ΤΟΠΙΚΑ

«Πόλεμος» για τις μάσκες στα σχολεία ~ Προβληματισμοί, αντιδράσεις και εισαγγελική παρέμβαση

πόλεμος-για-τις-μάσκες-στα-σχολεία-π-732824

Τι λένε γονείς, εκπαιδευτικοί και γιατροί για την υποχρεωτικότητα της χρήσης της κατά τη διάρκεια των μαθημάτων

Η μάσκα θα αποτελέσει ένα από τα απαραίτητα… αξεσουάρ, που θα πρέπει να βρίσκεται στις σχολικές τσάντες όλων των μαθητών από το νέο σχολικό έτος, που αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Η υποχρεωτικότητα της χρήσης τηςσε όλους τους κλειστούς χώρους στα σχολεία τόσο από εκπαιδευτικούς, όσο και από μαθητές, αλλά και κατά τη μετακίνηση με σχολικά λεωφορεία έχει προκαλέσει προβληματισμό, ανησυχία, καθώς και αντιδράσεις στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εκπαιδευτικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πολύωρη χρήση της μάσκας, όμως θα πειθαρχήσουν, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των γονέων. Υπάρχει όμως και μερίδα γονέων που αντιδρά, απευθύνοντας κάλεσμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Ανηλίκων.

Οπως ανακοίνωσε η υπουργός ΠαιδείαςΝίκη Κεραμέως, η νέα σχολική πραγματικότητα περιλαμβάνει όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση της μάσκαςκαθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνεταιιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.Η άρνηση της χρήσης της θα τιμωρείται με απουσία.

Απαντώντας σε όσους γονιούς σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκεςστα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε«το να μηφορά μάσκα σε καιρό πανδημίαςείναι σαν να μηβάζεις ζώνη στο παιδί ή σαν να μην το εμβολιάζεις. Η μάσκα είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Εάν το παιδί φοράμάσκα, δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του, αλλά και όσους είναι σπίτι, γιατί θα γυρίσει θωρακισμένο».

Δωρεάν μάσκες

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων, αλλά και ιδιωτικών σχολείων. Επίσης θα δοθούν επικαιροποιημένες οδηγίες, που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ.

Στη Μαγνησία, σύμφωνα με την απόφαση για έκτακτη επιχορήγηση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, για την προμήθεια μασκών για τα σχολεία αντιστοιχεί ποσό 122.000 για 26.857 μαθητές. Το ποσό έχει κατανεμηθεί ως εξής: Στον Δήμο Βόλου για 20.298 μαθητές ποσό 90.000 ευρώ, στον Δήμο Αλμυρού για 2.383 μαθητές ποσό 11.0000 ευρώ, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου για 1.120 μαθητές ποσό 5.000 ευρώ, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου για 768 μαθητές ποσό 4.000 ευρώ, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου για 480 μαθητές ποσό 3.000 ευρώ, στη Σκιάθο για 934 μαθητές ποσό 5.000 ευρώ, στη Σκόπελο για 649 μαθητές ποσό 3.000 ευρώ και στην Αλόννησο για 225 μαθητές ποσό 1.000 ευρώ. Ηδη οι διαγωνισμοί για την προμήθειά τους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Εχει δρομολογηθεί, επίσης, και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας. Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός όλων των χώρων, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας θα εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες μαθητών. Γενικά, θα εξαιρούνται παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Οσον αφορά στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται ηχρήση μάσκαςμόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Προβληματισμένοι οι εκπαιδευτικοί

Τον προβληματισμό τους για την πολύωρη χρήση της μάσκας δεν κρύβουν και οι εκπαιδευτικοί, που ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και επέστρεψαν στα σχολεία τους, κάνουν συστηματική χρήση της για όσο διάστημα βρίσκονται στα γραφεία τους.«Χθες (σ.σ. προχθές) φορούσα επί έξι ολόκληρες ώρες τη μάσκα και ζαλίστηκα. Βγήκα έξω και προσπαθούσα να πάρω βαθιές εισπνοές», αναφέρει η διευθύντρια του 1ουΓενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Βάσσα Παρασκευά για τη δυσκολία της χρήσης της μάσκας για πολλές ώρες.

Σύμφωνα με την ίδια στα σχολεία υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πολύωρη χρήση της μάσκας. «Είναι πρόβλημα. Θα αντέξουν οι εκπαιδευτικοί, κυρίως όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή πάσχουν από κάποια ασθένεια; Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να μιλούν πολλή ώρα κατά την παράδοση του μαθήματος και η μάσκα δυσκολεύει. Θα ακουγόμαστε; Θα μας καταλαβαίνουν οι μαθητές; Πώς θα βγαίνει το επτάωρο;» αναρωτιέται η κ. Παρασκευά.

Μέχρι στιγμής στο μέτρο πειθαρχούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές που προσέρχονται στα σχολεία για διάφορες διαδικασίες. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν: «Πόσες μάσκες θα πρέπει να έχουμε καθημερινά μαζί μας; Μία θα είναι αρκετή; Θα χρειάζεται να την αλλάζουμε και κάθε πότε;» τα ερωτήματα, που βασανίζουν τον εκπαιδευτικό κόσμο. Μάλιστα όπως σημείωσε η κ. Παρασκευά την επόμενη εβδομάδα έχει κληθεί παιδίατρος στο σχολείο για να εξηγήσει όχι μόνο τη σωστή χρήση της μάσκας, αλλά και για να απαντήσει στις αγωνίες που υπάρχουν για την πολύωρη χρήση της.

Προβληματισμός όμως υπάρχει και για το «τιμωρητικό» μέτρο της απουσίας σε όποιον μαθητή δεν πειθαρχεί στη χρήση μάσκας. «Είναι σωστό αυτό; Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συστάσεων. Ηδη έχουμε αντιδράσεις από γονείς, που μας ζητούν να υπογράψουμε ότι η συνεχόμενη χρήση της μάσκας δεν θα έχει επίπτωση στην υγεία των παιδιών τους. Δεν είμαστε γιατροί, ούτε εμείς αποφασίζουμε», σημειώνει η κ. Παρασκευά.

Συνεδριάζουν οι γονείς

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η Ενωση Συλλόγων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Βόλου για το θέμα της μάσκας, στο οποίο από την Ενωση υπάρχει γραμμή συμμόρφωσης στο μέτρο.

«Δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο, που δεν είναι άλλος από την προστασία της δημόσιας υγείας. Σίγουρα η πολύωρη χρήση της είναι δύσκολη, μπροστά όμως στο αγαθό της δημόσιας υγείας θα πρέπει να επιδείξουμε πειθαρχία. Προσωπικά δεν ανησυχώ ότι το παιδί μου θα πάθει… κάτι από τη χρήση μάσκας. Είναι θέμα προσαρμογής και συνήθειας. Αν ένα παιδί για ιατρικούς λόγους δεν πρέπει να τη φορέσει, υπάρχει πρόβλεψη. Αλλά γενικά θα πρέπει να έχουμεεμπιστοσύνη στους επιστήμονες», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Θέμης Κορομηλής.

Αντιδρώντες

Υπάρχουν ωστόσο και γονείς που αντιδρούν σφόδρα στη χρήση μάσκας στο σχολείο και δηλώνουν ότι εάν το Υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην υποχρεωτικότητα της χρήσης της δεν θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και η αποχή θα είναι η απάντησή τους. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργηθεί κίνημα από αντιδρώντες γονείς που εκφράζουν τις φοβίες τους από τη συνεχή χρήση της μάσκας στο σχολείο και ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών τους.

Μάλιστα το κίνημα αποκτά και μορφή κινητοποίησης με τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Αρτα, Χαλκίδα, Εύβοια, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη…

Από το κάλεσμα δεν εξαιρείται ο Βόλος. Με σύνθημα «δεν θα ανεχθούμε άνοιγμα των σχολείων με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά μας» καλούν στις 6:30 σήμερα το απόγευμα σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Το κάλεσμα, όπως κατέγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προκάλεσε παρέμβαση του εισαγγελέα Ανηλίκων, ο οποίος ζήτησε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας να τηρηθεί ο Νόμος και αν διαπιστωθεί διέγερση σε απείθεια, δηλαδή προτροπές για μησυμμόρφωση, να γίνουνσυλλήψεις. Ο Νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπει φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης: Αναγκαιότητα η μάσκα, λόγω δομής της ελληνικής οικογένειας

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, η χρήση της μάσκας στο σχολείο από μαθητές είναι αναγκαιότητα, δεδομένης της δομής της ελληνικής οικογένειας. «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν νοσούν. Είναι όμως φορείς και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό στην οικογένειά τους. Τα παιδιά μεταδίδουν χωρίς να νοσούν. Επίσης αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η δομή της ελληνικής οικογένειας περιλαμβάνει τη συμβίωση στο ίδιο περιβάλλον των παππούδων και των γιαγιάδων, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για τον λόγο αυτό, ο κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πιο αυξημένος. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κύμα λοιμώξεων, που θα ξεκινήσει από τα σχολεία», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης. Ο ίδιος δηλώνει ότι κατανοεί τη δυσκολία της πολύωρης χρήσης της. «Προκαλεί ένα αίσθημα δυσφορίας. Δεν υπάρχει όμως κάποιος κίνδυνος από την πολύωρη χρήση της, που να έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Υπάρχουν χώρες στις οποίες οι πολίτες χρησιμοποιούν συνεχώς μάσκα ή άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τη φορούν για να τους προστατεύει. Γενικώς η μάσκα προστατεύει», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης. Για τον κ. Γουργουλιάνη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας είναι αναγκαιότητα τουλάχιστον για το πρώτο στάδιο ανοίγματος των σχολείων. «Ξεκινάμε έτσι και βλέπουμε. Κάθε δύο εβδομάδες τα μέτρα επανεκτιμώνται», είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου