ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτότυπο περιοδικό για τα μαθηματικά

πρωτότυπο-περιοδικό-για-τα-μαθηματικ-67674

Η πρωτότυπη μαθηματική έκδοση «Τα μαθηματικά ως φορέας κουλτούρας και πολιτισμού κάθε λαού» του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Πρόκειται για ένα περιοδικό 40 σελίδων με συγγραφείς τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου, 17 παιδιά από Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σενεγάλη, Νιγηρία, Μαρόκο, Αλβανία, Καζμίρ- Ινδία, Ιράν αλλά και Ελλάδα, που περιγράφουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα, τη θέση των μαθηματικών μέσα σε αυτό, αναφέρονται σε διεθνούς αναγνώρισης μαθηματικούς επιστήμονες από την πατρίδα τους, αλλά και στις μαθηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους.

Για την πρωτότυπη έκδοση που έγινε στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που τρέχει στο σχολείο, και η οποία έρχεται να συμπέσει με την ανακήρυξη του 2018 ως έτους μαθηματικών και τη συμπλήρωση 100 χρόνων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Ζιώγας – μαθηματικός, Δήμητρα Χαντζηθάνου – καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας και Αλεξία Γρηγορίου – καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας.

Όπως τόνισε στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης ο κ. Ζιώγας, μέσα από την έκδοση αναδεικνύονται τα μαθηματικά ως παγκόσμια γλώσσα. Ταυτόχρονα όμως εξάγονται και πολύτιμα συμπεράσματα για τη θέση των μαθηματικών στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών προέλευσης των μαθητών. «Τα μαθηματικά θεωρούνται βασικό μάθημα στην εκπαίδευση όλων των χωρών προέλευσης των μαθητών. Τα σύμβολα των μαθηματικών είναι κοινά διεθνώς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως το Μαρόκο, το Ιράν κ.α. αναδεικνύουν σπουδαίες γυναίκες μαθηματικούς», ανέφερε ο κ. Ζιώγας.

«Η δυναμική των μαθηματικών είναι τεράστια ανά τους αιώνες», σχολίασε ο διευθυντής του εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, Γ. Χάρλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου.

«Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνυπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία: δημοκρατία, ανθρωπισμός, επιστήμη και εκπαίδευση. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί πρότυπο για κάθε σχολείο», ανέφερε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου