ΤΟΠΙΚΑ

Σάρωσαν οι Ελληνες στην Ολυμπιάδα

σάρωσαν-οι-ελληνες-στην-ολυμπιάδα-718354

Επεσε πανηγυρικά η αυλαία της 7ης Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Βόλο, με την Ελληνική ομάδα να σαρώνει, καθώς απέσπασαν διακρίσεις οι εννέα από τους δέκα συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα αργυρό μετάλλιο απέσπασε ο Περικλής Οκαλίδης, χάλκινα μετάλλια οι Νικόλαος Καραμπίτσος, Νικόλαος Ουκουλεκίδης, Νικόλαος Κουκουφίλιππας και Κρινιώ Μαρούδα.

Τιμητικές διακρίσεις απέσπασαν, αντίστοιχα, οι Φώτης – Ιωάννης Γιασεμής, Ευθύμιος – Αλκιβιάδης Πράπας, Αχιλλέας Παλάσκος και Νίκολας Σκoκέας – Μακ Κέλλεν. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ζαχείλας και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Ολυμπιάδας Αστρονομίας κ. Κούντζαγια εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή διοργάνωση, εξαίροντας παράλληλα το έργο και τη συνεισφορά των εθελοντών.

Εξαιρετικά συγκινητική στιγμή της προχθεσινής τελετής λήξης της Αστρονομικής Ολυμπιάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως, αποτέλεσε η αναφορά των διοργανωτών στον ύμνο που συνέθεσε ο Βολιώτης Βασίλης Τασούδης και θα αποτελεί πλέον το έμβλημα της συγκεκριμένης Ολυμπιάδας, στο διηνεκές. Ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής και διδάσκων στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, εξέφρασε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα συναισθήματά του, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα αλλά και την πόλη μου, το συγκεκριμένο γεγονός».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου και γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής κ. Μαυρομμάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι «αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση, η οποία ανοίγει δρόμους για την περαιτέρω προβολή της περιοχής μας. Τριακόσια άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου βρέθηκαν στο Βόλο και όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την Ελλάδα, το Βόλο, το Πήλιο, τον Παγασητικό». Παράλληλα ο κ. Μαυρομμάτης προσέθεσε ότι: «αυτό που μας ικανοποίησε ιδιαίτερα είναι ότι έγινε παμψηφεί δεκτό το Ελληνικό αίτημα, να αποτελέσει έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων Αστρονομίας, ο ύμνος που συνέθεσε ο Βασίλης Τασούδης».

Οι ξένες αποστολές αναχώρησαν χθες με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις πατρίδες τους, μεταφέροντας στις αποσκευές τους δυνατά συναισθήματα από την συμμετοχή τους στη γιορτή της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, που επισφραγίστηκε από το στεφάνι της ελιάς, σύμβολο ειρήνης από αρχαιοτάτων χρόνων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτό Γιάννης Σκοτεινιώτης)

18χρονος Ρουμάνος ο μεγάλος νικητής

Πρώτος των πρώτων της Ολυμπιάδας Αστρονομίας αναδείχτηκε ο 18χρονος Ντένις Τούρκου από τη Ρουμανία, ο οποίος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, λίγα λεπτά μετά από την άνοδό του στο ψηλότερο βάθρο. Εν μέσω δεκαπέντε χρυσών νικητών, ο νεαρός μαθητής από τη Ρουμανία απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία. Ο ίδιος ομολογεί ότι ήλπιζε σ’ ένα χρυσό μετάλλιο αλλά «δεν το περίμενα να είμαι ο απόλυτος νικητής σε αυτή την Ολυμπιάδα. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματά μου. Όταν το έμαθα ήταν μοναδική στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είναι άριστος μαθητής, κάτοχος του αργυρού μεταλλίου στη φετινή Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής και όνειρό του είναι να σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο. «Το όνειρό μου είναι να ασχοληθώ με την έρευνα και να γίνω καθηγητής Πανεπιστημίου», υπογραμμίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι: «φεύγοντας από το Βόλο θα μου λείψει η ομορφιά του Πηλιορείτικου τοπίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου