ΤΟΠΙΚΑ

Αστυνομικοί στο… τέρμα επεισοδίων

αστυνομικοί-στο-τέρμα-επεισοδίων-726701

Στον απόηχο της αναμέτρησης Ολυμπιακού Βόλου – Νίκης Βόλου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων μιλά για όσα άλλοι δεν τολμούν

Μία πόλη, δυο ποδοσφαιρικές ομάδες με μακρά ιστορία. Ένα ντέρμπι, δύο θερμά «στρατόπεδα» φιλάθλων. Η συνάντηση των τοπικών ομάδων στο χόρτο έχει συνηθίσει να αφήνει πίσω της πικρή γεύση ταραχών και όχι ικανοποίηση από μια αθλητική αναμέτρηση, με τα γκολ, τους πανηγυρισμούς, τους σχολιασμούς, τα συνθήματα, τις φάσεις, ακόμη και τις αδικίες της…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Ο Βόλος, στις αναμετρήσεις Ολυμπιακού και Νίκης, μοιάζει με πόλη κηρυγμένη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιτελεία της αστυνομίας καταστρώνουν επί ημέρες σχέδια, ώστε ο «πόλεμος» -σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν θερμοκέφαλοι στο επικείμενο, κάθε φορά, ντέρμπι- να είναι αναίμακτος… Άδειες αστυνομικών ανακαλούνται, διμοιρίες ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. μετακινούνται από άλλες πόλεις και το σύνολο της δύναμης της Αστυνομίας κατευθύνεται γύρω από ένα στάδιο, αφήνοντας έρμαιο κακοποιών το υπόλοιπο του νομού.

Οι αστυνομικοί, πάνοπλοι, λαμβάνουν θέση ανάμεσα στους ερυθρόλευκους και τους κυανόλευκους. Η αθλητική συνάντηση θα συνοδευτεί, στις περισσότερες φορές, με επιθέσεις κατά των ΜΑΤ, οι οποίοι γίνονται οι «μπάτσοι» και τα «γουρούνια» από τους ανεγκέφαλους που δυναμιτίζουν το κλίμα και ας είναι εκείνοι που δέχονται επιθέσεις μέχρι και σοβαρότατου τραυματισμού, την ώρα που δεν πράττουν οτιδήποτε άλλο, παρά ακολουθούν τις εντολές για μέτρα τάξης και ασφάλειας, προστασίας ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Οι οπαδοί θα βρεθούν να βρίζουν και να επιτίθενται σε φίλους και γνωστούς της «απέναντι» ομάδας, οι αστυνομικοί θα αναγκαστούν να αμυνθούν και στη συνέχεια να κυνηγήσουν και να συλλάβουν ακόμη και ανήλικους, που θα μπορούσαν να ήταν τα παιδιά τους και η αναμέτρηση των δύο τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων θα συνοδευτεί από συγκρούσεις, πέτρες, μολότωφ, χημικά, σπασίματα, προσαγωγές, συλλήψεις, μέχρι να σβήσουν οι προβολείς του γηπέδου, ίσως και για ώρες αργότερα.

Σε αυτή την… εμπόλεμη κατάσταση της πόλης, κανείς δεν θα τολμήσει να πάρει θέση, καλώντας σε… ειρήνη. Κόκκινοι ψήφοι από εδώ, μπλε ψήφοι από εκεί και το ρίσκο για ενότητα ίσως να μετατραπεί σε κόστος… «Ενα ακόμη ντέρμπι, της περασμένης Τετάρτης, πέρασε στο παρελθόν.

Και για μια ακόμη φορά, τόσο εμείς οι αστυνομικοί, όσο και οι απλοί πολίτες στο νομό μας, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές…», σχολιάζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, η οποία παίρνει ξεκάθαρη θέση, με όποιες τυχόν συνέπειες, για ένα θέατρο που έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο, όπως λέει, και στρέφει τα βλέμματα των δημοτών σε μια άλλη πλευρά των τοπικών ντέρμπι.

Με ανακοίνωσή της μιλά για όσα άλλοι αποφεύγουν να πουν και περιγράφει τις στιγμές των συγκρούσεων, στο παρασκήνιο των αγώνων, όχι με ξύλινη γλώσσα, αλλά σε απλά Ελληνικά…

«Οχι, καλέ μου άνθρωπε…» «Η κινητοποίηση τεράστια, αστυνομικοί από άλλους νομούς προς ενίσχυση για το μεγάλο αυτό συμβάν, που για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν ασχολείται με τον αθλητισμό που προάγει το σύγχρονο ποδόσφαιρο στη χώρα μας, θα φαντάζονταν ότι πρόκειται να λάβει χώρα μια μεγαλειώδης κοινωνική διαμαρτυρία ή μια επιχείρηση για να συλληφθούν οι διαρρήκτες που έχουν «ρημάξει» την ύπαιθρο και τις περιουσίες των πολιτών, μεγαλέμποροι ναρκωτικών ουσιών, ληστές, αρχαιοκάπηλοι, απατεώνες που εξαπατούν αθώους πολίτες, κλέφτες αυτοκινήτων», αναφέρει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και συνεχίζει:

«Και εμείς του απαντούμε: Όχι, καλέ μου άνθρωπε, που δεν είχες την τύχη να γευτείς την αθλητική παιδεία του γηπέδου σε αυτή τη μικρή γωνία της Ευρώπης. Όλη αυτή η κινητοποίηση, αλλά και τα επεισόδια που επακολούθησαν, προκλήθηκαν διότι εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που ονομάζονται ποδοσφαιριστές συναντήθηκαν για να αγωνισθούν με τους εργαζόμενους μιας άλλης ιδιωτικής επιχείρησης στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Απλά και οι δύο αυτές ιδιωτικές επιχειρήσεις τυγχάνει να εδρεύουν στην πόλη μας.

Η συνέχεια γνωστή από χρόνια, με τους αστυνομικούς να καθυβρίζονται αρχικά και κατόπιν λιθοβολούνται ή σε άλλες περιπτώσεις να καίγονται από εκρηκτικές μολότωφ ή και να πυροβολούνται. Γιατί καλέ μου άνθρωπε; Γιατί κατά τους απολύτως «υγιείς» αυτούς οπαδούς, των οποίων ο οργανισμός εκείνη τη στιγμή «παλεύει» να αφομοιώσει τα οινοπνευματώδη ποτά ή τις όποιες ουσίες καταναλώνουν για να «απολαύσουν» το θέαμα που προσφέρει η αγαπημένη τους ομάδα, ο αστυνομικός που άφησε για δώδεκα και πλέον ώρες την οικογένειά του, για να λάβει μέτρα στο γήπεδο προκαλεί…

Προκαλεί καλέ μου άνθρωπε γιατί ανασαίνει, γιατί φορά τη στολή του, γιατί κοιτάζει αυτόν που χωρίς λόγο βρίζει χυδαία την οικογένειά του, γιατί μιλάει με το συνάδελφό του, γιατί καπνίζει, γιατί ασκεί σωματική έρευνα σε κάποιον «κύριο», που όπως υποστηρίζει η μάνα του τον γέννησα στα θεμέλια του γηπέδου, αλλά «κουβαλάει» βεγγαλικά στο γήπεδο ή απαγορεύει σε κάποιους να μεταφέρουν υλικά για να ανοίξουν τα κεφάλια των συντοπιτών τους, που όμως, φορούν άλλο χρώμα κασκόλ απ’ αυτούς.

Προκαλεί γιατί όταν αναίτια του επιτίθενται με μάρμαρα, φωτοβολίδες που εκτοξεύονται με όπλο, προφανώς για να τον αφήνουν ανάπηρο, όπως δυστυχώς έχει συμβεί με εκατοντάδες συναδέλφους, αυτός παρότι φορτωμένος με είκοσι κιλά επιπλέον βάρος, τους κυνηγά και πολλές φορές επειδή είναι «χτισμένος» από «σκληρό μέταλλο» τους φτάνει και τους συλλαμβάνει.

Ή μήπως προκαλεί γιατί απέτρεψε διακόσιους «ανεγκέφαλους» να σπάσουν με πέτρες οχήματα διερχόμενων, ανυποψίαστων οδηγών στην Περιφερειακή οδό, επειδή το μικρό παιδάκι που καθόταν στο πίσω κάθισμα φορούσε μπλούζα άλλης χρωματικής απόχρωσης; Μήπως επειδή ο αστυνομικός απέτρεψε τροχαία δυστυχήματα με νεκρούς πολίτες εκείνη τη στιγμή ή διότι δεν άφησε άλλους τετρακόσιους έτοιμους να ανοίξουν τα κεφάλια, ή ακόμη και να σκοτώσουν, όσους εκείνη τη στιγμή όδευαν προς το Στάδιο, αλλά ήταν της αντίπαλης ομάδας; Τα συμπεράσματα, καλέ μου άνθρωπε, δικά σου.

Ας «ιδρώσει το αυτί» ραδιοφωνικών εκπομπών που με βαρύγδουπες δηλώσεις, εμπρηστικές, «οπλίζουν» τα χέρια δεκαεξάχρονων με πέτρες και σίδερα εναντίον τόσο αστυνομικών, αλλά και συμμαθητών και φίλων τους, που όμως ανήκουν οπαδικά στο μισητό γι’ αυτούς συμπολίτη. Επίσης, οι σύγχρονοι πνευματικοί καθοδηγητές, καθηγητές και δάσκαλοι των σχολείων της πόλης μας, ας προτρέψουν τη διανομή δωρεάν εισιτηρίων για μια θεατρική παράσταση και όχι να επιτρέπουν σιωπηρά τη διανομή δωρεάν εισιτηρίων για το τοπικό ντέρμπι, που μετατρέπει τον αγωνιστικό χώρο, και όχι μόνο, σε ρωμαϊκή αρένα.

Εμείς ως Αστυνομικοί καλούμαστε, όπως κάναμε και την Τετάρτη, να διασφαλίσουμε την περιουσία και τη ζωή του αγνού φιλάθλου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν χωρίς λόγο και αιτία να τραυματίσει ή να επιτεθεί απρόκλητα σε αστυνομικό μας. Θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους, γιατί έτσι καλεί το καθήκον μας.

Ολα αυτά καλέ μου άνθρωπε από όλους τους αστυνομικούς της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας τους βρωμιάρηδες, πεταμένους, αμόρφωτους, γουρούνια, «μπάτσους», σκουπίδια, όπως για πολλοστή φορά μας προσφώνησαν την Τετάρτη, οι οποίοι όμως διαθέτουν πτυχία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γνωρίζουν ξένες γλώσσες, μπήκαν στην αστυνομία με πανελλήνιες εξετάσεις και είναι πολύ περήφανοι για αυτά που κατάφεραν και συνεχίζουν να καταφέρνουν. Αυτοί που μας προσέδωσαν τα ως άνω επίθετα, μακάρι, αν μπορούν να καταφέρουν πιο πολλά από εμάς.

Μια μεγάλη συγνώμη στο ηλικιωμένο ζευγάρι στο Μαυρόλοφο Αλμυρού, που έπεσε θύμα διαρρηκτών, σε όλους τους κατοίκους του Βελεστίνου και όλων των χωριών του Πηλίου, της πόλης του Βόλου γενικά, οι οποίοι στερούνται εξαιτίας των ανωτέρω τις υπηρεσίες μας και είναι λογικό να ζουν υπό καθεστώς ελλιπέστατης αστυνόμευσης και ανασφάλειας.

Πιστεύουμε ότι το ανωτέρω έργο δεν θα έχει και άλλες συνέχειες, γιατί έχει καταντήσει ένα κακόγουστο αστείο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου