ΤΟΠΙΚΑ

Πρόεδρος πασχόντων από μεσογειακή αναιμία: «Διπλά δύσκολη η καθημερινότητά μας»

πρόεδρος-πασχόντων-από-μεσογειακή-αν-675516

Την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού υπογραμμίζει η Δέσποινα Λουκάκη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Εντονη ανησυχία προκαλεί στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία η καθυστέρηση του εμβολιασμού των θαλασσαιμικών, με την πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Δέσποινα Λουκάκη να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η πανδημία έχει διπλασιάσει τους δείκτες δυσκολίας στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Βασικό και κατεπείγον το αίτημα της άμεσης έναρξης των εμβολιασμών για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, με την πρόεδρο να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εμβολιασμού στο Νοσοκομείο του Βόλου. «Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο, ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για τις θεραπείες τους, όπως οι νεφροπαθείς, οι καρκινοπαθείς, εμείς, σαφώς νοιώθουμε πολύ πιο σίγουροι να είμαστε στο Νοσοκομείο, ώστε αν συμβεί κάποια επιπλοκή, να μπορούν να μας αντιμετωπίσουν», είπε.

Εξίσου σημαντικό το ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς «θέλουμε να νοιώθουμε προστατευμένοι, διότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα», σημείωσε η κ. Λουκάκη.

Παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες, η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου τόνισε ότι «πρέπει ο καθένας να προστατεύει όσο μπορεί τον εαυτό του και ταυτόχρονα να προσπαθεί να βρει αίμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Όπως όλος ο κόσμος και εμείς έχουμε κουραστεί με όλη αυτή την κατάσταση. Εχουμε απομονωθεί ακόμη περισσότερο, ακόμη και από τους δικούς μας ανθρώπους».

Δίπλα δύσκολη η καθημερινότητα για τους θαλασσαιμικούς, ενώ όπως σημείωσε η κ. Λουκάκη: «Κάθε φορά που πρόκειται να πάμε στο Νοσοκομείο, υποβαλλόμαστε σε ράπιντ τεστ για να μπορέσουμε να μπούμε στη μονάδα και να κάνουμε την μετάγγισή μας. Τηρούνται όλα τα μέτρα, γιατί για μας είναι πολύ δύσκολο. Εχουμε και το άγχος της ανεύρεσης αίματος, που είναι το πιο σημαντικό και το πιο βασικό, δεδομένου ότι με στοιχεία πανελλήνια η αιμοδοσία έχει μειωθεί κατά 50%. Δεν είναι μια εύκολη κατάσταση για μας».

Κλείνοντας, η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ανέφερε ότι πριν από την πανδημία διοργανώνονταν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, για την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι συγκεκριμένες δράσεις δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα λόγω της πανδημίας, με τις προσπάθειες για εξασφάλιση αίματος για κάθε μετάγγιση, να πολλαπλασιάζονται.

Αιτήματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας διαμαρτύρεται εντόνως και καταγγέλλει την αδιανόητη καθυστέρηση εμβολιασμού των 5.000 πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανά την χώρα.

«Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες (παράδειγμα η Κύπρος) τα άτομα με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο έχουν ήδη εμβολιαστεί καθώς πρωτεύων μέλημα τους ήταν να εμβολιαστούν αμέσως όλες οι Ευπαθείς ομάδες των Χωρών αυτών.

Βρισκόμαστε αρχές Μαρτίου και ακόμα δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό μας. Αυτό μας οδηγεί σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, φόβου και κάνει την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα μας ακόμα πιο ανθυγιεινή» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση που απευθύνεται στην κυβέρνηση.

Η Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με διάφορες επιπλοκές ή εμφάνιση συνοδών νοσημάτων όπως Διαβήτης, Καρδιοπάθειες και ένα μεγάλο ποσοστό πασχόντων έχει υποβληθεί σε Σπληνεκτομή, λόγω των συχνών μεταγγίσεων και της αιμοσιδήρωσης. Επιπλέον οι πάσχοντες βρίσκονται στο νοσοκομείο ανά 15 ημέρες για την θεραπεία τους με αυξημένο τον κίνδυνο συνωστισμού, δεδομένου ότι παραμένουν εκεί πάνω από 4 ώρες. «Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμών να θέσουν τώρα τους πολυμεταγγιζόμενους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο στις ευπαθείς ομάδες που θα εμβολιαστούν άμεσα! Ηδη μετράμε απώλειες ελέω covid 19! Θέτουμε όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους», υπογραμμίζεται στην κοινή επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου