ΤΟΠΙΚΑ

Δεν επαρκούν οι όροι του Π.Δ. Πηλίου

δεν-επαρκούν-οι-όροι-του-π-δ-πηλίου-851206

O Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώπης «Μπελεγρίνου», ο δικηγόρος κ. Δημητρίου και κάτοικοι του οικισμού, απέστειλαν στο Νομάρχη και τον τοπικό Τύπο υπομνήματα διαμαρτυρίας για την πολεοδομική μελέτη του οικισμού που είναι σε εξέλιξη.
Απάντηση για το θέμα αυτό έδωσε ο αρμόδιος Αντινομάρχης κ. Ηλ. Ξηρακιάς, ο οποίος επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύθηκε επιστολή του κ. Δημητρίου με τον τίτλο «καταστρέφεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας της Μπούφας».
Αναζητώντας κανείς τις αιτίες αυτής της «καταστροφής» στο κείμενο της επιστολής, ανακαλύπτει ότι αυτό «οφείλεται» στον επικείμενο Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Θα συμφωνήσουμε με τον κ. Δημητρίου ότι ο οικισμός της Κορώπης είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με «απαράμιλλο φυσικό κάλλος», το οποίο στηρίζεται κυρίως στην βλάστησή του.
Είναι γνωστό όμως ότι γι’ αυτόν τον αραιοδομημένο οικισμό με ευρύτατη περιοχή στα όριά του και υψηλό συντελεστή δόμησης, έχει προκληθεί ενδιαφέρον επιχειρηματιών για ανέγερση πυκνοδομημένων συγκροτημάτων κατοικιών με τη μέθοδο της αντιπαροχής.
Η έκδοση των οικοδομικών αδειών των συγκροτημάτων αυτών είναι μεν νόμιμη, όμως οι όροι και περιορισμοί δόμησης του Π. Δ/τος του Πηλίου αποδεικνύεται ότι δεν είναι επαρκείς για την προστασία της ευαίσθητης αυτής περιοχής.
Γι’ αυτό η αντιμετώπιση του προβλήματος από μέρους της Πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεση και αναποτελεσματική.
Πώς μπορεί να υποστηρίζεται σοβαρά ότι η Κορώπη «θα υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή» και θα εξελιχθεί σε μια σύγχρονη τσιμεντούπολη λόγω της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης με το σύστημα της μικρής εισφοράς σε γη και χρήμα; Είναι πολεοδομικά ορθό, οικισμοί ευαίσθητων περιοχών, όπως είναι αυτός της Κορώπης, να κτίζονται ακόμη και σήμερα χωρίς πολεοδομικούς κανόνες ή με νόμους του 1923;
Είναι προφανές ότι αν πραγματικά επιζητούμε μια ορθολογική πολεοδομική ανάπτυξη του οικισμού, ενταγμένη στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολεοδόμηση της περιοχής, η οποία θα λάβει σοβαρά υπόψη τον χαρακτήρα του οικισμού αλλά και τις απόψεις των ενδιαφερομένων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου