ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν ψηφιακή τηλεόραση για ΑΜΕΑ

δωρεάν-ψηφιακή-τηλεόραση-για-αμεα-851206

Ο Θ. Ρουσόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Προέδρου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου, αφού μέσα σε λίγους μήνες οργανώθηκαν και λειτούργησαν τρία ψηφιακά κανάλια. Συμπλήρωσε δε πως το Μάρτιο του 2006 έγινε το πρώτο βήμα με τη λειτουργία του ψηφιακού καναλιού PRISMA PLUS στην ΕΡΤ. Έκανε επίσης λόγο για πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού πρόκειται για το πρώτο πολυσυλλεκτικό κανάλι που έχει πρόγραμμα διαμορφωμένο, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα ζητήματα της αναπηρίας.
Μάλιστα υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει το 2012 ως το κατώφλι για τη μετάβαση στην ψηφιακή αναμετάδοση ραδιοτηλεοπτικού σήματος και πως το PRISMA PLUS είναι το πρώτο, αλλά όχι το μόνο κανάλι στο οποίο εφαρμόζονται οι νέες τεχνολογίες προσβασιμότητας.
Ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ακόμη πως μετά από γόνιμο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς θεσμοθετήθηκε ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για άτομα με αναπηρία και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για την αναπηρία. Μάλιστα είπε πως στο πρώτο φεστιβάλ που έγινε υπήρχαν 350 συμμετοχές από 40 χώρες και η κριτική επιτροπή απένειμε πέντε βραβεία των 20.000 ευρώ το καθένα. Ακόμη πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε από το 2006 η έκδοση σε μορφή Braille του ετήσιου Αλμανάκ “Πολιτικά Γεγονότα”, η έκδοση δημοσιογραφικού οδηγού για θέματα αναπηρίας και ΜΜΕ του 2006, ο οδηγός ψυχικής ασθένειας και ΜΜΕ το 2007,η δημιουργία ειδικών ιστότοπων και η διεξαγωγή ετήσιας έρευνας κοινής γνώμης για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων.
Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε πως η δράση αυτή χρηματοδοτείται με 45 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, γίνεται αξιοποίηση του προγράμματος Κοινωνίας της Πληροφορίας και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2008.
Αναλυτικά, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως χρηματοδοτείται με 25 εκατ. ευρώ η ΕΡΤ για την ενίσχυση ψηφιακού περιεχομένου που είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία, με δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης για την προμήθεια 50.000 ψηφιακών αποκωδικοποιητών σε άτομα με αναπηρία και πέντε εκατομμύρια ευρώ το Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης επίσης για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών εξατομικευμένης πληροφόρησης και ενημέρωσης για άτομα με αναπηρία.
Ο υπουργός Επικρατείας είπε επίσης πως η αρχική πρόβλεψη ήταν για 100.000 αποκωδικοποιητές, αλλά αυτό που κατάφερε κατ αρχάς είναι να διαθέσει 50.000 και σημείωσε πως έχουν γίνει άλματα σε σχέση με τα στοιχεία των τελευταίων ετών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου