ΤΟΠΙΚΑ

Φυτεύουν κερασιές στον κάμπο…

φυτεύουν-κερασιές-στον-κάμπο-772083

Πριν μερικά χρόνια θα ήταν ανέκδοτο. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και στον κάμπο του Βελεστίνου τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η λογική όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά σε καλλιέργειες υδρόφιλες όπως το βαμβάκι έχουν πλέον παραχωρήσει στον κάμπο του Βελεστίνου, σε μερικό βαθμό τουλάχιστον, τη θέση τους σε άλλες καλλιέργειες, που μέχρι σήμερα τις είχαμε συνηθίσει σε περιοχές κυρίως του Κεντρικού Πηλίου, από τα Λεχώνια μέχρι τη Μπούφα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις , μία στη Χλόη και δύο στο Περίβλεπτο, υπάρχουν ισάριθμοι καλλιεργητές, που έχουν προχωρήσει σε Σχέδια Βελτίωσης και έχουν φυτέψει σημαντικές εκτάσεις από κερασιές.

Στην περίπτωση του παραγωγού από τη Χλόη η έκταση με κερασιές που έχουν φυτευθεί με κερασιές είναι 125 στρέμματα, ενώ με 45 στρέμματα είναι οι άλλες δύο περιπτώσεις παραγωγών που έχουν προχωρήσει και αυτοί στη φύτευση δέντρων κερασιάς.

Είναι ειδική ποικιλία που το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 2, 5 μέτρα, κάτι το οποίο όπως επισημαίνουν γεωπόνοι, έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι σε ότι αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς αυτές γίνονται σε πολύ μικρότερο ύψος σε σύγκριση με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Πήλιο και που έχουν πολύ μεγαλύτερο ύψος.

Όπως λένε γεωπόνοι οι νέες τεχνικές καλλιέργειας της κερασιάς αποδίδουν 100 % της παραγωγής τους μετά τον πέμπτο χρόνο, ενώ η απόδοσή τους αρχίζει σταδιακά μετά τον τρίτο χρόνο. Οι νέες μέθοδοι καλλιέργειας της κερασιάς έχουν σημαντικό κόστος αφού τα φυτά, μαζί με τους πασσάλους και τα σύρματα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνικής κυμαίνεται από 3000 – 5000 ευρώ το στρέμμα.

Όπως λένε οι γεωπόνοι που έχουν κάνει τα Σχέδια Βελτίωσης οι παραπάνω καλλιεργητές κερασιάς διαθέτουν την παραγωγή τους σε έμπορο της Αγιάς, ενώ όπως προσθέτουν, μέσα στις προθέσεις τους ορισμένοι εξ αυτών έχουν κατά νου όπως μέσα στα επόμενα χρόνια, δημιουργήσουν μικρές καθετοποιημένες μονάδες (μικρό συσκευαστήριο, τυποποιητήριο κ.α.).

Φυσικά σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι καλλιεργητές συνεχίζουν να καλλιεργούν παράλληλα και τα παραδοσιακά προϊόντα του κάμπου (βαμβάκι, στάρι, κριθάρι και τριφύλλι).

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδικό χάρτη όλης της χώρας με τα πρώιμα και τα όψιμα προϊόντα στα οποία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχή με τη Μαγνησία να είναι μία από τις περιοχές όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν προϊόντα όπως οι κλημεντίνες, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κυδώνια κ.ο.κ.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου