ΤΟΠΙΚΑ

Στο στόχαστρο η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

στο-στόχαστρο-η-επιστροφή-φπα-στους-αγ-772014

Οι αγρότες βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο της Εφορίας. Οι εντολές που έχουν δοθεί από τον προϊστάμενο της Α΄Β΄ ΔΟΥ Βόλου Χρ. Τσαμπρινό είναι όπως λέει όπως όλοι οι ελεγκτές εξετάσουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Είναι χρήματα τα οποία αφορούν ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις προϊόντων τους.

Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε παραγωγό κυμαίνονται από 1000 έως 30.000 ευρώ. Μέχρι τώρα, πολλοί αγρότες, έπαιρναν την επιστροφή του ποσού που τους αντιστοιχεί από πολλές Εφορίες . Πλέον, όπως λέει ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ αυτές οι επιστροφές σε περισσότερες από μία ΔΟΥ, εντοπίζονται από το σύστημα. Επιπλέον οι ελεγκτές ελέγχουν αν το ποσό της επιστροφής αντιστοιχεί στις εκτάσεις και στις ποσότητες των προϊόντων που δηλώνονται με το σύστημα ΟΣΔΕ. Αν οι ποσότητες που δηλώνονται είναι μεγαλύτερες από αυτές που πρέπει να δηλωθούν με βάση τη στρεμματική απόδοση για κάθε αγροτικό προϊόν ξεχωριστά, τότε οι επιστροφές μειώνονται κατά το ποσό που αυτές αντιστοιχούν στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Οι έλεγχοι της εφορίας, λέει ο κ. Τσαμπρινός, δεν έχει να κάνει τόσο με ποσά, όσο με το μεγάλο αριθμό αγροτών – παραγωγών καθώς, όπως λέει επιστροφές δικαιούνται τα μέλη από 22 Συνεταιρισμούς που αντιστοιχούν σε 20000 περίπου αγρότες, αφού μόνο στην Ένωση Βόλου, όπως τονίζει ο κ. Τσαμπρινός, οι δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ είναι 2000 άτομα περίπου.

Εξάλλου συνεχίζεται ο θόρυβος αναφορικά με τα ποσά που ζητούνται από τις Ενώσεις Συνεταιρισμών για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ από τους αγρότες για το έτος 2013.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την ΠΑΣΕΓΕΣ υπήρξε για το θέμα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που έχει αναρτηθεί στις πύλες συγκέντρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, την οποία υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης κ. Γιάννης Τσιφόρος αναφέρει:

Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνίας μας, διευκρινίζουμε, για μια ακόμη φορά, ότι σύμφωνα με την σύμβαση υπ. αριθμ. 6023/ΡΜ/2011, μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της Ένωσης εταιριών ΠΑΣΕΓΕΣ – Νeuropublic ΑΕ και την πρόσθετη πράξη που υπεγράφη στις 7.3.2013 και αφορά στην Ενιαία Αίτηση για το 2013, οι εργασίες που ακολουθούν αποτελούν αντικείμενο της παραπάνω σύμβασης:

1. Ενημέρωση παραγωγών.

2. Συμπλήρωση συγκέντρωση και καταχώρηση των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων για την υποβολή της Αίτησης της Ενιαίας Ενίσχυσης η οποία περιλαμβάνει:

  • Την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης των γεωργών.
  • Τα απαραίτητα στοιχεία για τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και ποιοτικού παρακρατήματος.
  • Την ασφάλιση της Αγροτικής παραγωγής.
  • Την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

3. Σάρωση (σκανάρισμα) των απαραίτητων δικαιολογητικών του παραγωγού, όπως αυτά καθορίζονται από την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. Ηλεκτρονική αποστολή των Αιτήσεων στην Κεντρική Βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

5. Αποσφαλμάτωση τυχόν απορρίψεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ νέου αποστολή των ΑΕΕ.

6. Εκτύπωση της οριστικής και πρωτοκολλημένης ΑΕΕ του παραγωγού σε 3 αντίγραφα (Παραγωγός, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΑΣ).

Επομένως κανένα τίμημα δεν πρέπει να εισπράττεται για τις παραπάνω εργασίες από τον παραγωγό, εφόσον το τίμημα που αναλογεί σε αυτές καταβάλλεται μέσω της σύμβασης από τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου