ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοχρονιά ξανά… στο δρόμο για 25 οικογένειες του Βόλου

πρωτοχρονιά-ξανά-στο-δρόμο-για-25-οικο-650823

Κίνδυνος να κάνουν πρωτοχρονιά στο δρόμο για 25 οικογένειες από το Βόλο, σε περίπτωση που δεν παραταθεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» που τρέχει στο Δήμο. Πενήντα άτομα εκ των οποίων και μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών, είναι συνολικά οι ωφελούμενοι που αγωνιούν –μαζί με 1.200 ωφελούμενους σε όλη τη χώρα- ότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, δεν θα έχουν ξανά σπίτι, εργασία και τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κάποιες από τις 25 οικογένειες κατάφεραν να μπουν σε σπίτι μέσω του προγράμματος που «τρέχει» στα χαρτιά από την 1η Ιανουαρίου 2016, μόλις τον περασμένο μήνα. Κινδυνεύουν όμως να βρεθούν πάλι χωρίς «κεραμίδι» και εργασία στο τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».

Μέσω του προγράμματος διάρκειας ενός έτους εξασφαλίζεται στέγη για 25 δικαιούχους, εργασία για 10 από αυτούς και σε όλους καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του νοικοκυριού τους (ΔΕΗ, νερό, θέρμανση) καθώς και της διατροφής τους.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο La Petite Cantine μέλη της επιτροπής ανέργων- ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», κάποιοι κατάφεραν να μπουν σε σπίτι και να πιάσουν δουλειά μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα και κινδυνεύουν σε λιγότερο από δύο μήνες να ξαναβγούν στο δρόμο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής, κ. Τάκη Τριανταφυλλάκο, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει για το ενοίκιο του σπιτιού τους, έχουν ημερομηνία ισχύος έως 31/12/2016 άσχετα με το πότε μπήκαν μέσα στο σπίτι. Αλλά και οι πεντάμηνες κι οκτάμηνες θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνται δέκα από αυτούς, λήγουν τέλος του έτους. «Από 1/1/2017 πενήντα άτομα θα είναι στο δρόμο. Οι ξενώνες αστέγων είναι υπερπλήρεις και πολλοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλάκος, υποστηρίζοντας ότι το σύνολο των αστέγων ή των εν δυνάμει αστέγων στο Βόλο ξεπερνά τα 450 άτομα. Ο ίδιος ανέφερε ότι στο πρόγραμμα αρχικά επρόκειτο να ενταχθούν 70 δικαιούχοι, «κόψανε όμως τους 45».

«Δεν μιλάμε για ανθρώπους του περιθωρίου. Μιλάμε για αξιοπρεπείς οικογενειάρχες που έχασαν τις δουλειές τους και βρίσκονται στην εξαθλίωση εξαιτίας των πολιτικών των Κυβερνήσεων», είπε ο κ. Τριανταφυλλάκος.

Το αίτημα είναι ένα: παράταση του προγράμματος για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Το έχουν θέσει τόσο υπόψη της δημοτικής αρχής όσο και υπόψη του Υπουργείου- έχουν μάλιστα ζητήσει ραντεβού με την Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου- μέχρι σήμερα όμως νιώθουν ότι εμπαίζονται. «Οι κ.κ. Γ. Μουλάς, Τ. Μπατζιάκας και Απ. Ζαρκάδας αρνούνται να φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις. Ζητήσαμε παρέμβαση του Δήμου στο Υπουργείο για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Ο κ. Ζαρκάδας μας είπε ότι έστειλε έγγραφο. Τον πιστεύουμε θέλουμε όμως να δούμε τον αριθμό πρωτοκόλλου και πού πήγε. Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Μας εμπαίζουν. Δεν μπορούν όμως να παίζουν με την αγωνία μας και τις τύχες μας», είπε ο κ. Τριανταφυλλάκος, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που «πιάστηκε» ο στόχος που αφορά στην εργασιακή ένταξη δέκα ατόμων, το πρόγραμμα θα έπρεπε αυτόματα να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο.

Στο υπόμνημα που έχουν καταθέσει στο Δήμο Βόλου ζητούν:

-Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, ρεύματος, νερού και σίτισης χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους μέχρι την πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

-Σταθερή δουλειά για όλους

-Επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη

-Εξασφάλιση- έκδοση κάρτας δωρεάν μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Φαινόμενο νεοαστέγων 26 έως 60 ετών

Φαινόμενο των τελευταίων ετών αποτελεί η έννοια των νέο-αστέγων στο Βόλο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιούλιο του 2015. Η έρευνα διεξήχθη για την ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ και ερεύνησε τη σύνδεση της έξαρσης του φαινομένου με την οικονομική κρίση.

Η έρευνα έγινε τόσο στους ξενώνες αστέγων όσο και στους δρόμους όπου βρίσκονται τουλάχιστον 20 άτομα εκ των οποίων 3 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η έννοια του νεοάστεγου εμφανίστηκε στο Βόλο τα τελευταία χρόνια με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Οι νεοάστεγοι όπως καταγράφεται είναι άτομα από 26 έως 60 ετών, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν σε συνθήκες αστεγίας με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης και έπειτα, Κανείς εξ αυτών δεν αποφάσισε εκούσια να βρεθεί στο δρόμο. Προήλθε ως αποτέλεσμα της ανεργίας, της απουσίας υποστηρικτικού φιλικού- οικογενειακού περιβάλλοντος και της έλλειψης επαρκούς εισοδήματος. Μάλιστα τονίζεται ότι δεν πρόκειται για άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής περίθαλψης ή είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου