ΤΟΠΙΚΑ

Ηταν ελέγχων και ελεγχόμενος…

ηταν-ελέγχων-και-ελεγχόμενος-851206

Στην αποκάλυψη ότι μέλος της τεχνικής ομάδας της ΑΔΑΕ για την έρευνα της υπόθεσης των υποκλοπών υπήρξε έμμισθος υπάλληλος της υπό έλεγχο εταιρίας Ericsson προχωρά η εφημερίδα Το Ποντίκι, χθες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για τον τεχνικό της ΑΔΑΕ Ιάκωβο Βενιέρη, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν εκ παραλλήλου στην εταιρία Ericsson, από το 2003 έως -τουλάχιστον- το 2005.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει στη διάθεσή της τις αποδείξεις αυτής της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε εκκαθαριστικά σημειώματα των ετήσιων αμοιβών που έχει καταβάλλει η Ericsson για τα έτη 2003, 2004 και 2005.
Τον Ιούλιο του 2003 ο κ. Βενιέρης ανέλαβε καθήκοντα στην ΑΔΑΕ, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται διά νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3115 «περί συστάσεως Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Αρχής όποιος «είναι εταίρος, μέτοχος, μέλος διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστής, υπάλληλος, σύμβουλος μελετητής ατομικής ή άλλης επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής ή της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Επιπλέον, εκπίπτει από μέλος της ΑΔΑΕ όποιος μετά το διορισμό του «καταστεί εταίρος, μέτοχος, μέλος, διοικητικού συμβουλίου, διαχειριστής, υπάλληλος, σύμβουλος, μελετητής ατομικής ή άλλης επιχείρησης, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής ή της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».
Εκτός της παράνομης έμμισθης σχέσης του εν λόγω προσώπου με την Ericsson προκύπτει και το ερώτημα του κατά πόσο παρέμενε υπάλληλος της σουηδικής εταιρίας στο διάστημα που η ΑΔΑΕ ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, δεδομένου ότι αντικείμενο του ελέγχου αποτελεί και ο βαθμός εμπλοκής της συγκεκριμένης εταιρίας στην υπόθεση.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των υποκλοπών ελέγχθηκε η Vodafone, εις βάρος της οποίας επιβλήθηκε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ. Η Ericsson, που είχε προμηθεύσει το τηλεπικοινωνιακό λογισμικό στη Vodafone, αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της ΑΔΑΕ για να δώσει εξηγήσεις.
Ανακοίνωση της ΑΔΑΕ
Κάλυψη στο μέλος της Ι.Βενιέρη παρέχει η ΑΔΑΕ. Το πρωί συνεδρίασε η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, όπου ο κ. Βενιέρης έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο κ. Βενιέρης, καθηγητής ΕΜΠ, συμμετείχε, στο πλαίσιο εκτέλεσης κοινοτικών προγραμμάτων, για την παροχή ερευνητικού έργου στην εταιρία Ericsson με συμβάσεις έργου που ολοκληρώθηκε την 28.2.2005 περίπου ένα χρόνο πριν ξεσπάσει το θέμα των υποκλοπών.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να ερευνήσει αν αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου