ΤΟΠΙΚΑ

SOS και από τη Χαλυβουργία…

sos-και-από-τη-χαλυβουργία-851206

Υπερβάσεις στα επιτρεπόμενα όρια μόλυβδου –βαρύ μέταλλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία- σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Βελεστίνου εντόπισαν αναλύσεις δειγμάτων που απέστειλαν σε εξειδικευμένο εργαστήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Η Νομαρχία έλαβε τα αποτελέσματα των αναλύσεων στις 28/3, που διαπίστωσαν υψηλά όρια μόλυβδου στο δείγμα, ενώ αναμένει τις απαντήσεις από εξειδικευμένο εργαστήριο του Βελγίου για τον τυχόν εντοπισμό διοξινών. Η νομαρχιακή αρχή είχε ήδη προγραμματίσει επίσκεψη στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας, τη Μ. Τετάρτη, για τον συνολικό έλεγχο λειτουργίας της επιχείρησης, όταν ο επικεφαλής της ΝΑΣ Απ. Νάνος χθες το πρωί με καταγγελτικό τρόπο «αποκάλυψε» το θέμα, αποδίδοντας στην πολιτική ηγεσία της Νομαρχίας προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων για τη μόλυνση από τη Χαλυβουργία.
Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας στον κ. Νάνο, απευθύνοντάς του σύσταση να επιτηρεί καλύτερα τη γλώσσα του για ζητήματα, στα οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει καίριες και κρίσιμες πρωτοβουλίες.
Ο έλεγχος για την επιβάρυνση από επικίνδυνα στοιχεία των χορτολιβαδικών εκτάσεων ξεκίνησε από το εργοστάσιο του 304 ΠΕΒ, μετά από αίτημα της διοίκησης της μονάδας, η οποία από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο παραχωρεί στρέμματα για βοσκή προβάτων.
Με πρωτοβουλία της Νομαρχίας η δειγματοληψία επεκτάθηκε και στην έκταση γύρω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας. Τα δείγματα από το χώρο του ΠΕΒ έδωσαν αρνητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στην ύπαρξη μολύβδου. Γύρω από τη Χαλυβουργία εντοπίστηκε μόλυβδος κατά 57 mg/kg ζωοτροφής, όταν το όριο είναι 30 mg/kg.
Οι υπηρεσίες της ΝΑΜ αναζήτησαν, αλλά δεν είχαν εντοπίσει έως χθες, αντίστοιχους ελέγχους στο παρελθόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και πέρυσι είχε ζητηθεί η διενέργεια των ελέγχων, ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν έγιναν.
Αν και όπως δήλωσε χθες ο κ. Παπατόλιας, «έως τις 12 Μαρτίου, οπότε απεστάλησαν δείγματα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Νομαρχιακή αρχή στα αιτήματα του ΠΕΒ για το θέμα της βοσκής απαντούσε πάντα θετικά…»
«Τα στοιχεία θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα, όταν εμείς επιλέξουμε ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος και εφόσον ολοκληρωθεί μία διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», απάντησε σε έντονο ύφος ο νομάρχης και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Νάνος έθεσε το ζήτημα.
«Καλό θα είναι ο κ. Νάνος, πριν μιλάει για αποκρύψεις, να ενημερώνεται», πρόσθεσε και του συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή πρόκλησης εντυπώσεων για θέματα στα οποία η νομαρχιακή αρχή δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της».
Ο κ. Παπατόλιας παρέπεμψε σε στοιχεία που δείχνουν ότι η νομαρχιακή αρχή κίνησε τη διαδικασία του ελέγχου αποστέλλοντας δείγματα στο εργαστήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες της ΝΑΜ, ταυτόχρονα, απέστειλαν δείγματα σε εξειδικευμένο εργαστήριο του Βελγίου για τον τυχόν εντοπισμό διοξινών, για τις οποίες αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των αναλύσεων. «Ο κ. Νάνος είχε κακή πληροφόρηση και αν ερχόταν σε εμάς θα μπορούσαμε να τον ενημερώσουμε και για τους ελέγχους διοξίνης», δήλωσε ο νομάρχης.
Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που έδειξαν ότι η περιεκτικότητα σε μόλυβδο είναι σε μη αποδεκτό όριο, ο κ. Παπατόλιας προγραμμάτισε για τη Μ. Τετάρτη επίσκεψη στη Χαλυβουργία για συνολικό έλεγχο πλέον των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, όπως είπε.
Και πρόσθεσε: «Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως η Νομαρχία ζει στο σφυγμό αυτής της επίσκεψης, αφού συλλέγονται στοιχεία για όλες τις δραστηριότητες της Εταιρείας, ώστε να διαμορφωθεί μία συνολική και απολύτως εμπεριστατωμένη εικόνα, τόσο για πιθανές παραβάσεις, όσο και για μέτρα που πρέπει αν ληφθούν.
Ας μην υποκύπτουν λοιπόν κάποιοι στον πειρασμό των εύκολων καταγγελιών και του ανέξοδου εντυπωσιασμού. Είναι άδικο και αναποτελεσματικό για μια Νομαρχιακή Αρχή που καταβάλλει ιδιαίτερες και συστηματικές προσπάθειες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου