ΤΟΠΙΚΑ

Μηδενικές καταβολές για 11 μήνες σε άνεργους δανειολήπτες

μηδενικές-καταβολές-για-11-μήνες-σε-άνερ-72398

Τρεις νέες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Βόλου σχετικά με υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών, για τους οποίους εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προσδιορίστηκαν μηδενικές καταβολές, ανακοίνωσε χθες η καταναλωτική οργάνωση «Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών» με πρόεδρο τον Γ. Μπαρτζώκη.

Η πρώτη απόφαση αφορά σε 35χρονη έγγαμη με ένα ανήλικο παιδί. Ο σύζυγός της λόγω οικονομικής συγκυρίας έχει μεταβεί στην Αυστραλία, ενώ δήλωσε μηδενικό ετήσιο εισόδημα. Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ίδια και το παιδί της συντηρούνται από συνεισφορά του πατέρα της και ότι αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα χρέη προς τράπεζες, ύψους 147.643,99 ευρώ.

Το δικαστήριο προσδιόρισε μηδενικές καταβολές, διότι το ετήσιο εισόδημά της είναι μηδενικό και προσδιόρισε επανασυζήτηση σε 11 μήνες για να ελέγξει την τότε οικονομική κατάστασή της.
Εξαίρεσε την ψιλή κυριότητα επί της οικίας της και επέβαλε μετά δύο έτη από τη δημοσίευση της απόφασης την καταβολή προς τις πιστώτριες τράπεζες συμμέτρως ποσού 85.000 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις.

Δεν εξέτασε το αίτημα των τραπεζών για ρευστοποίηση του 50% επί ενός καταστήματος 77 τ.μ., στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Η δεύτερη απόφαση αφορά σε 52χρονη έγγαμη μητέρα ενηλίκου παιδιού, φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία είναι άνεργη και λαμβάνει επίδομα ανεργίας ποσού 490 ευρώ για ένα έτος, ενώ οι οφειλές της ανέρχονται σε 171.070,42 ευρώ.

Και σε αυτή την υπόθεση προσδιορίστηκαν για 11 μήνες και μέχρι την επανασυζήτηση της υπόθεσης μηδενικές καταβολές, με το δικαστήριο να λαμβάνει υπόψη ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χρόνιας ανεργίας, έχει προβλήματα υγείας και το ποσό του επιδόματος δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες.

Το δικαστήριο εξαίρεσε από την εκποίηση το 50% συγκυριότητας επί της κύριας οικίας της και επέβαλε μετά την παρέλευση διετίας από τη δημοσίευση απόφασης την καταβολή προς τις πιστώτριες τράπεζες συμμέτρως ποσού 51.000 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις.

Δεν εξέτασε το αίτημα των τραπεζών για ρευστοποίηση του 50% επί δύο αποθηκών και εξ ολοκλήρου 21 στρεμμάτων αγρού που έχει στην κυριότητά της.

Η τρίτη υπόθεση αφορούσε στον 54χρονο σύζυγο της 52χρονης, που ήταν έμπορος μεταχειρισμένων επιβατικών μηχανοκίνητων οχημάτων και διέκοψε τη δραστηριότητά του. Σήμερα είναι άνεργος και λαμβάνει επίδομα ποσού 490 ευρώ, ενώ οι οφειλές του είναι ύψους 171.195,70 ευρώ.

Το δικαστήριο προσδιόρισε μηδενικές καταβολές για 11 μήνες, εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας και του μικρού εισοδήματος. Εξαίρεσε από την εκποίηση το 50% συγκυριότητας επί της κύριας οικίας του και επέβαλε μετά δύο χρόνια την καταβολή προς τις πιστώτριες τράπεζες συμμέτρως ποσού 51.000 ευρώ σε 240 μηνιαίες δόσεις. Δεν εξέτασε το αίτημα των τραπεζών για ρευστοποίηση του 50% δύο αποθηκών που έχει στην κυριότητά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου