ΤΟΠΙΚΑ

Βγήκε νικητής μέσα στην πανδημία ~ 40χρονος απεξαρτήθηκε από ουσίες

βγήκε-νικητής-μέσα-στην-πανδημία-40χρο-732832

Κανονικά η λειτουργία της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα – Μηδενική λίστα αναμονής – Νέες εισαγωγές με τοξικομανία, ακόμη και από τα 14 έτη

Αποφάσισε να βγει από τον βούρκο των ναρκωτικών και δεν τον πτόησαν ούτε ο εθισμός και η ανεργία, ούτε η πανδημία του κορονοϊού, η καραντίνα, οι καθημερινές συνέπειες σε συνδυασμό με τα προβλήματα της πολύχρονης χρήσης. Αντίθετα έβαλε τη ζωή του σε τάξη κόντρα στις δύσκολες συνθήκες, βρήκε δουλειά και σήμερα μπορεί να κάνει όνειρα και να ελπίζει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Νικητής από τη μεγάλη μάχη με τα ναρκωτικά και μάλιστα εν μέσω πανδημίας βγήκε 40χρονος Βολιώτης, ο οποίος είναι πλέον καθαρός από ουσίες και υποκατάστατα και εισέρχεται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο, η οποία υλοποιεί το πρόγραμμά της με επιτυχία παρά την πανδημία.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Θεοδόσης Γιαμουστάρης λέει ότι γίνονται ανεξαιρέτως όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος και οι νέες εισαγωγές και η μονάδα συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της, ώστε να μην υπάρχει λίστα αναμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος Βολιώτης είχε παρελθόν στην παραβατικότητα με αποφυλακίσεις, όταν αποφάσισε να κάνει την προσπάθειά του και να απεξαρτηθεί. Παρά την πολύχρονη χρήση και τα προβλήματα εντάχθηκε στο πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια και σήμερα βλέπει τις προσπάθειές του να δικαιώνονται.

Συγκεκριμένα τον πρώτο χρόνο ήταν αρκετά ασταθής και συνεχίζονταν οι δικαστικές εκκρεμότητες με τον νόμο και οι καινούργιες υποθέσεις αλλά τον δεύτερο χρόνο σταθεροποιήθηκε.

Σταδιακά άρχισε να μειώνει το υποκατάστατο με στόχο να το εκμηδενίσει, ενώ βρήκε εργασία στον επισιτιστικό τομέα την οποία κρατάει μέχρι και σήμερα.

Πριν από δυο μήνες μηδένισε το υποκατάστατο φάρμακο και πλέον είναι καθαρός απ’ όλες τις ουσίες και έχει ενταχθεί στην τελική φάση του προγράμματος της κοινωνικής επανένταξης που την παρακολουθεί με στόχο μετά από έναν χρόνο να την ολοκληρώσει.

Ο 40χρονος δεν έχει δική του οικογένεια. Εχει όμως γονείς και αδέρφια που στέκονται δίπλα του και τον στηρίζουν από την αρχή της προσπάθειάς του και τώρα είναι εμφανής ο αντίκτυπος της βελτίωσης της κατάστασής του στους ίδιους τους γονείς του. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο γαλήνιοι.

Ο θεραπευόμενος έχει κάθε λόγο για να είναι ικανοποιημένος με όλα αυτά που έχει καταφέρει. Σήμερα είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη ζωή του, να παντρευτεί, να αποκτήσει δική του οικογένεια.

Σε όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης του προγράμματος τον χαρακτηρίζει η αυτοπειθαρχία και η διαρκής σιωπηλή προσπάθεια, δύο πολύ σημαντικά όπλα. Η αλλαγή μέσα του ξεκίνησε, όταν συνειδητοποίησε πόσο πολύ αγαπάει την οικογένειά του και πόσο πολύ την έχει επιβαρύνει όλα αυτά τα χρόνια με την περιπέτεια της τοξικομανίας. Αυτό ήταν που τον κινητοποίησε σημαντικά.

Επιμελείς στην τήρηση των μέτρων

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης από την πανδημία και έτσι καταφέρνει να υλοποιεί το πρόγραμμά της στο ακέραιο. Να έχει επιτυχίες στον πόλεμο με τα ναρκωτικά και να ξεκινά αμέσως καινούργιες μάχες όποτε θεραπευόμενοι βρίσκονται στο κατώφλι της και αναζητούν βοήθεια, ώστε κανένας να μην αλλάξει γνώμη όταν πάρει τη μεγάλη απόφαση.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι «τηρούμε όλες τις οδηγίες με τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική απ’ όλους και τα μέλη και το προσωπικό. Είμαστε πάρα πολύ επιμελείς, ώστε να προλαμβάνουμε εγκαίρως ανθρώπους που ενδεχομένως νοσούν, να τους εξυπηρετούμε και να μη χρειάζεται να έρχονται στο πρόγραμμα. Με την παραμικρή ένδειξη λοίμωξης αναπνευστικού δίνουμε οδηγίες και φροντίζουμε τα υποκατάστατα φάρμακα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και μαζί της και όλοι οι θεραπευόμενοι από την πρώτη στιγμή.

Φέτος λειτουργεί και με δύο καινούργια μέλη στο προσωπικό της, μία νοσηλεύτρια και μία κοινωνική λειτουργό, οι οποίες εξασφαλίζουν ακόμη περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία της. Το συνολικό προσωπικό της δομής ανέρχεται σε 10 άτομα.

«Αυτό που είναι βασικό, είναι να κρατάμε το επίπεδο των υπηρεσιών υψηλό χωρίς όμως να κάνουμε οποιαδήποτε παραχώρηση στα μέτρα για τον κορονοϊό. Συνεχίζουμε και τις ομάδες με τους θεραπευόμενους, τις ατομικές ψυχοθεραπείες, τις οικογενειακές αλλά πάντοτε με τα μέτρα προστασίας, με ανοιχτά παράθυρα, απολύμανση του χώρου», προσθέτει.

Εντονο το πρόβλημα της ανεργίας

Εντούτοις, η πανδημία είναι γεγονός ότι προξένησε πολλά προβλήματα. Το προσωπικό της μονάδας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι φέτος πολλοί λίγοι θεραπευόμενοι έφυγαν για Πήλιο ή Σποράδες για εποχική εργασία.

Πολλοί δεν τα κατάφεραν να απασχοληθούν. Το σημειώνουν και οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι ότι δυσκολεύονται να βρουν εργασία. Αλλα καλοκαίρια έπαιρναν την αγωγή τους και στη συνέχεια έφευγαν για εργασία στον τουρισμό ή στον επισιτιστικό τομέα.

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ δεν σταματά ποτέ. Η μονάδα έχει συνεχώς νέες εισαγωγές- χρήστες ναρκωτικών που αποφασίζουν να απεξαρτηθούν και ρίχνονται στη μάχη. Καινούργιες εισαγωγές υπάρχουν και μέσα στην πανδημία.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι πολλοί από τους νέους προχωρούν σιγά σιγά και ολοκληρώσουν τις διάφορες φάσεις του προγράμματος.

Από τα 14 στην τοξικομανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις καινούργιες εισαγωγές είναι ένας 25χρονος από τη Μαγνησία. Ο νεαρός άρχισε τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από πολύ μικρή ηλικία, από τα 14 χρόνια του ακόμη. Είναι παιδί χωρισμένων γονιών, οι οποίοι ήταν επίσης χρήστες ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν.

Εχει κάνει ήδη αρκετές προσπάθειες να απεξαρτηθεί αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Ζήτησε βοήθεια από το πρόγραμμα και εδώ και έναν μήνα βρίσκεται στο στάδιο της σταθεροποίησής του να σταματήσει η χρήση άλλων ουσιών και το προσωπικό της μονάδας να δει τι προβλήματα υπάρχουν σε σωματικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο και να τον συνοδεύσει στη θεραπευτική του πορεία.

Ο 25χρονος δηλώνει ότι έχει κουραστεί από την πολύχρονη χρήση και την καθημερινή προσπάθεια να αναζητεί χρήματα για να εξασφαλίσει τη δόση του.

Επιθυμεί πλέον να τα αφήσει όλα αυτά πίσω του και να κάνει μία καινούργια προσπάθεια, η οποία αυτή τη φορά να είναι επιτυχημένη. Εχει κάποιες εκκρεμότητες με τον νόμο που θα διεκπεραιώσει και έχει αφήσει στη μέση και την εκπαίδευσή του, την οποία θα συνεχίσει με την υποστήριξη του προγράμματος ώστε να επανέλθει ξανά στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου