ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση γεννά νέους χρήστες

η-κρίση-γεννά-νέους-χρήστες-726201

Οι ολέθριες επιπτώσεις της κρίσης και της έλλειψης στόχων για δεκάδες νεαρά παιδιά που οδηγούνται στον εφιάλτη των ναρκωτικών, ταυτόχρονα με την προτροπή «να παλέψουμε, για να ξαναπάμε στην πρόοδο» κυριάρχησαν στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εξωραϊστική. Η παρουσίαση της έκδοσης του ΚΕΘΕΑ Εν Δράση «Μαγειρικές εντός…» την οποία επιμελήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης, αποτέλεσε την αφορμή για την διατύπωση προβληματισμών αλλά και σκέψεων γύρω από την κρίση. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Πιλότος και ΚΕΘΕΑ Εξοδος, με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διάσημος σεφ και εθελοντής στο ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «παιδιά που έχουν πολύ κακή σχέση με την οικογένειά τους, με το περιβάλλον τους, οδηγούνται στα ναρκωτικά, τα οποία δεν νομίζω ότι είναι κοινωνικό φαινόμενο μόνο του καιρού μας, αλλά και των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ μπορεί να οξυνθεί, προσέθεσε ο ίδιος, λόγω της κρίσης».

Ο βασικός ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης, υπογράμμισε αυτολεξεί ότι «δεν πρέπει να προσαρμοστούμε στην κρίση και να αρχίσουμε να ζούμε πιο φτωχά ή πιο ταπεινά. Πρέπει παλέψουμε για να βγάλουμε την κρίση από την χώρα μας. Δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται. Ταπεινωνόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο, μειώνονται οι μισθοί, το δεχόμαστε. Μας επιβάλλουν περισσότερους φόρους, το δεχόμαστε, ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Ο διάσημος σεφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις εν γένει καταστροφικές συνέπειες της κρίσης, καθιστώντας σαφές ότι: «η έλλειψη στόχου είναι δραματική και δεν πρέπει να βρούμε τρόπους για να προσαρμοστούμε σε αυτή την ταπεινότητα, αλλά να βρούμε μεθόδους να φύγουμε από την κρίση, να ξαναπάμε στην πρόοδο». Ο κ. Μαμαλάκης δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στις εμπειρίες του από τη συναναστροφή του με τους χρήστες στα κέντρα απεξάρτησης, χαρακτηρίζοντας «πειθαρχημένα» και με «καλούς τρόπους» τα παιδιά, που «κάνουν έναν τεράστιο αγώνα και για την απεξάρτηση αλλά και για την επιβίωσή τους στην φυλακή, βγαίνοντας στο τέλος πιο δυνατοί».

Στην χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο Γιάννης Τέντης, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Εν Δράση, ο οποίος ανέφερε ότι η έκδοση του βιβλίου που παρουσιάστηκε χθες στο Βόλο πραγματοποιήθηκε διότι «θέλουμε να δείξουμε ότι η

θεραπεία απεξάρτησης, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητά μας και αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία για να βγουν στην ζωή τα παιδιά που είναι μέσα στις φυλακές». Ο κ. Τέντης τόνισε επίσης ότι «η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και ως τέτοια, αυξάνει την χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ, ψυχοφαρμάκων» για προσθέσει ότι «πρέπει να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Αν απαντήσουμε με κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική προσπάθεια, κατέληξε, τότε θα γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα και τους νέους μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου