ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβλημα στη συνταγογράφηση

πρόβλημα-στη-συνταγογράφηση-772042

Δε φθάνει που έχουν να παλέψουν με την ασθένειά τους και τον πόνο τους , έχουν να παλέψουν και με αρκετά προβλήματα που αφορούν στη γραφειοκρατία οι καρκινοπαθείς.

Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας αρκετοί καρκινοπαθείς στο Βόλο αντιμετώπισαν πρόβλημα να γράψουν τα φάρμακά τους καθώς βρέθηκαν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ακτινολόγοι και πυρηνικοί γιατροί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν οι μεν πρώτοι ειδικές σκιαγραφικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για ακτινολογικές εξετάσεις οι μεν δεύτεροι δεν είχαν τη δυνατότητα να χορηγήσουν στους καρκινοπαθείς ραδιενεργές ουσίες για ειδικές θεραπείες κατά του καρκίνου.

Το πρόβλημα διευθετήθηκε χθες μόλις θα χρειαστεί ωστόσο τουλάχιστον δύο μέρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι δίνουν τη μάχη «κόντρα» στην επάρατο.

Απίστευτη εξάλλου ταλαιπωρία υφίστανται οι καρκινοπαθείς και για να δικαιολογήσουν οδοιπορικά και να πληρωθούν από το ΙΚΑ όχι φυσικά όλο το ποσό αλλά όσα ορίζουν οι σχετικοί εγκύκλιοι. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση αφορά στους πάσχοντες από δυσπλαστικά σύνδρομα και αυτοάνοσα νοσήματα και σε όσους τους χορηγούνταν από το γιατρό αγωγή με ειδικές ενέσεις που κοστίζουν η εξάδα μέχρι 1200 ευρώ.

Στο πλαίσιο των περικοπών με εγκύκλιο που έχει κοινοποιήσει σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας και στα φαρμακεία το ΙΚΑ έχει ενημερώσει ότι «δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων. ‘Ετσι χρειάζεται ειδική συνταγή για τα συγκεκριμένα σκευάσματα ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.
Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ, αφού λόγω των συχνών καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων που δέχονται καρκινοπαθείς οι ασθενείς υποχρεούνται να προπληρώνουν την θεραπεία που ανέρχεται σε 1000 και 1500 ευρώ και στη συνέχεια παραπέμπονται στο ΙΚΑ προκειμένου να εξοφληθούν.

Σε άλλες περιπτώσεις σύμφωνα με καταγγελίες καρκινοπαθών που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλούνται κατόπιν σχετικής εγκυκλίου να καταβάλλουν στα Δημόσια Νοσοκομεία 308 € για τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης πεδίων) που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης με υποβολή δικαιολογητικών και αποδείξεων από το ΙΚΑ.

Η σχετική ωστόσο εγκύκλιος τροφοδοτεί και διαιωνίζει τη γραφειοκρατία, ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου