ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν χρώμα στην πόλη

δίνουν-χρώμα-στην-πόλη-726677

Χαρούμενες πινελιές προσδίδουν στην γκρίζα καθημερινότητα της πόλης οι δραστηριότητες που αναπτύσσουν ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες εικαστικοί, αποτυπώνοντας με πολύ μεράκι και διάθεση προσφοράς το ταλέντο τους σε τοίχους, σχολικές αίθουσες και παγκάκια.

Αξιόλογοι καλλιτέχνες δημιουργούν αφιλοκερδώς ζωγραφικές απεικονίσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, με γνώμονα την αισιόδοξη διάθεσή τους.

Έχει ενδιαφέρον η αναζήτηση του καλλιτέχνη πίσω από το έργο, η αποκρυπτογράφηση της έμπνευσης πίσω από το παιχνίδι της δημιουργίας, το ζωντάνεμα της σκέψης, με έντονα χρώματα και παραστάσεις που εντυπωσιάζουν τον θεατή, αλλάζοντας την διάθεσή του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Η Νεκταρία Γιακμογλίδου, ζωγράφος και καθηγήτρια καλλιτεχνικών σε σχολεία της πόλης μας, έχει αναπτύξει πολύ σημαντική δραστηριότητα, με επίκεντρο πάντα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία ζωγραφικών έργων στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που πραγματοποιήθηκε πριν την προηγούμενη χρονιά. «Μου ζήτησαν ως γονέα την συνδρομή μου και ανταποκρίθηκα με χαρά, ζωγραφίζοντας εικόνες από το παλιό αναγνωστικό στους τοίχους του σχολείου» αναφέρει η ίδια. Η ταλαντούχα εικαστικός δημιούργησε μια σειρά από σχέδια τα οποία χρωμάτισαν στην συνέχεια οι δάσκαλοι και οι μαθητές του σχολείου, συμμετέχοντας ενεργά στην διαδικασία. Στην διάρκεια της φετινής χρονιάς συνέχισε το έργο προσφοράς, δίνοντας χρώμα σε δύο επιπλέον αίθουσες και στον εξωτερικό χώρο του σχολείου. «Ως μητέρα πάνω απ’ όλα, θέλησα να δώσω χρώμα στο σχολείο των παιδιών μου γιατί πιστεύω ότι στους χώρους όπου ζούμε και κινούμαστε, πρέπει να δίνουμε το στίγμα μας, ώστε να τους εξωραΐζουμε, να τους κάνουμε πιο οικείους».

Αντίστοιχα, δραστηριότητα έχει αναπτύξει και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο του Βόλου, όπου το αντικείμενο δράσης έχει ως επίκεντρο το βιτρώ, με πλαστικά υλικά, χρώματα και στόχο την δημιουργία μιας πρωτότυπης σύνθεσης που θα ολοκληρωθεί σταδιακά.

Η δημιουργία χαρούμενων παραστάσεων σε γκρίζους τοίχους, εκφράζεται με ζωηρά χρώματα και στον Παιδικό Σταθμό της Νέας Ιωνίας, όπου άφησε επίσης ανεξίτηλο το καλλιτεχνικό της στίγμα η Νεκταρία Γιακμογλίδου, δίνοντας κυριολεκτικά νέα όψη στο κτίριο. «Ανταποκρίθηκα στο δημιουργικό κάλεσμα που μου είχαν απευθύνει, προκειμένου να ζωγραφίσω τους τοίχους του Παιδικού Σταθμού, όπου πήγαιναν τα παιδιά μου» εξηγεί η ίδια.

Τα επιτοίχια θέματα που ζωγράφισε, όπως ο βυθός, ζώα, ένα ανθισμένο λιβάδι, αποτυπώνουν την αισιόδοξη διάθεση της δημιουργού, η οποία είναι υπέρμαχη του εθελοντισμού και το αποδεικνύει έμπρακτα σε καθημερινή βάση.

Εργα για το Νοσοκομείο

Η εκπαιδευτική βάση της συμπολίτισσας ζωγράφου βρίσκεται στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου, με συμπληρωματικές ώρες διδασκαλίας στο 9ο και το 16ο Δημοτικό. Η δημιουργική της σκέψη και διάθεση, με την προτροπή και αρωγή της διευθύντριας του Γυμνασίου Νίκης Ρηγάκη, συνέθεσε μια σειρά από δραστηριότητες που έχουν ως επίκεντρο την έννοια της προφοράς.

Η σειρά των έργων ζωγραφικής που κοσμούν τους θαλάμους της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, είναι καρπός της παραπάνω δράσης, δίνοντας στα παιδιά που συμμετείχαν την δυνατότητα να βιώσουν στην πράξη τις αρχές του εθελοντισμού. Τα έργα που δημιούργησαν με πολύ ζήλο μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου, στο πλαίσιο του μαθήματος της ζωγραφικής, προσφέρθηκαν στην συνέχεια στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, για να προσφέρουν ανάσες χαράς στα παιδιά που νοσηλεύονται.

«Η συγκεκριμένη δραστηριότητα υλοποιήθηκε με την προτροπή της διευθύντριας του σχολείου, της κ. Ρηγάκη και όταν πληροφορήθηκαν τα παιδιά τον σκοπό, συμμετείχαν με πολύ χαρά. Περίπου 70 παιδιά συμμετείχαν στην διαδικασία και στην συνέχεια έγινε επιλογή των έργων, τα οποία προσφέρθηκαν στο Νοσοκομείο» αναφέρει η ζωγράφος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με ανάλογους ρυθμούς και αποδέκτες αντίστοιχους φορείς στο μέλλον.

Η ζωγραφική διάθεση της Νεκταρίας Γιακμογλίδου αποτυπώθηκε παράλληλα και στις σχολικές αίθουσες του ίδιου Γυμνασίου, ενώ σε μια ειδικά αίθουσα, οι μαθητές κλήθηκαν να αποτυπώσουν στον τοίχο το περίγραμμα της σκιάς τους, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι με χρώματα. Κάθε δραστηριότητα που αναπτύσσεται εθελοντικά, δημιουργεί έντονα συναισθήματα, ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η συμπολίτισσα ζωγράφος «μου αρέσει να βλέπω χρώμα γύρω μου, χαρούμενες παραστάσεις, έργα ελπιδοφόρα, προκειμένου να ανοίξουν τα σύννεφα και να μπει μια αχτίδα ήλιου στην ζωή μας».

Αίθουσες με εικαστικό χρώμα

Οι εικαστικές ευαισθησίες του συμπολίτη Νίκου Ποδιά έχουν επίσης καταγραφεί με χαρούμενα χρώματα σε διάφορα σχολεία που έχουν ταυτιστεί με την εκπαιδευτική του δραστηριότητα. Στην διάρκεια της φετινής χρονιάς, ειδικότερα, ανάλογη δράση αναπτύσσει στο 1ο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής όπου διδάσκει ζωγραφική, δημιουργώντας μαζί με τα παιδιά, ένα όμορφο εικαστικό περιβάλλον.

Το σχολείο συμμετείχε σε πρόγραμμα Commenius και ενόψει της υποδοχής των υπολοίπων μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγών, διανθίστηκε με εικαστική διάθεση και πρωτότυπες κατασκευές. «Αναπτύξαμε δράση σε όλο το σχολείο, μαζί με τους μαθητές, προκειμένου να το στολίσουμε και να το ομορφύνουμε, με δημιουργίες κυρίως των παιδιών και την δική μου επίβλεψη» αναφέρει ο συμπολίτης ζωγράφος.

Για την δημιουργία των πρωτότυπων κατασκευών επιστρατεύτηκαν χαρτόνια από κάδους ανακύκλωσης, μπογιές, πέτρες, λουλούδια, πηλός, που αποτέλεσαν την βάση για τρισδιάστατες κατασκευές που εντυπωσιάζουν. «Ως εικαστικοί, προσπαθούμε να ομορφαίνουμε το περιβάλλον και είναι πολύ σημαντικό παράλληλα το γεγονός ότι συμμετέχουν τα παιδιά σε αυτή την διαδικασία. Είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα για τους γύρω, την πόλη, το σπίτι μας» αναφέρει ο ίδιος.

Πάρκο γεμάτο δημιουργίες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελοντικής εικαστικής δράσης είναι επίσης το πάρκο των Αργοναυτών στον Άγιο Κωνσταντίνο, το οποίο άλλαξε κυριολεκτικά όψη χάρη στην συνδρομή μελών του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου. Ο Νίκος Ποδιάς, η Νεκταρία Γιακμογλίδου, η Βιβή Νικολού και η Κλειώ Παπαϊωάννου ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ Πιλότος και του Δήμου Βόλου, δίνοντας χρώμα ελπίδας στην παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ δραστηριοποιήθηκαν, επίσης, φροντίζοντας για τον εξωραϊσμό του πάρκου, που φιλοξένησε τις ζωγραφικές δημιουργίες των εικαστικών. Τα παγκάκια άλλαξαν όψη, αποτελώντας μάλιστα την βάση για την δημιουργία πρωτότυπων ζωγραφικών θεμάτων, που έδωσαν νέα όψη στον χώρο.

Ο Νίκος Ποδιάς, ειδικότερα, έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με το ΚΕΘΕΑ, δημιουργώντας ζωγραφικά πανό, τα οποία πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. «Όλοι έχουμε ένα ρόλο και μέσα στην οικογένεια και μέσα στην κοινωνία και όλοι οι συνάδελφοι, προσπαθούμε να ομορφύνουμε το περιβάλλον» αναφέρει ο ίδιος.

Ανατρέχοντας στην πρωτοβουλία ανάπλασης του πάρκου των Αργοναυτών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011, ο Νίκος Ποδιάς αναφέρει ότι «συμμετέχουμε ως εικαστικοί, κάθε φορά που μας καλούν, γιατί πιστεύουμε ότι όταν η προσφορά συνδυάζεται με ένα σκοπό, μια ιδέα, όπως το ΚΕΘΕΑ, ή εντάσσεται στο σχολικό πλαίσιο, αξίζει τον κόπο, γιατί σου προσφέρει ικανοποίηση και πάνω απ’ όλα βλέπεις την χαρά, τις αντιδράσεις στα πρόσωπα των παιδιών και αυτή είναι η μεγαλύτερή σου ικανοποίηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου