ΤΟΠΙΚΑ

Χαράτσι 314.000 ευρώ στη Μητρόπολη Δημητριάδος

χαράτσι-314-000-ευρώ-στη-μητρόπολη-δημητριά-658807

Τσουχτερό ΕΝΦΙΑ και φορολογία ύψους 314.000 ευρώ καλούνται να καταβάλλουν στο κράτος η Μητρόπολη Δημητριάδος, οι ναοί και οι μονές, σε μια περίοδο κατά την οποία τα έσοδα από το παγκάρι και τις εισφορές των πιστών έχουν μειωθεί δραματικά.

Το κάθε νομικό πρόσωπο καλείται να καταβάλλει το ποσό από το «χαράτσι» που του αναλογεί, από το ταμείο του «χωρίς να εξαιρείται από τους υπόλοιπους φορολογούμενους», υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος, οι ναοί της πόλης δεν επιβαρύνονται από ΕΝΦΙΑ και επιπλέον φορολογία, διότι δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, σε αντίθεση με ναούς και μονές που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Ναοί της επαρχίας, του Πηλίου, της Αγιάς, του Αλμυρού και μονές, όπως η Μονή Φλαμουρίου και οι Μονές Ανω και Κάτω Ξενιάς, που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και κτήματα, επιβαρύνονται κατά κύριο λόγο . Όπως αναφέρει, ωστόσο, ο π. Δαμασκηνός, τα ποσά που καταβάλλουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αποφέρει η αξιοποίηση της κτηματικής τους περιουσίας.

«Είναι προφανές, σχολιάζει ο ίδιος, ότι η Εκκλησία δεν εξαιρείται από τη φορολογία, σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί ότι είναι ένας προνομιακός χώρος στην Ελλάδα. Η Εκκλησία πληρώνει φόρους και είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό που πληρώνει σε πανελλαδικό επίπεδο και με τον τρόπο αυτό συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων του κράτους, εκτός της φιλανθρωπίας που έχει», επισημαίνει ο π. Δαμασκηνός.

Στο μεταξύ, τη δεδομένη χρονική περίοδο η Μητρόπολη Δημητριάδος καλύπτει τη μισθοδοσία έξι ιερέων, οι οποίοι, είναι άμισθοι, ενώ παράλληλα λειτουργούν κανονικά όλες οι κοινωνικές δομές, Σπίτια Γαλήνης κλπ, παρά τη γενικότερη οικονομική ύφεση που επικρατεί.

Τέλος, οι εισφορές του κόσμου επικεντρώνονται κυρίως σε δωρεές τροφίμων σε Σπίτια Γαλήνης και σε μικρές οικονομικές εισφορές, οι οποίες προσφέρονται κυριολεκτικά από το υστέρημα των δωρητών.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου