ΤΟΠΙΚΑ

Κολατσιό σε 70 άπορους μαθητές από τον Δήμο Βόλου

κολατσιό-σε-70-άπορους-μαθητές-από-τον-δ-650421

Το κολατσιό σε 70 άπορους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Βόλου εξασφαλίζει ο Δήμος Βόλου. Οι μαθητές που πληρούν τα κριτήρια που έθεσε ο δήμος, θα παίρνουν το κολατσιό τους απευθείας από το σχολικό κυλικείο χωρίς να στιγματίζονται. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αρκετοί μαθητές μολονότι έχουν ανάγκη, επιλέγουν να μένουν νηστικοί επειδή ντρέπονται να τους βλέπουν συμμαθητές τους να παίρνουν ένα έτοιμο σάντουιτς ή κρουασάν μέσα από το γραφείο του διευθυντή του σχολείου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως έχει καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και σε προηγούμενα δημοσιεύματά του, σε ορισμένα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία το πρόγραμμα σίτισης γίνεται μέσω δεκατιανών, που ετοιμάζονται στις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και παραδίδονται στο γραφείο του διευθυντή, μαθητές αν και έχουν ανάγκη το γεύμα, δεν προσέρχονται να το πάρουν, γιατί ντρέπονται.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ανέλαβε τη σίτιση μαθητών που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι από το σχολικό κυλικείο.

Περίπου 150 μαθητές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε λίγο μετά το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Από τη Μητρόπολη, ορίστηκε εντεταλμένος ιερέας σε κάθε σχολείο και το πρόγραμμα σίτισης γίνεται μέσω ενοριών. Στις περιπτώσεις που οι ενορίες συνεργάζονται με σχολικά κυλικεία απ’ όπου μαθητές παίρνουν με διακριτικότητα απευθείας το κολατσιό τους φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις ενοριών που ετοιμάζουν οι ίδιες τα γεύματα και τα παραδίδουν στο σχολείο. Τα συγκεκριμένα γεύματα από τη στιγμή που δεν συνοδεύονται από τιμολόγια, δεν μπορούν να διατεθούν μέσω σχολικών κυλικείων.

Τα παραλαμβάνουν λοιπόν οι εκάστοτε διευθυντές στα γραφεία τους, απ’ όπου καλούνται να τα πάρουν οι μαθητές. Υπάρχουν όμως μαθητές, που όπως μαρτυρούν εκπαιδευτικοί, ντρέπονται να μπουν στο γραφείο για να πάρουν το κολατσιό τους.

Προτιμούν να πεινάσουν στο σχολείο, παρά να στοχοποιηθούν… Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις με διευθυντές στους οποίους «ξεμένουν» τα σάντουιτς ή κρουασάν που προορίζονται για τους μαθητές.

Ο Δήμος Βόλου, ανέλαβε δράση… Με έγγραφό της η αντιδήμαρχος παιδείας, Γεωργία Τοκαλή Μποντού ζήτησε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης αριθμό μαθητών που έχουν ανάγκη σίτισης, προκειμένου να εξασφαλιστεί το κολατσιό μέσω των δημοτικών ταμείων.

Η πρωτοβάθμια δήλωσε ότι οι ανάγκες καλύπτονται από τη Μητρόπολη. Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, απέστειλε κατάλογο με τους μαθητές που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού- Τοκαλή πρόκειται για 70 μαθητές από 11 Γυμνάσια και Λύκεια του Βόλου, που πληρούν τα κριτήρια που έθεσε ο δήμος: είτε είναι κάτοχοι κάρτας κοινωνικού παντοπωλείου, είτε συμμετέχουν στο επισιτιστικό πρόγραμμα, είτε έχουν βιβλιάριο πρόνοιας, είτε λαμβάνουν επίδομα παιδικής προστασίας.

Όπως εξήγησε η κ. Μποντού, το δημοτικό συμβούλιο θα επικυρώσει τη δαπάνη για τη σίτιση των μαθητών, η οποία θα γίνεται απευθείας από τα σχολικά κυλικεία, τα οποία κάθε τέλος του μήνα θα αποστέλλουν τιμολόγιο στο Δήμο Βόλου.

Πέρυσι ο Δήμος είχε εξασφαλίσει με τον ίδιο τρόπο κολατσιό σε 120 παιδιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, εγκρίνοντας δαπάνη ύψους 8.500 ευρώ περίπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου