ΤΟΠΙΚΑ

Ψαλίδι στις αναρρωτικές ~ Εγκύκλιος στα ασφαλιστικά ταμεία

ψαλίδι-στις-αναρρωτικές-εγκύκλιος-στ-762041

Για «ψύλλου πήδημα» τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα

«Φρένο» στις αναρρωτικές άδειες. Προβληματισμός για την «ευκολία» με την οποία χορηγούνται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Με εγκύκλιο στις αρμόδιες υπηρεσίες εφιστάται η προσοχή ώστε να μην εγκρίνονται άδειες «για ψύλλου πήδημα».

Σε σχέση με άλλες χρονιές, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέσα από το σύστημα κατανομής και πληρωμής παροχών στις οποίες συγκαταλέγονται και οι αναρρωτικές άδειες, παρατηρείται αύξηση των αδειών ασθενείας σε ποσοστό περίπου 30%. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για τους ίδιους εργαζόμενους οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο επιλέγουν να «πληρώνονται» από τις παροχές του ασφαλιστικού τους φορέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους από τους εργοδότες.

Από την Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ η πάγια εντολή είναι να υπάρχει σοβαρός έλεγχος και «φειδώ» στην χορήγηση αδειών καθώς και στο παρελθόν είχε καταγγελθεί “βιομηχανία” ιατρικών γνωματεύσεων ακόμη και για ένα απλό κρυολόγημα που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την χορήγηση άδειας ασθενείας.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ για την οποία υπήρξε νέα υπόμνηση του φορέα, οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται δικαιούνται επίδομα ασθένειας εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία (4 ημέρες και πάνω) από την Υγειονομική Υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Συνολικά ασφαλισμένος του ΙΚΑ δικαιούται 15 μέρες αδείας λόγω ασθένειας, πέραν αυτού του χρονικού ορίου, υποχρεούται να περάσει από Επιτροπή προκειμένου να δικαιολογηθούν επιπλέον ημέρες.

Για τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης κάθε έτους μετά το τριήμερο του χρόνου αναμονής το ποσό του επιδόματος ασθένειας είναι ίσο με το 50% του ημερήσιου επιδόματος ασθένειας της ασφαλιστικής κλάσης που καθορίζεται με βάση τις 30 τελευταίες ημέρες του προηγούμενο έτους, με εξαίρεση τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους που παραμένουν στο 50% του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής τους κλάσης.

Το ανώτατο όριο επιδότησης λόγω ασθενείας για την ίδια πάθηση ανέρχεται σε 720 ημέρες και για διαφορετικές παθήσεις μέσα στον ίδιο χρόνο σε 182 ημέρες, εφόσον βέβαια υπάρχουν οι ανάλογες χρονικές προϋποθέσεις και πάντα μετά από την έγκριση των Υγειονομικών Επιτροπών.

Στο δημόσιο εξάλλου ανώτατο όριο αναρρωτικών αδειών χωρίς διακοπή είναι οι 12 μήνες και μετά ο υπάλληλος μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών. Εάν υπερβεί το όριο της συνεχόμενης ανώτατης άδειας, τότε αυτεπάγγελτα τίθεται σε διαθεσιμότητα με το 75% των αποδοχών του μέχρι και έναν χρόνο ή εάν πρόκειται για δυσίατο νόσημα για 2 χρόνια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου