ΤΟΠΙΚΑ

Η κοινή πρόταση Βόλου – Λάρισας

η-κοινή-πρόταση-βόλου-λάρισας-851206

Υπεβλήθη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στον άξονα “Αστική Ανάπτυξη” στο πλαίσιο της προκήρυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης (Global Grands), από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Δήμο Λάρισας, το Δήμο Ν. Ιωνίας και άλλους Δήμους και Φορείς, η σχετική πρόταση “Δίπολο Συνεργασίας Λάρισας Βόλου, συντομογραφικά ΔΙ.ΣΥ.ΛΑ.ΒΟ και επικεντρώνεται στην «Αστική αναζωογόνηση στο πλαίσιο της προοπτικής μητροπολιτικής συγκρότησης Βόλου – Λάρισας».
Η περιοχή παρέμβασης είναι ο άξονας Βόλου – Λάρισας, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 801,2 Μ€ (801.230.000 ευρώ), εκ των οποίων 7,83 Μ€ (7.830.000 ευρώ) αφορούν μελέτες ωρίμανσης των δράσεων και τα 793,4 Μ€ (7.930.400 ευρώ) αφορούν τις δράσεις του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και του Ιδιωτικού. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 49,83 Μ€ για έργα και ενέργειες του Δημόσιου Τομέα και 799,83 Μ€ για έργα του Ιδιωτικού Τομέα.
Συντονιστής εταίρος του σχεδίου είναι ο Δήμος Βόλου και συμμετέχουν συνολικά 36 Φορείς.
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας που χωροθετούνται στις υποβαθμισμένες συνοικίες του Π.Σ. Βόλου και της Λάρισας καθώς και στους Δήμους του Άξονα Βόλου – Λάρισας και στους περιαστικούς Δήμους.
Η παρέμβαση επικεντρώνεται στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και έχουν τουριστικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό χαρακτήρα. Οι επεμβάσεις συνδέονται με τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή όπως η αποκατάσταση της λίμνης με τη δημιουργία του ταμιευτήρα, με τα αθλητικά κυρίως έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων όπως το κωπηλατήριο και το σκοπευτήριο, και με τα έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων που σχεδιάζονται.
Τα προτεινόμενα έργα στις πόλεις διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, όπως : Τεχνικές υποδομές και Περιβάλλον, Παραγωγικό Σύστημα, Οικιστική ανάπτυξη και κοινωνική οργάνωση, Ανθρώπινοι πόροι.
Ενδεικτικά έργα για το Π.Σ. Βόλου είναι η αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης, συνολικού εμβαδού 7.000m2 περίπου, το μυθολογικό πάρκο της Αργούς στο Πεδίο του Άρεως, οι λιμνοδεξαμενές στη Μακρινίτσα, η αξιοποίηση του Εργοστασίου της Οινοπνευματικής, το κτίριο Ματσάγγου και πολλά άλλα.
Προτεινόμενα έργα σχετικά με το Δίπολο είναι : Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, προαστιακός σιδηρόδρομος Λάρισας – Βόλου, διαμετακομιστικός εμπορευματικός σταθμός, βελτίωση του οδικού άξονα Βόλου – Λάρισας, κ.λ.π.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που ξεπερνά την μέχρι σήμερα διαμορφωμένη αντίληψη ότι και η ανάπτυξη των πόλεων συνδέεται με την αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού μέσα στα διοικητικά όρια ενός εκάστου Δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου