ΤΟΠΙΚΑ

Φυσικό αέριο από την Ιταλία

φυσικό-αέριο-από-την-ιταλία-851206

Με τον Ιταλό υπουργό Ανάπτυξης Πιερ Λουϊτζι Μπερζάνι και τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Σιούφα παρουσία και του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε για τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το οποίο δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Οπως είπε ο κ.Σιούφας, το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ των δύο πρωθυπουργών κατά την επίσκεψη Πρόντι στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου και προσθεσε ότι “η σημερινή συμφωνία αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την έναρξη κατασκευής του υποθαλασσίου τμήματος και του χερσαίου τμήματος του αγωγού εντός της ελληνικής επικράτειας με τον οποίο θα ολοκληρωθεί ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας και ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πέντε βασικούς άξονες προτεραιότητας της ΕΕ.
Το έργο αυτό, όπως και το εκείνο του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Τουρκίας,που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2007 καθιστούν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία χώρες διαμετακόμισης φυσικού αερίου από την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική προς τις αγορές της Ιταλίας και της Ευρώπης, είπε ο κ. Σιούφας.
Ο κ. Σιούφας είπε ότι ενημερώθηκε ο κ. Καραμανλής και για τις διαδικασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας και για την απόφαση να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρωτοβουλία της Ιταλίας για τη δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας των χωρών της Μεσογείου.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας καθώς σε αυτή την ενεργειακή κοινότητα θα ενταχθούν και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Ο κ. Μπερσάνι σημείωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να παίξουμε από κοινού πιο σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη και θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Μεσόγειο και την περιοχή των Βαλκανίων.
Ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι εργασίες κατασκευής του αγωγού θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2008 και εκτίμησε ότι το έργο θα περατωθεί το 2011,σημειώνοντας “πιστεύουμε και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ως προς την έγκριση της ΕΕ”.
O πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον.Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.Αύριο, ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου