ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: «Ομολογία Φάμελλου για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της δημόσιας υγείας»

κκε-ομολογία-φάμελλου-για-την-εγκλημ-39848

Σχολιάζοντας την απάντηση του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλλής και Αλ. Μεïκόπουλος, για τους ελέγχους των αέριων ρύπων της ΑΓΕΤ, στην οποία ανέφερε πως βάσει των αποτελεσμάτων είναι εντός των ορίων, από την Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:Η απάντηση στην κατά παραγγελία ερώτηση που υπέβαλαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μεϊκόπουλος – Μπαλλής αποτελεί ομολογία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Σ. Φάμελου, για την εγκληματική πολιτική εις βάρος της υγείας των κατοίκων στο Βόλο από την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ – ΚΟΚ στην ΑΓΕΤ – LAFARGE.

Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο σε επερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Κ. Στεργίου, ο υπουργός κούναγε το δάχτυλο στο ΚΚΕ για δήθεν έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των στοιχείων που αποκάλυψε. Τότε εκθείαζε την ΑΓΕΤ αλλά και τα «εναλλακτικά καύσιμα» όπως βαφτίζεται πλέον το εμπόριο και η καταστροφή – καύση των επικίνδυνων σκουπιδιών. Με βάση και την πληρωμένη καταχώρηση της ΑΓΕΤ σε Κυριακάτικες εφημερίδες αποκαλύπτεται ότι κυβέρνηση και εταιρεία μαζί με τους ανθρώπους της έχουν κοινά επεξεργασμένη επιχειρηματολογία.

Στην πρόσφατη αποκαλυπτική πολυσέλιδη απάντηση του υπουργού επισημαίνονται τα εξής:

 • Το ΥΠΕΝ προχώρησε σε Κλιμάκιου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστασίου, ύστερα από σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή (20/3/2017). Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι το μονοπώλιο λειτουργούσε ανεξέλεγκτα το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
 • Η ΑΓΕΤ έχει αδειοδοτηθεί να καίει ετησίως 1.000.000 απορριμματικά καύσιμα, μεταξύ των οποίων 410.000 τον SRF/RDF (το 90% της ποσότητας από τους 480.000 τον που προβλέπεται να καίγονται σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων “ΕΣΔΑ”) και 160.000 PET-KOK. Τα περί δοκιμαστικής λειτουργίας, που σκαρφίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αισχρό ιδεολόγημα που «ρίχτηκε» για αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό.
 • Από το ΚΕΠΠΕ πραγματοποιήθηκαν δυο έλεγχοι (29/3 και 25/4/2017) «των περιβαλλοντικών όρων». Η λειτουργία ΚΕΠΠΕ αποδεικνύεται κενού περιεχομένου. Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε στη βιομηχανία έγινε για το αν εφαρμόζονται οι εγκληματικοί περιβαλλοντικοί όροι και αδειοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί από το 2014, από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 • Τα στοιχεία που εξέτασε το ΚΕΠΠΕ ήταν τα έγγραφα που παρουσίασε η ίδια η επιχείρηση για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!
 • Η on line καταγραφή, που αφορά μόνο ορισμένους ρύπους, μπορεί να δίνει μια εικόνα, αλλά είναι αναποτελεσματική. Οι όποιες υπερβάσεις καυσαερίων (π.χ. στα ΝΟχ, που αναφέρονται στην απάντηση Φάμελου), για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 4 ωρών, δεν αποτελούν παράβαση για την ΑΓΕΤ. Η εταιρεία δεν οφείλει να σταματήσει την τροφοδοσία καυσίμων, αν δεν ξεπεράσουν οι υπερβάσεις συνολικά τις 60 ώρες το χρόνο! σύμφωνα με την ΑΕΠΟ. Οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, εξάλλου, που έχουν γίνει βάση των οδηγιών της Ε.Ε., που φροντίζει για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων, προβλέπουν ότι ακόμη κι αν ξεπεράσουν τα αμφισβητούμενα όρια που έχουν τεθεί στους περιβαλλοντικούς ρύπους στις βιομηχανίες, με τη απόφαση «ο ρυπαίνων πληρώνει» αυτές, αντί κάποιου προστίμου ή με την αγορά ρύπων, μπορούν να συνεχίζουν να «σκοτώνουν»!
 • Το 2017, ύστερα και από το θόρυβο που προκάλεσε η ερώτηση του ΚΚΕ, διενεργήθηκαν μόνο 3 έλεγχοι για διοξίνες και φουράνια το 2017, ενώ το 2018 έχει γίνει μέχρι τώρα μόνο μία, για την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα! Τα όρια, στα οποία αναφέρεται η απάντηση, δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, αφού και η μικρότερη ποσότητα διοξινών που διαχέεται στο περιβάλλον, που μεταφέρεται και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο μπορούν να αποβούν μοιραία για την ανθρώπινη υγεία.
 • Η πολιτική στήριξης των συμφερόντων της ΑΓΕΤ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Σ. Φάμελο, με την απόλυτη συνδρομή των τοπικών στελεχών και βουλευτών, αποκαλύπτεται και από τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας. Εκεί το ΥΠΕΝ τους «παρακαλεί» να εφαρμόσουν μια «εθελοντική» (αν θέλουν!) συμφωνία συνεργασίας. Εμπαίζουν ξεδιάντροπα τον κόσμο, αφού μέσα κι απ’ αυτή τη συμφωνία, ουσιαστικά τους επιβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος να προχωρήσουν στην καρκινογόνα καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών και ΠΕΤ – ΚΟΚ στο Βόλο, αρκεί, αν θέλουν τα αφεντικά της ΑΓΕΤ, να αυξήσουν, για τα μάτια του κόσμου, τις μετρήσεις των ρύπων και να αποδεχτούν τη λειτουργία επιτροπής κοινωνικού ελέγχου και παρακολούθησης, η οποία όπως και το ΚΕΠΠΕ θα ελέγχουν βάση των κατάπτυστων περιβαλλοντικών όρων και αδειοδοτήσεων.

Η στάση της κυβέρνησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα προκλητική. Τα επιχειρήματα περί εφαρμογής της νομιμότητας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής και της νομοθεσίας της Ε.Ε. επαληθεύουν την προσήλωσή της στην ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τα ιδεολογήματα περί κοινωνικών ελέγχων, νομιμότητας, ποιότητας καυσίμων, τήρησης δήθεν των περιβαλλοντικών όρων και εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ – ΠΕΣΔΑ) θέλουν να συσκοτίσουν το γεγονός ότι όλα αυτά τα σχέδια εξυπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος, που δεν μπορεί να συνυπάρξει με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές της πόλης και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταμερισμένο ρόλο στην υπεράσπιση της δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησής τους! Κοροϊδεύουν! Δεν έχουν πάτο για να υπηρετήσουν από τα τοπικά πόστα τους τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Καταρρίπτονται τα επιχειρήματα ότι δήθεν ακολουθούν μέτρα που τους «επιβάλλονται» από την τρόικα, ότι δήθεν με τον τέλος του προγράμματος θα αλλάξουν ρότα στην πολιτική τους. Ίδια και απαράλαχτη θα μείνει! Πιστή στην στρατηγική τους για την αναταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, που σημαίνει φτώχεια, καταστροφή, τσάκισμα της υγείας και της ζωής για τα λαϊκά στρώματα.

Ο χαρακτηρισμός, που τους καταλογίζουν διάφορες ομάδες, ότι «κοιμούνται» στο ζήτημα της ΑΓΕΤ τους δίνει βολικό άλλοθι. Μαζί θολώνουν τα νερά, συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες όσοι αποκόπτουν τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΑΓΕΤ από τη συνολικότερη πολιτική και στρατηγική της.

Εκείνοι που μπορούν να επιβάλλουν την προστασία της δημοσίας υγείας, δεν είναι ούτε η κυβέρνηση ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε ο Δήμος Βόλου, που εξάλλου έχουν μοιρασμένους ρόλους υπέρ των συμφερόντων της ΑΓΕΤ. Είναι μόνο οι λαϊκές οικογένειες, οι εργαζόμενοι της πόλης. Αυτοί μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους στο ζήτημα της υγείας του λαού, της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, του σεβασμού του περιβάλλοντος. Τώρα συνειδητοποιούν περισσότερο ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης, η ανάπτυξή τους προς όφελος του λαού και των αναγκών του δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την ανάκαμψη του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό απαιτεί την κατάργηση των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίηση της οικονομίας, τον κεντρικό σχεδιασμό, την εργατική εξουσία.

Σήμερα, με τα σωματεία και τους φορείς, πρέπει να ξεσηκωθούν με πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις για να:

 • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, η καύση σκουπιδιών και petcoke.
 • Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού ΠΕΤ – ΚΟΚ.
 • Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στο Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Εθνικός και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που, με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση.
 • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.
 • Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων“.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου