ΤΟΠΙΚΑ

Βιωματικές δράσεις στους Παιδικούς Σταθμούς του Βόλου [εικόνες]

βιωματικές-δράσεις-στους-παιδικούς-σ-651886

Με αφορμή τη θεματική ενότητα του Φθινόπωρου τα παιδιά των παιδικών σταθμών πραγματοποίησαν βιωματικές δράσεις περιβαλλοντικής αγωγής με γενικούς στόχους όπως, να κατανοήσουν το περιβάλλον στην ολότητά του, να αντιληφθούν τη φύση μέσα από όλες τις αισθήσεις τους, να κατανοήσουν τη σχέση/ αλληλεπίδρασης του ανθρώπου µε το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να σέβονται και να προστατεύουν κάθε μορφή ζωής. Να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις, τον τρόπο ζωής και τη δημιουργική δράση των άλλων, να αναπτύξουν θετικές στάσεις για την πρόληψη και επίλυση μελλοντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, να συµµετέχουν ενεργά, ως υπεύθυνοι πολίτες, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα φιλοξενούμενα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, έχοντας υπόψη τους αντίστοιχους κάθε φορά στόχους προσεγγίσανε θέματα ανάλογα με το ενδιαφέρον των παιδιών και τις αφορμές που δοθήκανε μέσα και έξω από τη σχολική τάξη.

Σε κάθε περίπτωση συμμετείχαν σε ποικίλες διαθεματικές δραστηριότητες που βρίσκονταν σε αντιστοιχία με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, εξαντλώντας τις πτυχές των θεμάτων.

Ασχοληθήκαν με θέματα όπως: η όλη διαδικασία του τρύγου, της ελιάς, η αλλαγή του καιρού, σπορά – φθινοπωρινά φρούτα, γνωρίσανε τη γειτονιά τους, με τα ανάλογα καταστήματα (φούρνος, παντοπωλείο κ.α.), εργοστάσια της περιοχής ( ΕΨΑ, ΕΒΟΛ,) και ελαιοτριβεία. Έδειξαν ενδιαφέρον για ζώα που υπάρχουν γύρω τους, καθώς και για προβλήματα της θάλασσας και των ακτών, συμμετείχαν στην εβδομάδα «Ευρωπαϊκής μετακίνησης» μαθαίνοντας κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής. Δραστηριοποιήθηκαν σε καταστάσεις κρίσεων με σχέδιο διαφυγής με παρουσίαση και βοήθεια από το κλιμάκιο της ελληνικής ομάδας διάσωσης (σεισμός και άλλα φαινόμενα), επιπλέον χάρισαν μοναδικές στιγμές σε ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες. Γιορτές όπως η επέτειος του ΟΧΙ, η γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και το Πολυτεχνείο τιμήθηκαν με εκδηλώσεις- επισκέψεις, καθώς και με θεατρικά δρώμενα και κουκλοθέατρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου