ΤΟΠΙΚΑ

Πεντακόσια δέντρα σε Βόλο – Νέα Ιωνία ~ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

πεντακόσια-δέντρα-σε-βόλο-νέα-ιωνία-712429

Θα αρχίσουν να φυτεύονται σε κεντρικές δεντροστοιχίες της πόλης στα σημεία όπου υπάρχουν κενά

Περίπου πεντακόσια μεγάλα δέντρα θα αρχίσουν να φυτεύουν στις κεντρικές αρτηρίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας από το ερχόμενο φθινόπωρο οι υπηρεσίες Πρασίνου του Δήμου Βόλου.

Στις προθέσεις της υπηρεσίας είναι όπως με τα νέα δέντρα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν κατά μήκος κεντρικών δρόμων της πόλης, τα οποία δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, είτε από ασυνείδητους πολίτες που τα εκρίζωσαν είτε από έλλειψη περιποίησής τους κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να νεκρώσουν και να αναγκαστούν οι υπηρεσίες να τα κόψουν.

Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί έχουν ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η εικόνα της συνέχειας και της ομοιομορφίας στις δημοτικές δεντροστοιχίες και ως εκ τούτου η εικόνα της πόλης να μην είναι ιδανική, πέρα από τις ευεργετικές επιπτώσεις που έχει ο εμπλουτισμός του πρασίνου στο περιβάλλον, ειδικά στο πυκνοδομημένο πολεοδομικό κέντρο του Βόλου.

Στην Υπηρεσία Πρασίνου εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι σε θέση να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία, προκειμένου στη συνέχεια να κάνουν την προκήρυξη για την προμήθεια των δέντρων. Ειδικότερα στο αμέσως επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να δώσουν τα στοιχεία για τα ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να έχουν τα δέντρα, έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση να αναπληρώσουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

Οι υπηρεσίες φαίνεται να προσανατολίζονται στις μουριές (αρσενικές) οι οποίες όπως τονίζουν θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον δύο μέτρα και πάχος με ικανή διάμετρο, έτσι ώστε τα δέντρα να είναι ικανά μέσα σε μικρή χρονική περίοδο να αναπτύξουν ριζικό σύστημα τέτοιο που να τα καθιστούν ανθεκτικά, ιδιαίτερα στο πρώτο ευαίσθητο διάστημα από τη μεταφύτευσή τους.

Οσον αφορά τον αριθμό των δέντρων που θα προμηθευτεί η Υπηρεσία, αυτός, όπως λέει ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Παντελής Πελεκάνος, θα εξαρτηθεί από την πίστωση που θα εξασφαλιστεί από το δημοτικό προϋπολογισμό. Ο αριθμός των δέντρων που θα προμηθευτούμε θα είναι από 300 – 500 και θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε το διαγωνισμό για την προμήθειά τους, λέει οκ. Πελεκάνος.

– Εξάλλου στο Δήμο Βόλου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι μολονότι έχουν παρέλθει δέκα περίπου μήνες, εν τούτοις η Επιτροπή του Άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας δεν έχει αποφανθεί μέχρι σήμερα πάνω στην ένσταση που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή σε δύο άρθρα της Κανονιστικής Απόφασης για το Πράσινο που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ήδη από το 2012.

Τα άρθρα της Κανονιστικής που δεν εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη είναι ότι τα δέντρα που είναι σε πάρκα και πλατείες θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να υιοθετούνται από φορείς και οργανώσεις, όπως επίσης ότι όταν εκριζώνεται ένα δέντρο από το πεζοδρόμιο, η ευθύνη ανήκει στον ιδιοκτήτη της οικοδομής που συνορεύει το συγκεκριμένο δέντρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου