ΤΟΠΙΚΑ

Το τελευταίο αντίο στο Νίκο Κούρκουλο

το-τελευταίο-αντίο-στο-νίκο-κούρκουλο-851206

Στην τελευταία του κατοικία, στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου, συνόδευσαν με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες κόσμου, συνάδελφοί του στο θεατρικό σανίδι και την κινηματογραφική οθόνη, εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, τον αιώνιο ζεν πρεμιέ, Νίκο Κούρκουλο, που πέθανε προχθες, ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών.
Ο Νίκος Κούρκουλος, που μεσουράνησε στη λεγόμενη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ο άνθρωπος που έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου, στο τιμόνι του οποίου βρέθηκε για 13 χρόνια, χθες κηδεύτηκε το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη μετά τις 12 χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου.
Η σύζυγός του Μαριάννα Λάτση, η πρώην σύζυγός του Μελίτα, τα τέσσερα παιδιά του, Άλκης, Μελίτα, Φίλιππος και Ερριέττα, στενοί συγγενείς και φίλοι, συντετριμμένοι είπαν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό τους.
Οι χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί τον προαύλιο χώρο του κοιμητηρίου, με ένα λουλούδι στο χέρι και μεγάλη συγκίνηση τον αποχαιρέτισαν, χειροκροτώντας τον έως την ώρα που τον σκέπασε το χώμα.
Από την πολιτική ηγεσία του τόπου, τον κορυφαίο θεατράνθρωπο αποχαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, πολλά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο Θόδωρος Πάγκαλος και πολλά μέλη του Κοινοβουλίου.
Από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου διακρίναμε μεταξύ άλλων,την οικογένεια Βαρδινογιάννη, το Σωκράτη Κόκκαλη κ.α.
Την προσωπικότητα του Νίκου Κούρκουλου εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε σύντομο επικήδειο που εκφώνησε, αποκαλώντας τον «άνθρωπο της Παιδείας», «πρωταγωνιστή της ζωής» αλλά και «ευτυχισμένο άνθρωπο», καθώς εκπλήρωσε τον μέγιστο ανθρώπινο προορισμό, να δημιουργήσει οικογένεια. «Ακόμη και στην ασθένειά του ο Νίκος Κούρκουλος αποδείχθηκε πρωταγωνιστής. Όταν διαγνώσθηκε η ασθένειά του έγινε πιο ώριμος, έγινε πολύ πιο φιλοσοφημένος, έγινε αξιοσέβαστος και εξαγνίστηκε», είπε ο κ. Χριστόδουλος πριν ψάλει το «αιωνία του η μνήμη».
«Είμαστε σήμερα θλιμμένοι για την απώλεια όχι μόνο ενός μεγάλου ηθοποιού, αλλά μιας μεγάλης φυσιογνωμίας», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα.
«Υπήρξε μια μεγάλη φυσιογνωμία. Ο Νίκος Κούρκουλος δημιούργησε νέα δεδομένα για το Εθνικό Θέατρο, το οποίο σήμερα πραγματικά πενθεί», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.
Είχα την ευκαιρία και την μεγάλη τύχη να συνεργαστώ μαζί του όταν ήμουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και να ζήσω μαζί του το μεγάλο του όνειρο για ένα νέο Εθνικό Θέατρο. Χαίρομαι γιατί ο ίδιος είχε την χαρά να το δει να πραγματοποιείται. Ο Νίκος Κούρκουλος, δεν ήταν απλά ο Αστραπόγιαννος, ήταν μια μεγάλη φυσιογνωμία, είπε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.
«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Αστραπόγιαννο», είπε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.
«Ήταν ένας σπουδαίος άνδρας, ένας σπουδαίος ηθοποιός, ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο Νίκος Κούρκουλος ταυτίστηκε με το Εθνικό Θέατρο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.
Ήρθαμε να ρίξουμε ένα δάκρυ και να τον “ξεπροβοδίσουμε”, δήλωσε συντετριμμένος ο Γιάννης Δαλιανίδης, σκηνοθέτης και από τους μέντορες του Νίκου Κούρκουλου, ενώ ανάλογες επαινετικές δηλώσεις για την προσφορά του “μεγάλου νεκρού” στην 7η Τέχνη έκαναν πολλοί συνάδελφοί του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου