ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε ο Παντελής Λαζαρίδης

τιμήθηκε-ο-παντελής-λαζαρίδης-78048

Εκφραση τιμής στο έργο και την πολυεπίπεδη προσφορά του τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή κ. Παντελή Λαζαρίδη αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Ιδρύματος «Αφών Δεληγεώργη».

Στο πλαίσιο, συγκεκριμένα, του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Νικολάου, το Ίδρυμα Δεληγεώργη τίμησε χθες τον τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητή κ. Παντελή Λαζαρίδη και προσφάτως εκλεγέντα Πρόεδρο του Ιόνιου Πανεπιστημίου, καθιερώνοντας από φέτος έναν νέο θεσμό. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νίκος Δεληγεώργης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «καθιερώσαμε από φέτος να βραβεύουμε μια προσωπικότητα που έχει προσφέρει στην πόλη του Βόλου. Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε τον σπουδαίο τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής, τον ιδρυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Παντελή Λαζαρίδη, τον οποίο θεωρώ μια μεγάλη προσωπικότητα που προσέφερε πολλά στο Βόλο, τον οποίο αγάπησε και στον οποίο ζει».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Δεληγεώργη επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Λαζαρίδη, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί ηθική αναγνώριση του έργου που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στον τόπο μας». Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι ο τιμηθείς «είναι ο βασικός συντελεστής για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα ήταν καίρια η συμβολή του ως προς την καθιέρωση του Βόλου ως έδρας του Πανεπιστημίου» για να προσθέσει ότι «ο δημόσιος χώρος στο Βόλο διαμορφώθηκε και ανασυγκροτήθηκε χάρη στο Πανεπιστήμιο».

Ο νέος πρόεδρος του Ιόνιου Πανεπιστημίου δήλωσε ότι «αιφνιδιάστηκε» αρχικά «από το τηλεφώνημα του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου και την ευγενική πρόσκληση του Ιδρύματος Δεληγεώργη, μέσω του προέδρου του, Νίκου Δεληγεώργη», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του. Ανατρέχοντας στην περίοδο που προηγήθηκε της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι ξεκίνησε από έναν πυρήνα ανθρώπων, ενώ ο ίδιος είχε εκτελεστικό ρόλο. Παράλληλα προσέθεσε ότι «ο Μιχάλης Κουντούρης, τότε Δήμαρχος Βόλου, είχε προβλέψει να προετοιμάσει τις μελέτες με εμάς από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει έτοιμη μια πρόταση για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αρκετά χρόνια πριν την ίδρυσή του». Όταν κατόπιν ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο «ανέλαβα πρώτος πρόεδρος, έχοντας στα χέρια μου ένα απόκομμα της εφημερίδας της Κυβερνήσεως για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο ανέφερε επίσης ότι εγώ ήμουν ο πρόεδρος» υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι αναμνήσεις του κ. Λαζαρίδη «είναι θετικές» κι όπως ανέφερε επιπροσθέτως, σκιαγραφώντας την ευρύτερη δράση του Πανεπιστημίου «δίνει πνοή στην πόλη, είναι στοιχείο της παραγωγικής ταυτότητας αλλά και της πνευματικής ταυτότητας της πόλης. Έχει αναβιώσει όλα όσα επρόκειτο να καταστραφούν αν δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο, διότι είχαν φτάσει στο όριό τους είτε κτίρια είτε άλλες δομές, έχει αναδιατάξει όλο το δημόσιο χώρο στο Βόλο με τις εγκαταστάσεις του έτσι όπως έχουν γίνει και με τον τρόπο που λειτουργούν, κι είναι ένα ζωντανό κύτταρο μέσα στην πόλη του Βόλου». Σχολιάζοντας, τέλος, την τωρινή πορεία του Πανεπιστημίου, την χαρακτηρίζει «θετική» τονίζοντας παράλληλα ότι «έχει κατακτήσει μια ταυτότητα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου