ΤΟΠΙΚΑ

Αγιασμός μαθημάτων στον Βόλο παρουσία του υπουργού Παιδείας της Σερβίας

αγιασμός-μαθημάτων-στον-βόλο-παρουσί-754647

Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σερβίας, Μλάντεν Σάρτσεβιτς θα τελεστεί ο Αγιασμός των μαθημάτων για τη νέα σχολική χρονιά στο συμπληρωματικό Δημοτικό Σχολείο στη σέρβικη γλώσσα, που λειτουργεί στον Βόλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος.

Ο Αγιασμός θα τελεστεί στις εγκαταστάσεις του σχολείου, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, οπότε και ο Σέρβος υπουργός θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μαθητές που έλκουν την καταγωγή τους από τη Σερβία αλλά ζουν με τις οικογένειές τους στον Βόλο. Σημειώνεται ότι ο Βόλος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού στα συμπληρωματικά Δημοτικά Σχολεία στη σέρβικη γλώσσα που λειτουργούν στην Ευρώπη και στόχος είναι να αφουγκραστεί από κοντά τυχόν προβλήματα των μαθητών και των γονέων τους.

Αμέσως μετά τον Αγιασμό στον οποίο έχουν προσκληθεί τοπικοί φορείς, θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμή του υπουργού, από τον επίτιμο πρόξενο της Σερβικής Δημοκρατίας στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, κ. Συμεών Τσομώκο, στο ξενοδοχείο Volos Palace.

Στο συμπληρωματικό Δημοτικό Σχολείο στη σέρβικη γλώσσα φέτος το κουδούνι θα χτυπήσει για δεύτερη χρονιά για τους μαθητές που έλκουν την καταγωγή τους από την Σερβία αλλά ζουν με τις οικογένειές τους στον Βόλο και οι οποίοι θα ξεκινήσουν παράλληλα μαθήματα στο σέρβικο σχολείο, ένα από τα τέσσερα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα υπό την «ομπρέλα» του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλο.

Πέρυσι, το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο. Σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Βόλου, στο κτίριο της σχολικής επιτροπής του συγκροτήματος Μουρτζούκου, βρήκε στέγη το σερβικό δημόσιο σχολείο.

Τα μαθήματα που γίνονταν μία φορά την εβδομάδα, μετά τη λήξη των μαθημάτων στο ελληνικό σχολείο, παρακολούθησαν περίπου 35 μαθητές που έχουν σέρβικη καταγωγή είτε από την πλευρά και των δύο γονιών τους, είτε μόνο του ενός, είτε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Στο σχολείο οι μαθητές διδάσκονται γλώσσα και ιστορία. Πρόκειται για ένα οκτατάξιο σχολείο, οι απόφοιτοι του οποίου αποκτούν απολυτήριο της αντίστοιχης β’ γυμνασίου στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για φροντιστήριο όπου μπορεί κανείς να μάθει τη σερβική γλώσσα. Είναι ένα δημόσιο σχολείο – δομή του Υπουργείου Παιδείας της Σερβίας, όπου οι μαθητές κάνουν μάθημα γλώσσας και ιστορίας όπως θα έκαναν στα δημόσια σχολεία στην πατρίδα τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου