ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή απόγνωσης των ξενοδόχων: Καταστροφικός ο ΕΝΦΙΑ

κραυγή-απόγνωσης-των-ξενοδόχων-κατασ-708965

Καταστροφικό χαρακτηρίζουν τον ΕΝΦΙΑ οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, ενώ επισημαίνουν παράλληλα ότι το συγκεκριμένο μέτρο συγκαταλέγεται στα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον κλάδο.

Κοινή θέση των επαγγελματιών είναι ότι τα ξενοδοχεία είναι εργαλεία δουλειάς και κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία. «Το κράτος εισπράττει ούτως ή άλλως εισοδήματα από τα ακίνητα. Με ποια λογική, καλούμαστε να πληρώνουμε διπλό φόρο για ένα εργαλείο δουλειάς» διερωτάται ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, ο οποίος παρατηρεί ότι το ποσό που αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με το ποσό που αποδίδει το ακίνητο.

Το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο «ειδικά όταν τα ξενοδοχεία έχουν μεγάλους κοινόχρηστους χώρους, έχουν μεγάλα δωμάτια, τα οποία είναι παροχή προς τον πελάτη, δεν είναι κάτι από το οποίο θα αποκομίσουμε έσοδα, αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα», υπογραμμίζει ο ίδιος. Το ίδιο, άλλωστε, ζήτημα είχε υποβληθεί εγγράφως στους αρμόδιους Υπουργούς, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σκιαγραφώντας την πορεία της φετινής σεζόν, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά στο σύνολό της δεν επαλήθευσε τις προσδοκίες των επαγγελματιών, ενώ ανέφερε ότι η κίνηση του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν αισθητά μειωμένη για το Πήλιο και τη Μαγνησία γενικότερα. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, αντίστοιχα, κινήθηκαν στο αναμενόμενο πλαίσιο, δίνοντας στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να ανακτήσουν πολύ μικρό ποσοστό του χαμένου εδάφους, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, δίνοντας προτεραιότητα στις οφειλές παρελθόντων ετών.

«Με τα έσοδα της θερινής σεζόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Οι επαγγελματίες θα καλύψουν τις επείγουσες υποχρεώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησής τους, μεταφέροντας κατ’ ανάγκη μέρος των υπόλοιπων χρεών για την επόμενη περίοδο», τονίζει ο κ. Ζαφείρης.

Το μέλλον του κλάδου χαρακτηρίζεται θολό και ο χειμώνας δύσκολος για όλους, ενώ θεμελιώδη ζητήματα όπως η επιδότηση θέσεων εργασίας, το ΕΣΠΑ, οι ρυθμίσεις, οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς κίνησης των επιχειρήσεων, παραμένουν ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων και απασχολούν ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, οι οποίοι ατενίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου