ΤΟΠΙΚΑ

Μακριά από το σχολείο τους έγκλειστοι μαθητές σε φυλακές στη Μαγνησία

μακριά-από-το-σχολείο-τους-έγκλειστοι-805661

Ο κανονισμός των καταστημάτων κράτησης δεν επιτρέπει πρόσβαση σε διαδίκτυο, λάπτοπ και τάμπλετ για τους κρατούμενους

Σχεδόν έναν μήνα μακριά από το σχολείο τους συμπληρώνουν μαθητές παραρτημάτων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων στη Μαγνησία, που λειτουργούν στα ειδικά καταστήματα κράτησης. Οι έγκλειστοι μαθητές δεν έχουν δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, όχι επειδή απαραίτητα λείπει ο εξοπλισμός από τις φυλακές, αλλά διότι ο κανονισμός λειτουργίας τους απαγορεύει στους κρατούμενους την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μόλις έκλεισαν τα σχολεία, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών συνέχισε και συνεχίζει τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κρατούμενοι, όμως, μαθητές στη Μαγνησία δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Τουλάχιστον 22 έγκλειστοι δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και σε συσκευές όπως λάπτοπ και τάμπλετ βάσει του κανονισμού λειτουργίας των φυλακών κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ψηφιακές τάξεις, ούτε να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Ο κανονισμός των φυλακών δεν προβλέπει εξαιρέσεις και αρκετοί μαθητές έχουν χάσει τη μοναδική δημιουργική διέξοδο που είχαν μέχρι πρότινος στο περιβάλλον εγκλεισμού που βιώνουν εξαιτίας παραβατικής συμπεριφοράς που εκδήλωσαν.

Το πρόβλημα είναι διττό, καθώς αφενός πάει πίσω η μαθησιακή διαδικασία, αφετέρου η απομάκρυνση από το σχολείο έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία των μαθητών που βρίσκονται στις φυλακές και η μόνη απασχόληση των οποίων ήταν το σχολείο. Ειδικά τη χειμερινή περίοδο που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω καιρού να απολαύσουν το προαύλιο, διοργανώνοντας παιχνίδια, η απομάκρυνση από το σχολείο είναι ακόμη πιο επίπονη.

Εκπαιδευτικοί που έχουν δημιουργήσει e-class, αλλά δεν μπορούν να τις ενεργοποιήσουν, επιχειρούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα με διαφορετικό τρόπο. Τους προμηθεύουν με λεξικά, βιβλία, φωτοτυπίες, σημειώσεις και τους ενθαρρύνουν να συνεχίσουν να διαβάζουν, να εξοικειώνονται με την ελληνική γλώσσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου