ΤΟΠΙΚΑ

Φέρνει ένα «θαύμα» στον Βόλο ~ Η Ελλάδα – Ελένη Δαμιανού

φέρνει-ένα-θαύμα-στον-βόλο-η-ελλάδα-821-732840

Η Βολιώτισσα χορεύτρια, χορογράφος, που δημιούργησε τη δική της μέθοδο χορογραφικής σύνθεσης, κάνει διεθνή καριέρα και επιστρέφει στη γενέτειρά της για να προσφέρει στον χώρο

Ο χορός είναι για τη Βολιώτισσα Ελλάδα – Ελένη Δαμιανού αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Σε ηλικία μόλις 2,5 ετών εγγράφηκε σε σχολή χορού και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει. Σήμερα είναι διεθνούς φήμης χορεύτρια, χορογράφος και αυτοδίδακτη σχεδιάστρια κοστουμιών, η οποία έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του χώρου, ενώ στο πλαίσιο της διεθνούς καριέρας της έχει χορέψει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει «πατήσει» στις σκηνές θεάτρων και όχι μόνο σε όλον τον κόσμο. Πλέον περιοδεύει με τη δική της performance «Τα 7 θαύματα του κόσμου» συμμετέχοντας και η ίδια σαν ένα «θαύμα». Ενα… θαύμα από τον Βόλο, που «παίζει» με τα όρια του σώματος καιπου επέστρεψε στη γενέτειρά της μετά από επτά χρόνια διεθνούς καριέρας για να προσφέρει στον τόπο της στον χώρο του χορού. «Θέλω να δώσω πίσω, στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησα, όλα όσα μπορώ», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η 28χρονη Ελλάδα- Ελένη Δαμιανού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού σηματοδότησε τον επαναπατρισμό της κ. Δαμιανού η οποία είχε τη βάση της στις Βρυξέλλες του Βελγίου επί επτά χρόνια κάνοντας διεθνή καριέρα. Το εμπόδιο που συνάντησε φαίνεται να άλλαξε τον προσανατολισμό της. «Ηρθα τον περασμένο Μάρτιο για να δω τους δικούς μου στον Βόλο και εγκλωβίστηκα. Ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις και δεν μπορούσα να ταξιδέψω. Τρεις φορές άλλαξα εισιτήρια. Τελικώς, υιοθετήσαμε την εξ αποστάσεως εργασία και τον Ιούνιοεπέστρεψα οριστικά στον Βόλο. Όραμά μου να προσφέρω στον τόπο μου στον τομέα μου. Και κάποια στιγμή να μην υπάρχουν «κλειστές» σχολές χορού αλλά να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ηδη μάλιστα ετοιμάζεται να παραδώσει τα πρώτα σεμινάρια- ανοιχτά μαθήματα για επαγγελματίες χορευτές και όχι μόνο, στη σχολή τηςΜήτση Λαούδη, από όπου και η ίδια ξεκίνησε κάνοντας τα πρώτα της χορευτικά βήματα.

Βάση στις Βρυξέλλες

Η Ελλάδα – Ελένη Δαμιανού γεννήθηκε το 1992 στον Βόλο, όπου ήρθε σε επαφή με τον χορό και τη ρυθμική γυμναστική σε μικρή ηλικία.Ξεκίνησε της σπουδές της στον χορό το 2010 στην Λυρική Σχολή και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Το 2013 έλαβε τριετή υποτροφία για τη σχολή της Anne Teresa De Keersmaeker, P.A.R.T.S., με έδρα τις Βρυξέλλες, όπου αποφοίτησε το 2016. Το 2016 έλαβε υποτροφία για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ecoledes Sables στη Σενεγάλη. Επί επτά ολόκληρα χρόνια είχε τη βάση της στις Βρυξέλλες.

Διεθνείς συνεργασίες με μεγάλα ονόματα

Από το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον Radouan Mriziga, για τιςπαραγωγές της ομάδας του A7LA5. Έχει δουλέψει μαζί του για το κομμάτι «7» ως χορεύτρια και συνδημιουργός, για το κομμάτι «33» ως χορεύτρια και σκηνογράφος, ενώ διδάσκει το κινητικό του λεξιλόγιο σε σεμινάρια, και ακροάσεις.

Ως χορεύτρια, έχει συνεργαστεί με χορογράφους σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική, με ονόματα όπως, Radouan Mriziga (Μαρόκο), Anne-Linn Akselsen (Νορβηγία), Yuika Hashimoto (Ιαπωνία), Fabrice Mazliah (Σουηδία), Cindy Van Acker (Σουηδία), David Zambrano(Βενεζουέλα) Mohamed Y. Shika (Αίγυπτο), Jerome Bell (Γαλλία), Francesco Scavetta (Ιταλία), Jonathan Burrows (Ηνωμένο Βασίλειο), Ultima Vez(Βέλγιο)κ.α.

Σε μεγάλα φεστιβάλ

Στο πλούσιο βιογραφικό της παρά το νεαρό της ηλικίας της συμπεριλαμβάνονται επίσης εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ, θέατρα ακόμη και σε ταινία.Εχειχορέψει σεφεστιβάλόπωςAlkantara Festival (Λισαβόνα), Festival d’ Automne (Παρίσι), New Empathies (Βερολίνο), Oktoberdans (Μπέργκεν), κ.α. και σε θέατρα όπως, STUCK, KAAI Theater (Βρυξέλλες), WEXNER center for the Arts, CAC, PACT Zollverein, De Singel, Z33, Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Αθήνα)κ.α. Διδάχθηκε ρεπερτόριο, Trisha Brown, Rosas, Forshythe, καιPina Bausch. Το2014 συνεργάστηκεμετονχορευτήEduardo Torroja για την αναβίωση του ρεπερτορίου της ομάδας Ultima Vez, με αφορμή την ταινία «Boom Belgie». Το 2013 πήρε μέρος στην ταινία «Black Box» του Γεράσιμου Ρήγα.

Δημιούργησε τη δική της μέθοδο χορογραφικής σύνθεσης

Το πρωτοποριακό που χαρακτηρίζει την επαγγελματική πορεία στην ΕλλάδαΕλένη Δαμιανού στον χώρο του χορού είναι ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών της δημιούργησε τη δική της μέθοδο χορογραφικής σύνθεσηςκαι εξερεύνησης του σώματος με βάση τον αυτοσχεδιασμό (body mechanics and spatial architecture).

«Η μέθοδος, εστιάζει στη μηχανική του σώματος, τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει το σώμα μέσα σε κανόνες περιορισμού και την δημιουργία κινήσεων στον χώρο δίνοντας έμφαση στη χρησιμότητα του αρνητικού χώρου», αναφέρει η ίδια για τη μέθοδό της που συνδυάζει τον χορό, την αρχιτεκτονική, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες, «παίζοντας» ταυτόχρονα με τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Την τεχνική της αυτή διδάσκει από το 2016 σε studio χορού, σχολές και ως μάθημα προθέρμανσης σε ομάδες χορού( Mohamed Toukabri, Need Company).

Σε παγκόσμια περιοδεία με τη δική της παράσταση

Και αυτοδίδακτη σχεδιάστρια κοστουμιών

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα – Ελένη Δαμιανού παράλληλα με την προετοιμασία των ανοιχτών μαθημάτων που σχεδιάζει να παρουσιάσει στον Βόλο, ανεβάζει τη δική της παράσταση «Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου» σε παγκόσμιες σκηνές. Ως ένα από τα επτά θαύματα και η ίδια προσεγγίζει τις εντυπωσιακές κατασκευές του αρχαίου κόσμου μέσα από τη μουσική και την αρχιτεκτονική του σώματος. Η performance έχει ανάβει σε θέατρα, μουσεία, γκαλερί, ωστόσο η περιοδεία σταμάτησε από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Ιούλιο λόγω κορονοϊού. Τελευταίος σταθμός ήταν το Οχάιο και προετοιμάζεται για παραστάσεις στα Εμιράτα, το Βέλγιο, την Ουτρέχτη. «Παράλληλα με την ομάδα μου περιμένουμε τις ημερομηνίες για τις παραστάσεις μέσα στο 2021», αναφέρει η ίδια. Παράλληλα, από το 2018 ασχολείται με κατασκευή θεατρικών κουστουμιών και ενδυμάτων. Αν και αυτοδίδακτη, έκανε την πρακτική της δίπλα στον Christophe Coppens, για την κατασκευή των έργων του, για την έκθεση «EATS HIT WATCH CRAP». Τον Οκτώβριο του 2018 προτάθηκε να παρουσιάσει την πρώτη της συλλογή ενδυμάτων με θέμα «Sustainability in Fashion» στις Βρυξέλλες. Αυτή ήταν και η πρώτη της κολεξιόν από ανακυκλώσιμα υλικά, και μέχρι σήμερα σχεδιάζει και κατασκευάζει κουστούμια για χορογράφους που δρουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χορεύτρια από νηπιακή ηλικία πλέον παίζει με τα όρια του σώματος. Εχει εμφανιστεί σε διεθνείς σκηνές με κορυφαία ονόματα του χώρου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου