ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: «Ολα καλώς καμωμένα» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ΑΓΕΤ

κκε-ολα-καλώς-καμωμένα-σύμφωνα-με-τη-759862

Την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη, σχετικά με την καύση αποβλήτων από την ΑΓΕΤ, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τ.Ε. του ΚΚΕ Βόλου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο αρμόδιος επίτροπος Κ. Βέλα στην απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, επικαλούμενος την «οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών», ενθαρρύνει τις «αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών» να «εξασφαλίσουν ότι τηρούνται οι όροι της σχετικής άδειας…». Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, αυτή ακριβώς η άδεια που ανανέωσε και επικαιροποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως κατήγγειλε η Eυρωκοινοβουλευτική Oμάδα του ΚΚΕ στην ερώτησή της, είναι που δίνει τη δυνατότητα στην εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία να αποτελεί μια τεράστια μονάδα καύσης αποβλήτων έως και 722.000 τόνους/έτος καθώς και να επιλέγει καύσιμα από μια μεγάλη γκάμα άλλων αποβλήτων. Μόνο τα αστικά απόβλητα (οικιακά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά) ανέρχονται σε 410.000 τόνους, ενώ η ποσότητα των 100.000 τόνων RDF και από μόνη της είναι εφιαλτική».

Το ΚΚΕ εκφράζει τη δυσφορία του διότι σύμφωνα με την ΕΕ είναι «όλα καλώς καμωμένα» και επικρίνει το γεγονός ότι «τίθενται όρια και διαδικασίες σχετικά με τις εκπομπές επικίνδυνων για την υγεία ρύπων (διοξίνες, βαρέα μέταλλα, οξείδια του θείου και του αζώτου, υδροχλώριο και υδροφθόριο, ολικός οργανικός άνθρακας) που υπόκεινται σε αυστηρή κριτική ως ανεπαρκή από τον επιστημονικό κόσμο, ενώ επιτρέπεται, υπό «προϋποθέσεις», να τετραπλασιάζονται (!) τα όρια για επικίνδυνες ουσίες (βλ. διοξείδιο του θείου και ολικός οργανικός άνθρακας), όπως π.χ. συμβαίνει και με την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας» όπως λέει.

Επίσης επικρίνει το πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας για την καύση αποβλήτων, λέγοντας ότι «επιτρέπει παραθυράκια στο όνομα «μη κανονικών συνθηκών λειτουργίας» για απεριόριστες υπερβάσεις στα όρια των ρύπων, συνολικά 60 ωρών το χρόνο ανά τσιμεντοκλίβανο και για κάθε είδους ρύπο χωριστά» και ότι «δεν λαμβάνει υπόψη την τεράστια ποσότητα καπναερίων άρα και των επικίνδυνων ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα καθώς και οι εξαντλημένες αντοχές της περιοχής, κύρια του Βόλου και της Αγριάς, που προσβάλλεται από αυτούς, με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις σε βάρος της υγείας των κατοίκων, που ανασαίνουν το ρυπασμένο αέρα».

Τέλος αυτό που επισημαίνεται είναι πως «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα μόνο με τον αγώνα τους ενάντια σε αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου και υποτάσσει σε αυτό την υγεία τους και την προστασία του περιβάλλοντος, μπορούν να βάλουν εμπόδια και να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στο ζήτημα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, της προστασίας του περιβάλλοντος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου