ΤΟΠΙΚΑ

Δέκα χρόνια προσφοράς του ΟΚΑΝΑ Βόλου

δέκα-χρόνια-προσφοράς-του-οκανα-βόλου-728756

Επτακόσιοι περίπου εξαρτημένοι από ουσίες ζήτησαν τη βοήθεια των ειδικών – Κάθε εβδομάδα εξυπηρετούνται 220 άτομα

Περισσότεροι από 700 ενήλικες εξαρτημένοι από ουσίες ζήτησαν τη βοήθεια των επιστημόνων, που στελεχώνουν τον ΟΚΑΝΑ του Βόλου, στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας της δομής. Από το σύνολο των ατόμων που ξεφεύγουν από τα «δεσμά» της εξάρτησης, ένα μικρό ποσοστό, που κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%, ολοκληρώνει και την τελευταία φάση του προγράμματος, που ισοδυναμεί με την κοινωνική επανένταξη.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε εβδομαδιαία βάση απευθύνονται περί τα 220 άτομα στον ΟΚΑΝΑ του Βόλου, με περιοχές προέλευσης τον Βόλο και τη Μαγνησία κατά βάση και σε μικρότερο ποσοστό τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Οι εξαρτημένοι από ουσίες, αλλά και αλκοόλ είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μεταξύ 25 και 40 ετών, με τον βασικό λόγο που τους οδηγεί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση να εντοπίζεται κατά βάση στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Το βασικό αίτιο είναι η βία στα παιδικά χρόνια, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες που υπάρχει βία, παραμέληση από τους γονείς, πρόβλημα αλκοολισμού ενός ή και των δύο γονέων. Είναι θέμα ανατροφής περισσότερο και δεν συνδέονται απαραίτητα με την οικονομική έννοια. Ο συνδυασμός των δύο καταστάσεων ή η κάθε μια ξεχωριστά φαίνεται να συμβαίνει πιο συχνά σε αυτούς που γίνονται τοξικομανείς» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ψυχίατρος Θεοδόσης Γιαμουστάρης, υπεύθυνος της δομής του Βόλου.

Παράλληλα η ανεργία επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των ατόμων και την κοινωνική συνοχή και παίζει ρόλο «με την έννοια ότι δημιουργεί σε μια οικογένεια συνθήκες ανέχειας. Η φτώχεια, δηλαδή, είναι μεγάλος ψυχοπιεστικός παράγοντας για μια οικογένεια», σημείωσε ο ίδιος.

Καταργήθηκε η λίστα αναμονής

Η λίστα αναμονής έχει καταργηθεί τα δυόμιση τελευταία χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται ότι όποιος έχει πρόβλημα τοξικομανίας και έχει ανάγκη από βοήθεια, μπορεί άμεσα να ζητήσει και να λάβει βοήθεια από τους ειδικούς.

Τα αριθμητικά δεδομένα εμφανίζουν σταθεροποιητική βάση, εξάλλου, με τον μέσο όρο των ατόμων που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης να κυμαίνεται γύρω στους 200 την εβδομάδα. Τρεις νοσηλευτές, δύο γιατροί, δύο ψυχολόγοι και μια κοινωνιολόγος στελεχώνουν δυναμικά την τοπική δομή, που πρέπει να στελεχωθεί από δύο επιπλέον άτομα, έναν ακόμη νοσηλευτή και έναν ψυχοθεραπευτή.

Παράλληλα, λειτουργεί σταθερά τα οκτώ τελευταία χρόνια η φάση της κοινωνικής επανένταξης, που αποτελεί την κατακλείδα του προγράμματος. Τη συγκεκριμένη φάση έχουν ολοκληρώσει περί τα 80 με 100 άτομα στο διάστημα των δέκα χρόνων λειτουργίας της δομής.

Κάνουν μια νέα αρχή

Την δεδομένη χρονική περίοδο 220 άτομα έχουν ενταχθεί σε διάφορες φάσεις του προγράμματος, με ένα σημαντικό ποσοστό «να είναι στη φάση της λήψης του φαρμάκου ως δόσεων στο σπίτι, έχοντας πλέον αποκτηθεί εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους, έχοντας αποκαταστήσει οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, έχοντας ξανασυνδεθεί με την εργασία τους» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της δομής.

Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι στη διάρκεια των δέκα χρόνων λειτουργίας της δομής «απορροφούμε πολύ σημαντικό τμήμα του κοινωνικού αντίκτυπου, προσφέροντας υποστήριξη και θεραπευτικές επιλογές στους ανθρώπους, αντί να βρίσκονται στους δρόμους, με ό,τι αυτό σημαίνει για έναν τοξικομανή που βρίσκεται απελπισμένος έξω».

Μεγάλο ποσοστό των απεξαρτημένων ατόμων επιχειρεί μια καινούργια αρχή στη ζωή του, παρότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν όλοι και στον τελευταίο χρόνο επανένταξης, κάνοντας πλέον μια καινούργια αρχή στη ζωή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου