ΤΟΠΙΚΑ

Λάβρα για την ΑΓΕΤ η Επιθεώρηση Εργασίας

λάβρα-για-την-αγετ-η-επιθεώρηση-εργασί-720288

Δικαιώνει τους δύο απολυμένους και ζητά επαναπρόσληψη

Ανάκληση των δύο απολύσεων των χημικών μηχανικών από την ΑΓΕΤ ζητά η Επιθεώρηση Εργασίας με το πόρισμα της εργατικής διαφοράς να είναι «κόλαφος» για την εταιρεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η Επιθεώρηση Εργασίας χαρακτηρίζει αναιτιολόγητες τις απολύσεις και άκυρες, επικρίνει το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του εργοστασίου με το τοπικό σωματείο και παράλληλα την ψέγει για το γεγονός ότι καταστρατηγεί την εργατική νομολογία που η Επιθεώρηση επικαλέστηκε και παρά τις πιέσεις, η ΑΓΕΤ δεν αποδέχτηκε εμμένοντας μέχρι τέλους στις απολύσεις. Η συνέχεια θα δοθεί πλέον στις δικαστικές αίθουσες όπου θα προσφύγουν οι δύο χημικοί μηχανικοί, προκειμένου να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αποκάλυψη κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης μέρας συζήτησης στην τριμερή, ότι ο ένας εκ των απολυμένων, που είναι 52 χρόνων, ταλαιπωρήθηκε πρόσφατα από σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ ο δεύτερος είναι 58χρόνων, πατέρας τριών παιδιών, επίσης και οι δύο τους με 25χρονη προϋπηρεσία στην εταιρεία.

Το κλίμα και χθες ήταν βαρύ, ενώ φορτίστηκε επικίνδυνα κάποια στιγμή, όταν ο ένας εκ των δύο απολυμένων ιδιαίτερα φορτισμένος, επιτέθηκε φραστικά εναντίον του προσωπάρχη του εργοστασίου, με αφορμή τους ισχυρισμούς που προέβαλε η εταιρεία για να αιτιολογήσει την απόφασή της για τις δύο απολύσεις.

Η συζήτηση και χθες ήταν μαραθώνια, καθώς η κάθε πλευρά κατέθεσε εκ νέου τα επιχειρήματά της προκειμένου να εδραιώσει την δική της «υπερασπιστική γραμμή», με τον Επιθεωρητή Εργασίας Κ. Μαυρουδή να καταβάλλει, όπως και προχθές, μέχρι τέλους προσπάθειες προκειμένου να ανακληθούν οι απολύσεις.

Διά του εκπροσώπου της Απ. Κρεμαστά και πάλι η ΑΓΕΤ επέμεινε στην ίδια τακτική, προσθέτοντας στην επιχειρηματολογία της χθες διά του υπομνήματος που κατέθεσε και αναγνώστηκε, ότι δεν επρόκειτο για μία ξαφνική απόφαση, καθώς οι δύο θιγόμενοι είχαν κληθεί και άλλες φορές τα τρία τελευταία χρόνια προκειμένου να συμμετέχουν σε πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Ξέσπασμα από τους θιγόμενους

Στο άκουσμα των παραπάνω ισχυρισμών ο ένας εκ των δύο απολυμένων ξέσπασε, λέγοντας ότι: «όλα αυτά είναι ψέματα και ότι η εταιρεία πλέον δεν σέβεται τίποτα και χρησιμοποιεί ψεύδη προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφασή της. Ζήτησε μάλιστα εξηγήσεις για αυτό από τον προσωπάρχη του εργοστασίου στο Βόλο, ωστόσο με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων αποτράπηκε η περαιτέρω όξυνση του κλίματος, ενώ φορτισμένος επίσης ήταν και ο δεύτερος απολυμένος, που όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο του Μ. Πατσιαντά, πρόσφατα δοκιμάστηκε από σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Εκ μέρους της Ένωσης Τσιμέντου, ο πρόεδρος Βάιος Κουκλουμπέρης για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι οι απολύσεις θα πρέπει να ανακληθούν, άφησε αιχμές για την επιμονή της εταιρείας λέγοντας ότι: «δεν είναι δυνατόν να επιμένει στο λάθος, ενώ υπάρχουν τόσες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί» και συμπλήρωσε ότι έχει γίνει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι το σωματείο δεν πρόκειται να αποδεχτεί λογικές εκφοβισμού και τρομοκρατίας του προσωπικού, προκειμένου να επιβληθούν τετελεσμένα.
Εκ μέρους των απολυμένων, ο κ. Πατσιαντάς χαρακτήρισε τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές, κατέθεσε τις προτάσεις τους και συνηγόρησε υπέρ της επαναπρόσληψής τους.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος εκτίμησε, ότι οι απολύσεις είχαν καθαρή «στόχευση», χαρακτήρισε την εταιρεία «διπρόσωπη», καθώς τη μία επικαλείται την ανάπτυξη και την ίδια στιγμή κάνει απολύσεις, επέκρινε το γεγονός ότι την ώρα που ζητά κοινωνική συναίνεση για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού που προκαλούν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και επανέλαβε, ότι δεν έχει νόημα καμία διαβούλευση όσο η ΑΓΕΤ επιμένει σε τέτοιες τακτικές που πλήττουν τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Τσιμέντων, ο πρόεδρος Βαγγ. Χαντζιάρας χαρακτήρισε επίσης τις απολύσεις παράνομες, καταχρηστικές και άδικες, ανέφερε ότι οι δύο απολύσεις έχουν διαταράξει το εργασιακό κλίμα μέσα στο χώρο δουλειάς και παρατήρησε ότι η στάση της εταιρείας είναι ακατανόητη, όπως επίσης και η εμμονή της με τις δύο απολύσεις.
Τέλος γραπτό υπόμνημα υπέρ των δύο απολυμένων κατέθεσε και το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου