ΤΟΠΙΚΑ

Χώροι ιστορικής μνήμης τα νησιά της εξορίας

χώροι-ιστορικής-μνήμης-τα-νησιά-της-εξ-851206

Περίπου 200 βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάδειξη «χώρων εξορίας και φυλάκισης για πολιτικούς λόγους στη χώρα μας», όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος.
Σύμφωνα με το κείμενο της πρωτοβουλίας, τα δύο νησιά έχουν χαρακτηριστεί με ειδικά Προεδρικά Διατάγματα ως χώροι ιστορικής μνήμης που πρέπει να απολαμβάνουν ειδικής προστασίας. Η πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με το κείμενο, είναι διαφορετική.
Τα κτίρια καταρρέουν, κοπριά συσσωρεύεται σε σωρούς στα κτίσματα των δύο νησιών, αυθαίρετα οικοδομήματα και εκατοντάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα αποτελούν συχνό θέαμα στη Μακρόνησο.
Οι 200 βουλευτές ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την προστασία των τόπων εξορίας.
Συγκεκριμένα ζητούν: την προβολή και ανάδειξή τους ως χώρων ιστορικής μνήμης, την απομάκρυνση των αιγοπροβάτων και των αυτοκινήτων, την κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων, την απαγόρευση του κυνηγιού και την απομάκρυνση των ναρκών από τη Γυάρο.
Οι βουλευτές πρότειναν επίσης την δημιουργία διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα μελετήσει τα προβλήματα των τόπων εξορίας και φυλάκισης και θα κάνει προτάσεις που θα αφορούν τη δημιουργία μουσείου, τη συλλογή αντικειμένων και το άνοιγμα δημόσιων και άλλων αρχείων.
Αντιπροσωπία βουλευτών επισκέφθηκε την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη, η οποία δήλωσε ότι υιοθετεί την πρωτοβουλία αυτή.
Στη Γυάρο και την Μακρόνησο «δεινοπάθησαν περισσότεροι από 100.000 αγωνιστές της Αλβανίας, της Αντίστασης, πολιτικοί, κοινωνικοί και πνευματικοί παράγοντες, στρατιώτες και απλοί πολίτες κομμουνιστές και αριστεροί στην μεγάλη τους πλειοψηφία», αναφέρει το κείμενο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου