ΤΟΠΙΚΑ

Ξεσκόνισαν…. εγκύκλιο του 1985!

ξεσκόνισαν-εγκύκλιο-του-1985-72329

Εγκύκλιο του ’85 του τότε υπουργείου Παιδείας επαναφέρει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έγγραφο-«οδηγία» του προς τα σχολεία σχετικά με τις καταλήψεις.

Σύμφωνα με την πριν από 27 χρόνια εγκύκλιο, κατά τη διάρκεια της κατάληψης σχολείου οι «καταληψίες» θεωρούνται αδικαιολογήτως απόντες, ενώ όσοι μαθητές με οιονδήποτε τρόπο δηλώνουν «εμμονή στις μαθητικές τους υποχρεώσεις και δεν έλαβαν μέρος στην κατάληψη» θεωρούνται δικαιολογημένα παρόντες.

Η εγκύκλιος στηρίχτηκε σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους το ‘85 την οποία αποδέχτηκε ο τότε υπουργός Παιδείας.

Η «οδηγία» προβλημάτισε πολλούς διευθυντές και συλλόγους εκπαιδευτικών. Οι προβληματισμοί εκφράστηκαν και στην προχθεσινή συνάντηση των διευθυντών σχολικών μονάδων της Μαγνησίας, αλλά μάταια, σύμφωνα με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, αφού δεν δόθηκε καμία σαφής απάντηση από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ, σχολιάζοντας την εγκύκλιο, αναφέρει ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την πολιτική ηγεσία. Θέτει δε δημόσια διευκρινιστικές ερωτήσεις στο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ζητά να πληροφορηθεί αν το συγκεκριμένο έγγραφο είναι γενική κατεύθυνση και του νυν υπουργού Παιδείας, αν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία ή αποτελεί τοπική πρωτοβουλία του Διευθυντή Εκπαίδευσης που αποφάσισε να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση. Επιπλέον, αν οι μεταγενέστερες νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που αφορούν σε καταλήψεις σχολείων από μαθητές και που προσδιορίζουν επακριβώς διαδικασία αναπλήρωσης μαθημάτων για τις μέρες κατάληψης ισχύουν ή όχι.

«Κόβονται» ολόκληρα σχολεία
Σύμφωνα με την «οδηγία», σε σχολεία που μέχρι σήμερα έχουν υπερβεί τις 8 – 9 μέρες κατάληψης, οι μαθητές τους έχουν υπερβεί το όριο των αδικαιολογήτων απουσιών και κατά συνέπεια η φοίτησή τους κρίνεται ανεπαρκής. Έτσι όλοι οι μαθητές πρέπει να επαναλάβουν την τάξη. «Με δεδομένο ότι ο σύλλογος καθηγητών στο τέλος του έτους κρίνει τη φοίτηση, τι εισηγείστε; Επιμένετε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος;», είναι ένα από τα ερωτήματα της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.
Σχετικά με την κάλυψη των διδακτικών ωρών, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των Συλλόγων Διδασκόντων να ενεργήσουν, όπως κάθε φορά, με γνώμονα το μέγιστο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό όφελος των μαθητών τους.

Ενημερώνει τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των Σχολείων ότι η ούτως ή άλλως ανεφάρμοστη «οδηγία» είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες νομικές και παιδαγωγικές κατευθύνσεις, αφού η ισχύουσα νομοθεσία και κυρίως οι ορθές παιδαγωγικές πρακτικές προβλέπουν την αναπλήρωση των απολεσθεισών ωρών και όχι την «τιμωρία» των μαθητών με απουσίες.

Προτείνει τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές και γονείς) ώστε να βρεθεί η προσφορότερη λύση για κάθε σχολείο, με σκοπό την κάλυψη της διδακτέας ύλης χωρίς να διαταραχθεί το παιδαγωγικά κλίμα και οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ δασκάλου και μαθητή.

Με δεδομένη την αναγκαιότητα κάθε στοιχείου της σχολικής ζωής, είτε αυτό λέγεται μάθημα στην τάξη και το εργαστήριο είτε αυτό ονομάζεται σχολική γιορτή, διδακτική επίσκεψη ή εκπαιδευτικός περίπατος, είτε αυτό ονομάζεται ανάπαυλα του Σαββάτου ή των διακοπών, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας προτείνει την παράταση του σχολικού έτους για όσες μέρες κρίνουν οι εκπαιδευτικοί ότι απαιτείται.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου