ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ με το καταδυτικό πάρκο

αλαλούμ-με-το-καταδυτικό-πάρκο-645825

Αντιδράσεις στο Νότιο Πήλιο για τις δεσμεύσεις εκτάσεων ~ Παράσταση διαμαρτυρίας αλιέων στο Δημαρχείο

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου, αντέδρασαν επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στη διοικητική του περιφέρεια για την απόφαση του Δήμου να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης δημιουργίας καταδυτικών πάρκων στο Ν. Πήλιο με δεσμεύσεις μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΦΩΚΙΔΗΣ

«Ζητούμε την ανάκληση της απόφασης που πήρε κατά πλειοψηφία και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση το Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισαν η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Ν. Πηλίου κα Ασπασία Λάντζου και ο Γραμματέας του Συλλόγου και Τοπικός Σύμβουλος Μηλίνας κ. Θεοδ. Θεοδώρου, επικρίνοντας τη Δημοτική Αρχή Φουρτούνα για περίεργες βιαστικές αποφάσεις που στερούνται τεκμηρίωσης και πλήττουν την οικονομική ζωή εκατοντάδων επαγγελματιών αλιέων του Δήμου.

Αλιείς που θα αποκλειστούν από σημαντικά ενδιαιτήματα ψαριών, διαμαρτύρονται και με αίτημά τους ζητούν την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ προγραμματίζουν σύσκεψη την προσεχή Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Τρικερίου.

«Από τις συζητήσεις που είχαμε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων. Λεγαντή, αντιληφθήκαμε πως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης Δήμου – Περιφέρειας. Ο προσδιορισμός των εκτάσεων ανάπτυξης των καταδυτικών πάρκων, έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους επαγγελματίες αλιείς που θα αποκλειστούν από ευρείας έκτασης ψαρότοπους. Δυστυχώς, τονίζει ο κ. Θ. Θεοδώρου, ουδείς μπορούσε να μας ενημερώσει για τη χωροθέτηση των καταδυτικών πάρκων, γιατί δεσμεύονται μεγάλες εκτάσεις στα Μικρά, στην Αγ. Κυριακή, στον Αγ. Γεώργιο κ.α., ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες εκτάσεις, ποια χαρακτηριστικά θαλασσίων οικοσυστημάτων πρέπει να έχουν…».

Τι αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ.

Στην απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου την περασμένη Παρασκευή 20 τρεχ., αναφέρονται τα εξής για την υποβολή πρότασης ένταξης στο πρόγραμμα: Το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει κατά πλειοψηφία την υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου «ίδρυση πιλοτικών καταδυτικών πάρκων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας. Εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία και θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για λογαριασμό του Δήμου Νοτίου Πηλίου, δεδομένου ότι για τον κύριο του έργου (Δήμος Νοτίου Πηλίου) δεν επιβεβαιώνεται η διαχειριστική του επάρκεια ως δικαιούχου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου…».

Αίτημα ακύρωσης

Η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Νοτίου Πηλίου κα Ασπασία Λάντζου κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της παραπάνω απόφασης αναφέροντας τα εξής: Σας παρακαλώ όπως ακυρώσετε την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου στις 20/2/2015 σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο στην περιοχή Μικρά του Παγασητικού κόλπου. Με αυτή σας την απόφαση πλήττονται οικονομικά οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής και γενικά του Νομού.

Ζητούμε έκτακτο Δ.Σ. για το θαλάσσιο πάρκο ώστε να συζητηθεί εκτενέστερα το θέμα με τους εκπροσώπους του αλιευτικού συλλόγου Ν. Πηλίου και άλλων συλλόγων του νομού τους οποίους αφορά άμεσα το θέμα».

Οι επαγγελματίες αλιείς τονίζουν πως η πρόταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, δεσμεύει σημαντικά αναπαραγωγικά και διατροφικά πεδία δίχως να προβλέπεται κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης αλιείας.

«Τα παράκτια αλιευτικά αποθέματα απαιτούν προσεκτική διαχείριση σε θαλάσσια οικοσυστήματα όπως ο Παγασητικός», εξηγεί ο κ. Θ. Θεοδώρου και τονίζει πως η απουσία ειδικών διαχειριστικών μέτρων από την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Δημ. Φαλκή, όπως και οι δεσμεύσεις τεράστιων επιφανειών, προκαλούν πολλά ερωτηματικά στους επαγγελματίες αλιείς.

Φουρτούνας: Σειρήνες και ανησυχία χωρίς λόγο

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φουρτούνας καλεί τους επαγγελματίες να μην ανησυχούν και μην ακούν τις σειρήνες της Προέδρου του Συλλόγου κας Λάντζου.

«Η πρόεδρος προκάλεσε την ανησυχία χωρίς να υπάρχει λόγος για τους επαγγελματίες. Οι προτάσεις χωροθέτησης του καταδυτικού πάρκου δεν είναι δεσμευτικές και θα γίνει διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Εμείς θα ζητήσουμε από τους επαγγελματίες αλιείς να μας προτείνουν σημεία στα οποία μπορεί να δημιουργηθεί καταδυτικό πάρκο», ανέφερε ο κ. Φουρτούνας.

Αγοραστός: Μιλάμε για ένα τετραγωνικό μίλι μόνο

Σε πιθανή έλλειψη ενημέρωσης αποδίδει την αντιπαράθεση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως στο πρόγραμμα προσδιορίζονται προϋποθέσεις και άλλοι όροι. «Μιλάμε για μια επιφάνεια που δεν θα υπερβαίνει το ένα τετραγωνικό μίλι. Είναι δυνατόν να γίνεται τόση φασαρία για ένα τετραγωνικό μίλι σε όλη τη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου από τη Γατζέα μέχρι το Τρίκερι; Εάν ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι, υπεύθυνα και πλήρως για το πρόγραμμα, νομίζω πως δεν θα υπάρχουν ενστάσεις», καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου