ΤΟΠΙΚΑ

Εξυπνες διαβάσεις σε σχολεία, πάρκα, εκκλησίες στον Βόλο

εξυπνες-διαβάσεις-σε-σχολεία-πάρκα-εκ-741763

«Πράσινο φως» για τη διαμόρφωση έξυπνων διαβάσεων για πεζούς άναψε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για τέσσερις διαβάσεις που θα δημιουργηθούν στη Δημητριάδος κατά μήκος του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου με στόχο την ανάσχεση της ταχύτητας των οχημάτων και τη διευκόλυνση της διέλευσης των πεζών.

Το θέμα είχε απασχολήσει πρόσφατα την Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας, μετά από παράπονα δημοτών ότι στο τμήμα της οδού Δημητριάδος που είναι χαρακτηρισμένο ως ήπιας κυκλοφορίας, έναντι του πάρκου Αγίου Κωνσταντίνου, από το ύψος της οδού Φιλελλήνων έως την Περραιβού, πολλά οχήματα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, θέτοντας σε κίνδυνο τους πεζούς και τα ΑΜΕΑ που κινούνται στην περιοχή, με προορισμό την παραλία, το πάρκο, τον Άγιο Κωνσταντίνο και την Εξωραϊστική.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει έξυπνες διαβάσεις στη θέση των υπαρχόντων και συγκεκριμένα στις διασταυρώσεις Δημητριάδος με Ι. Καρτάλη, Δημητριάδος με Δεληγιώργη, Δημητριάδος με Κασσαβέτη και Δημητριάδος με Βλαχάβα.

Θα είναι υπερυψωμένες, θα πλαισιώνονται με ειδικό φωτισμό, σχάρες για την απορροή των υδάτων, συστήματα προειδοποίησης φιλικά προς τα ΑΜΕΑ και πλήρη σήμανση.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταυρίδης, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Δημητριάδος κατά μήκος του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου. «Στόχος μας είναι εφόσον πετύχει το σκοπό του να επεκταθεί και σε άλλα σημεία μέσα στην πόλη, κυρίως στα σημεία όπου υπάρχει μαζική διέλευση πεζών, για παράδειγμα στα σχολεία, στα πάρκα και στις εκκλησίες», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.

Ομπρελοκαθίσματα σε όλες τις παραλίες

Η Ε.Π.Ζ. γνωμοδότησε θετικά στην ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στο σύνολο των παραλιών στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου.

Μετά την αναταραχή που επικράτησε το καλοκαίρι που πέρασε στην Νταμούχαρη, το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας ζήτησε από τους Δήμους να γνωμοδοτήσουν αν επιθυμούν για κάποια παραλία που ανήκει στα διοικητικά τους όρια εξαίρεση από το καθεστώς της απλής χρήσης.

Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Βόλου, Γιώργος Παπαμακάριος, για να ζητηθεί εξαίρεση πρέπει να συντρέχει ειδικός λόγος, να είναι αρχαιολογικός χώρος, να συντρέχουν περιβαλλοντικοί λόγοι ή λόγοι επικινδυνότητας.

Κανένας από τους παραπάνω λόγους δεν ισχύει για την περίπτωση του Δήμου Βόλου και το σύνολο των 22 τοπικών κοινοτήτων που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν (εξαίρεση αποτέλεσαν οι Σταγιάτες που δεν απάντησαν αλλά στα διοικητικά τους όρια δεν υπάρχει ακτή) αποφάνθηκαν αρνητικά σε ενδεχόμενη εξαίρεση παραλίας από το καθεστώς απλής χρήσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου