ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενικές οι δωρεές οργάνων το 2014 στη Μαγνησία

μηδενικές-οι-δωρεές-οργάνων-το-2014-στη-μα-754129

Εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων πραγματοποιεί το ΓΕΛ Αγριάς

Ενα θέμα – ταμπού, αυτό της δωρεάς οργάνων, τολμά να θίξει το Γενικό Λύκειο Αγριάς. Διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δωρεά Οργάνων – Γέφυρα Ζωής… μύθοι και πραγματικότητα» με στόχο να ενημερώσει για τη δωρεά οργάνων, που στη Μαγνησία κινείται σε μηδενικά επίπεδα για το 2014.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι σε κάποια στιγμή της ζωής μας είτε εμείς είτε συγγενείς μας μπορεί να χρειαστούμε μεταμόσχευση οργάνου. Πρέπει λοιπόν να αποβάλλουμε προκαταλήψεις θρησκοληψίες και να γίνουμε όλοι δωρητές οργάνων. Εμείς ως σχολείο τολμούμε να σηκώσουμε ένα θέμα ταμπού και να ενημερώσουμε την κοινωνία», ανέφερε ο Υποδιευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγριάς, κ. Χρήστος Παπαϊωάννου ενόψει της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ιδρυμα Πορφυρογένη Αγριάς, την ερχόμενη Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Η συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, κ. Δήμητρα Ζαχαρούδη και Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Αντιγόνη Καραθάνου θα παρουσιάσουν τη σημερινή κατάσταση της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα και θα μιλήσουν για την άγνοια, την παραπληροφόρηση, τις φοβίες, τις προκαταλήψεις και τη δυσπιστία που έχουν ως αποτέλεσμα να στερούν τη χαρά της ζωής και το χαμόγελο από ανθρώπους που περιμένουν σε λίστες για όργανα σώματος.

Σύμφωνα με την κ. Καραθάνου, το Νοσοκομείο Βόλου ήταν πρωτοπόρο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ηταν η πρώτη ΜΕΘ στη Θεσσαλία που ανέλαβε πριν από 22 χρόνια να διεκπεραιώσει την πρώτη δωρεά οργάνων και έκτοτε έχουν καταγραφτεί 35 δωρεές. Για το 2014 όμως δεν έχει γίνει ούτε μία μεταμόσχευση σε αντίθεση με άλλες χρονιές, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονταν κατά μέσω όρο δύο δωρεές οργάνων.

Σύμφωνα με την κ. Καραθάνου «όταν επέρχεται εγκεφαλικός θάνατος ενός ασθενούς, κομβικό σημείο είναι αφενός οι συγγενείς να έχουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς κι αφετέρου να μπορέσουν να δεχθούν το θάνατο του προσφιλούς τους προσώπου. Οσοι αρνούνται πιστεύουν σε ένα θαύμα. Δε συμφιλιώνονται με την ιδέα του θανάτου, στερώντας τη δυνατότητα σε κάποιον άλλο συνάνθρωπό τους να κερδίσει το στοίχημα για τη ζωή», σημείωσε η κ. Καραθάνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου