ΤΟΠΙΚΑ

Εριξε νέο λάδι στη φωτιά ο Βύρων Πολύδωρας

εριξε-νέο-λάδι-στη-φωτιά-ο-βύρων-πολύδω-851206

Από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του υπουργού κ. Βύρωνα Πολύδωρα:
“Στις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλέκου Αλαβάνου, του Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πέτρου Ευθυμίου, των κ.κ. Ν. Μπελαβίλα και Γ. Αλμπάνη (Πρωτοβουλίας για το άρθρο 16), του κ. Δ. Στρατούλη και των συνδικαλιστών της ΠΟΣΔΕΠ, κ. Λ. Απέκη και κ. Ι. Μαΐστρου, και άλλων κινδυνολογούντων για δήθεν εγκαθίδρυση “Αστυνομικού Κράτους” και για αναβίωση του “Σπουδαστικού της Ασφάλειας” καθώς και στα σχετικά σχόλια των Μέσων Ενημέρωσης, απαντώ:
Μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους και τις δυνατότητές τους οι συκοφάντες και διαστρεβλωτές.
Ο λαός βλέπει και γνωρίζει την αλήθεια. Και μας κρίνει όλους “.

ΠΑΣΟΚ
Σε υψηλούς τόνους απάντησε το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί συνειδητά τη στρατηγική της έντασης προκειμένου να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους και γι΄αυτό συμπράττει με τους κουκουλοφόρους στη δημιουργία έντασης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις επιλογές και τις αλλεπάλληλες διχαστικές εκτροπές του κ. Πολύδωρα. Είναι, τόνισε, βαρύτατη η ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, εν ονόματι του οποίου πραγματοποιούνται αυτές οι ακρότητες. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και χρησιμοποίησε την έκφραση “φθάνει πια” για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση για το αν ζητείται από το ΠΑΣΟΚ η παραίτηση του κ. Β. Πολύδωρα, ο Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι ήδη αναπτύσσοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει τις βαρύτατες ευθύνες του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, οι οποίες, όπως είπε, θα έπρεπε να τον είχαν οδηγήσει στο σπίτι του.
Ο αρμόδιος, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση στην Αστυνομία είναι πλέον επικίνδυνη, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα ενός συστηματικού κομματισμού,αναξιοκρατίας και αποδεδειγμένης επιχειρησιακής ανεπάρκειας. Αυτό το μήνυμα, πρόσθεσε, κατέστησε την Ελληνική Αστυνομία παράλυτη.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι περιορίζεται να επενδύει σε φιοριτούρες αυταρχισμού παλαιάς κοπής, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια δημοκρατία με ανασφάλεια και αυταρχισμό, όταν, όπως σημείωσε, την είχε παραλάβει με ασφάλεια για τους πολίτες και τάξη.

Αντιδράσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ

Το ΚΚΕ με χθεσινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «προκλητική» τη χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σχετικά με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και εκτιμά ότι «δείχνει την κλιμακούμενη επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, για την οποία η κυβέρνηση έχει την ευθύνη».
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει πως «είναι γνωστή, και το κόμμα την έχει επανειλημμένα καταγγείλει, η πολύμορφη δράση των μηχανισμών καταστολής κατά του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος» και προσθέτει ότι «τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε ακόμα περισσότερο με την παρακολούθηση και συκοφάντηση των φοιτητικών συλλόγων, καθώς και με την φωτογραφική αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» της ύπαρξης και δράσης κουκουλοφόρων δίπλα σε ένστολους αστυνομικούς στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ «η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά εκτεθειμένη» και το κόμμα καλεί «τη νεολαία και όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους με ενιαίο μέτωπο για τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε επιχείρηση περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».
Η Αλέκα Παπαρήγα, ερωτώμενη χθες στον Πειραιά για την παρουσία αστυνομικών σε διαδηλώσεις η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «εδώ πρόκειται για έναν μακροχρόνιο κατήφορο, ο οποίος δεν έχει και τελευταίο σκαλοπάτι. Καινούργια σκαλοπάτια βρίσκονται. Είναι καθαρό. Από μια πλευρά εξηγείται. Όταν έχεις να κάνεις με μια αντιλαϊκή πολιτική, η παρακολούθηση και η καταστολή πάνε μαζί. Επομένως η πάλη για τη δημοκρατία είναι πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτά πρέπει να πάνε μαζί».
Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε υπεύθυνη μία κυβέρνηση που ο Υπουργός της Δημόσιας Τάξης, με την ανοχή του Πρωθυπουργού, κατηγορεί Πρόεδρο Κοινοβουλευτικού κόμματος πρώτα ως έκνομο, ύστερα ως λειτουργούντα εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου και τώρα τον υβρίζει και τον απειλεί ανοιχτά. Όλα έχουν τα πολιτικά τους όρια».

Την παραίτηση ζητούν οι καθηγητές
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πολύδωρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου Λάζαρος Απέκης αναρωτήθηκε ποια θα είναι η επόμενη επιθετική κίνηση, όπως είπε, της κυβέρνησης και δήλωσε ότι η απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών συνεχίζεται.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας είπε ότι οι πανεπιστημιακοί ζητούν την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, χαρακτήρισε νέο ολίσθημα τη σημερινή ανακοίνωση και σημείωσε ότι «έριξε λάδι στη φωτιά και θεωρείται ακατάλληλος για τη θέση του από τους πανεπιστημιακούς».
Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αλκης Ρήγος είπε ότι «βρισκόμαστε μπροστά από μια πολιτειακή εκτροπή, έχουμε υπερβεί, τα πολιτικά όρια. Να παραιτηθεί ο κ. Πολύδωρας».
Σε ερώτηση πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ορισμένοι καθηγητές, όπως για παράδειγμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν ακολουθούν την απεργία διαρκείας που κήρυξε η Ομοσπονδία τους, δημιουργώντας έτσι ένα ρήγμα μεταξύ των Πανεπιστημιακών, απάντησε:
«Δεν υπάρχει ρήγμα. Εννέα είναι οι καθηγητές που έχουν συμπτύξει συμμαχία με το υπουργείο Παιδείας και δίδουν σωσίβιο σε μία φιλελεύθερη πολιτική. Οι συνάδελφοι του Οικονομικού Πανεπιστημίου δεν διαφωνούν με τα αιτήματα, αλλά με τον τρόπο που συνεχίζονται οι απεργίες.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου