ΤΟΠΙΚΑ

Δραματικό SOS οικοδόμων στη Μαγνησία

δραματικό-sos-οικοδόμων-στη-μαγνησία-720280

Η ανεργία στον κλάδο χτυπά στο 90%, αφήνοντας τους χωρίς περίθαλψη

Δραματικό SOS εκπέμπει ο Κλάδος των Οικοδόμων Μαγνησίας. Η πρωτοφανής κρίση που σύμφωνα με το τοπικό συνδικάτο είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών απαιτήσεων της τρόικας συνεχίζει να τον πλήττει για τέταρτο χρόνο με ιδιαίτερη σφοδρότητα, απειλώντας τον με αφανισμό.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο στην περιοχή της Μαγνησίας, η πτώση στον Κλάδο της οικοδομής είναι κάθετη και σήμερα στη Μαγνησία φτάνει στο εφιαλτικό ποσοστό του 99%, καθώς τα πάντα έχουν νεκρώσει, κανένα έργο δεν εκτελείται με αποτέλεσμα χιλιάδες οικοδόμοι στη περιοχή να ψάχνουν μάταια για ένα μεροκάματο.

«Σα να μην έφταναν, δε όλα τα παραπάνω, ήρθε και η εγκληματική κατάργηση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, που σταμάτησε όλα τα Κοινωνικά τους Προγράμματα κατασκευής ή αγοράς εργατικών κατοικιών, δίνοντας τη «χαριστική βολή» στον Κλάδο μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο της Μαγνησίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οικοδόμοι στην πλειοψηφία τους να έχουν οδηγηθεί στην ανέχεια και στην εξαθλίωση.

Σύμφωνα με τους οικοδόμους και στον ασφαλιστικό τομέα τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση, καθώς με το «αντεργατικό», όπως το χαρακτηρίζουν θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν τα μνημόνια, τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 58 χρόνια αυξήθηκαν σε 60, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην οικοδομή.

Την ίδια ώρα, εξ αιτίας της κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια τον Κλάδο της Οικοδομής, η πλειοψηφία των οικοδόμων στο Βόλο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ενώ το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα επτά στους δέκα οικοδόμους στο Βόλο να αδυνατούν να κατοχυρώσουν την περίθαλψή τους για αυτούς και τις οικογένειές τους και έτσι παραμένουν αποκλεισμένοι από κάθε πρόσβαση σε γιατρό.

Καθολικό αίτημα των οικοδόμων είναι η θεώρηση των βιβλιαρίων τους χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επισκέπτονται γιατρό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου