ΤΟΠΙΚΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

κατατέθηκε-το-νομοσχέδιο-για-την-παιδ-851206

Το τελικό σχέδιο νόμου για τη δομή και λειτουργία των πανεπιστημίων παρουσίασε χθες το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Το τελικό σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση, βασίζεται, όπως είπε η υπουργός, στην αρχή της αυτοτέλειας και επιδιώκει να προσδώσει πραγματική αυτονομία στα πανεπιστήμια, αποτελώντας στην ουσία ένα περίγραμμα μεταρρύθμισης, ένα πλαίσιο αναφοράς.
Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιτυγχάνονται:
Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων.
Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ. Με την παροχή δυνατότητας λειτουργίας των πανεπιστημίων μέσω εσωτερικών κανονισμών επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.
Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ αντίστοιχα θα είναι αρμόδια για την άρση του ασύλου, παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής. Το ακαδημαϊκό άσυλο, τόνισε η υπουργός, είναι για να υπηρετεί την ανεξαρτησία των ιδεών και όχι για να διευκολύνει την παραβατικότητα. Η πολιτεία δημιουργεί συνθήκες ευελιξίας ώστε οι πανεπιστημιακές αρχές που έχουν την ευθύνη, να μπορούν αυτόνομες να προστατεύουν το πραγματικό άσυλο, τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν απρόσκοπτα, τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι περιουσία του ελληνικού λαού.
Η υπουργός τόνισε ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια θα καθορίσουν τους χώρους που θα ισχύει το ακαδημαϊκό άσυλο.
Ένα άλλο σημείο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και δραστηριότητας των πανεπιστημίων. Έτσι, θα εφαρμοστεί η αρχή της δημοσιότητας της λειτουργίας τους και θέσπισης υποχρέωσης των πανεπιστημίων να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα και μέσω διαδικτύου έτσι ώστε η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι πλέον προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Όσον αφορά τους “αιώνιους” φοιτητές, προβλέπεται η θέσπιση ανώτατης διάρκειας σπουδών. Έτσι δίδεται η δυνατότητα διπλασιασμού του χρόνου που θα πάρει ένας φοιτητής το πτυχίο του, δηλαδή αν οι σπουδές του είναι τετραετείς δίνονται άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ δίδεται επίσης η δυνατότητα παράτασης κατά δύο, το πολύ, εξάμηνα.
Αυτό θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο για τους νέους φοιτητές ενώ για τους ήδη φοιτούντες, μετά το πέρας των σπουδών τους δίδεται επιπλέον και μια πενταετία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διακόψει κάποιος τις σπουδές του και να επανέλθει όποτε εκείνος θελήσει.
Οι πρυτανικές εκλογές θα γίνονται με καθολική ψηφοφορία και όχι δια αντιπροσώπων. Σ΄αυτό το σημείο η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση, η οποία έχει τη μεγαλύτερη φοιτητική παράταξη, συμπεριφερόμενη θεσμικά καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία (σ.σ. δεδομένου ότι η ΔΑΠ ήθελε να εξακολουθήσει να ισχύει η ανάδειξη των πρυτανικών αρχών δια αντιπροσώπων των φοιτητών).
Η εκλογή και ο διορισμός των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) θα γίνεται αποκλειστικά με πράξεις των οργάνων των πανεπιστημίων και το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας μετά την έκδοση των σχετικών πράξεων.
Δωρεάν χορήγηση ενός συγγράμματος ανά μάθημα και υποχρέωση παροχής βιβλιογραφίας και οδηγών μελέτης από διδάσκοντες σε κάθε μάθημα.
Οι νέοι φοιτητές θα στηρίζονται ιδιαίτερα με παροχή οικονομικής συνδρομής, δηλαδή άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια που θα δίνονται σε όσους προέρχονται από ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και ανταποδοτικές υποτροφίες για όσους παρέχουν έργο στα πανεπιστήμια.
Επίσης θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ομαλή μετάβαση των πρωτοετών φοιτητών από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με το νόμο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα ρυθμιστούν ζητήματα φοροαπαλλαγών για δωρεές προς τα πανεπιστήμια, κατ΄αναλογία προς τα πολιτιστικά ιδρύματα.
Η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πρόκειται με θέμα την παιδεία να πάει για εκλογές απάντησε: “Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται θεσμικά, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάει στις εκλογές με αυτό το θέμα”.
Σε άλλη ερώτηση αν ελπίζει ότι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια και θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις, απάντησε ότι επί τρία χρόνια έγινε διάλογος, πολλοί πήραν μέρος στο διάλογο, κάποιοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν όπως η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), όμως δεν θα πάνε πίσω οι προγραμματισμοί μας.
Δεν είμαι κλειδοκράτορας, κατέληξε. Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνά.
Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου