ΤΟΠΙΚΑ

Προσαγωγές 50 ατόμων στο Βόλο

προσαγωγές-50-ατόμων-στο-βόλο-78012
Πενήντα περίπου άτομα, στην πλειοψηφία τους ανήλικοι, προσήχθησαν και κρατούνταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας μετά την επιχείρηση «σκούπα» της Αστυνομίας εξαιτίας των επεισοδίων που ξέσπασαν μετά το πέρας της πορείας που έγινε στο Βόλο στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μέχρι αργά το βράδυ δίνονταν καταθέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνολικά 50 περίπου προσαχθέντες για τους τέσσερις φέρεται μέχρι εκείνη την ώρα να υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες, εάν και σε επίσημες ανακοινώσεις η Αστυνομία αναμένεται να προβεί σήμερα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χθες όλο το βράδυ έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας επικρατούσε ηρεμία και μόνο ορισμένα μεμονωμένα άτομα παραβρίσκονταν εκεί, ζητώντας να ενημερωθούν για τους προσαχθέντες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή
(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)
Από νωρίς το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της πορείας στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα από διάφορες αριστερές συλλογικότητες, φοιτητικές κινήσεις και μαθητές, τίποτα δεν προδίκαζε για το τι θα ακολουθούσε, αφού η πορεία εξελίχτηκε ομαλά και ειρηνικά χωρίς προβλήματα.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν με τη λήξη της πορείας γύρω στις 8 το βράδυ, όταν νεαρά άτομα άρχισαν τον πετροπόλεμο και όρμησαν εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε από απόσταση την πορεία στην οδό Ιάσονος, στο ύψος της Γαμβέτα.
Οι άνδρες των ΜΑΤ αρχικά έριξαν μία κρότου λάμψης, ενώ λίγο αργότερα και αφού ο πετροπόλεμος συνεχίζονταν απάντησαν με τη ρίψη δακρυγόνου στο ύψος της οδού Ογλ. Αυτό ήταν αρκετό προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση και να ξεκινήσει ένα ατέλειωτο κυνηγητό στην πόλη και ειδικότερα στο τμήμα από τον Άγιο Κωνσταντίνο και μέχρι το ύψος της οδού Πλαστήρα στο Νοσοκομείο του Βόλου, μέχρι και την οδό Ρήγα Φεραίου, καθώς ομάδες νεαρών αποσπάστηκαν σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα σε όλα τα παραπάνω οικοδομικά τετράγωνα να επικρατήσει ένταση.
Οι νεαροί διαδηλωτές άρχισαν να τρέχουν δεξιά και αριστερά, ενώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ τους ακολουθούσαν κατά πόδας, με την «καταδίωξη» να διαρκεί για περισσότερη από μιάμιση ώρα.
Οι πρώτες προσαγωγές ξεκίνησαν από την οδό Περραιβού με Ρήγα Φεραίου, όπου άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ απέκλεισαν το οικοδομικό τετράγωνο για να απομονώσουν μία ομάδα περίπου 10 νεαρών παιδιών. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην οδό Καραϊσκάκη με Ρήγα Φεραίου, από όπου προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας περίπου 17 άτομα πολύ νεαρής επίσης ηλικίας.
Οι προσαγωγές συνεχίστηκαν και για το επόμενο μισάωρο από τους γύρω δρόμους στους οποίους είχαν διασκορπιστεί οι διαδηλωτές αλλά και οι άνδρες των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΙΑΣ, σε μία ακτίνα από την οδό Μαγνήτων μέχρι την Ι. Τζάνου με Πλαστήρα και από την Νικοτσάρα μέχρι την Μαυροκορδάτου και την οδό Φιλελλήνων.
Προσαγωγές πριν και μετά…
Συνολικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας προσήχθησαν περίπου 50 άτομα. Σαράντα περίπου νεαροί- οι περισσότεροι ανήλικοι- μετά τα επεισόδια και 10 περίπου άτομα πριν από την πορεία στο κέντρο του Βόλου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μετά από ελέγχους που έγιναν εντοπίστηκαν νεαροί με σακίδια, τα οποία ήταν γεμάτα πέτρες και άλλα αντικείμενα που κρίθηκε ότι θα χρησιμοποιούνταν για να προκληθεί ένταση και επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας.
Οι προσαχθέντες μετά τα επεισόδια μεταφέρονταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας με ειδικά βαν της Αστυνομίας. Σε ένα από αυτά μαζί με έναν διαδηλωτή στην προσαγωγή «προστέθηκε» και ένας σκύλος… ο οποίος και μέχρι να τελειώσουν οι καταθέσεις περίμενε υπομονετικά το αφεντικό του στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου.
Μέχρι αργά το βράδυ δίνονταν καταθέσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνολικά 50 περίπου προσαχθέντες για τους τέσσερις φέρεται μέχρι εκείνη την ώρα να υπάρχουν στοιχεία που ενδεχομένως να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες, εάν και σε επίσημες ανακοινώσεις η Αστυνομία αναμένεται να προβεί σήμερα και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία. Χθες έξω από το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας επικρατούσε ηρεμία και μόνο ορισμένα μεμονωμένα άτομα παραβρίσκονταν εκεί, ζητώντας να ενημερωθούν για τους προσαχθέντες.
Ειρηνική πορεία…
Στην πορεία που ξεκίνησε από το Θόλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 άτομα που με διάφορα συνθήματα αντιμνημονιακά αλλά και κατά της Αστυνομίας ξεκίνησαν από την οδό Ιάσονος και συνέχισαν στην οδό Δημητριάδος μέχρι την Κ. Καρτάλη και από την Γαζή στην οδό Ιωλκού, Δημητριάδος και επέστρεψαν από την οδό Ιάσονος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και κατέληξε η πορεία πάντα ειρηνικά και χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.
Την πορεία ακολουθούσε αστυνομική δύναμη σε αρκετή ωστόσο απόσταση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, όπου σταμάτησαν οι διαδηλωτές, για ορισμένα λεπτά ακούστηκαν μόνο αντιφασιστικά συνθήματα, χωρίς να προκληθεί κανένα πρόβλημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου