειλές σε Τράπεζες ή το Δημόσιο και τη μείωση του ποσοστού προμηθειών από το υπέρογκο 1,5% – 2% που είναι σήμερα, ζητά από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας να αναλάβει η παράταξη Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση.

Οπως σημειώνουν, οι Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση, τα τερματικά τείνουν να γίνουν απαραίτητα για κάθε επιχείρηση, καθώς ήδη μεγάλο ποσοστό αγορών γίνεται με τη χρήση καρτών και πλαστικού χρήματος και είναι πλέον σαφές ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να αποκτήσουν τα «μηχανάκια» καρτών POS και ζητούν από τον ΕΣΒ να διεκδικήσει να μειωθούν από τις τράπεζες τα προαπαιτούμενα που αυτές θέτουν, προκειμένου να πουλήσουν ένα POS. Επίσης προτείνεται το ποσοστό της προμήθειας που ζητάει η κάθε τράπεζα να μειωθεί κάτω από 1%, έως και 0.5%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου