ΤΟΠΙΚΑ

Εργάζονται για τις σπουδές τους!

εργάζονται-για-τις-σπουδές-τους-64005
Η περίοδος χάριτος φοιτητικής ζωής φαίνεται πως έχει τελειώσει, έστω για τους πιο συνειδητοποιημένους φοιτητές, καθώς η κρίση έχει «στριμώξει» οικονομικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους και η ανάγκη για αναζήτηση εργασίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των φοιτητών που αναζητούν το μεροκάματο για καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους.

Ρεπορτάζ:
Σπυριδούλα Ανδριανουπολίτη

Οι περισσότεροι που έζησαν ως φοιτητές πέρασαν από τη διαδικασία να μπουν σ’ ένα χώρο εργασίας, ακόμα και πριν μας χτυπήσει την πόρτα η οικονομική κρίση. Συνήθως για να καλύψουν τα έξοδα ενοικίου, σίτισης, μετακινήσεων, διασκέδασης αλλά και για ν’ αποκτήσουν την εμπειρία του μεροκάματου.

Φοιτητές προερχόμενοι από διαφορετική πόλη από αυτή που σπουδάζουν ή όχι, επιλέγουν να εργαστούν σε καφετέριες, νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, διανομές, κάνοντας ακόμα και δύο δουλειές προκειμένου να «τσοντάρουν» στο μηνιαίο βοήθημα από το σπίτι, καθώς τα χρήματα που τους παρέχουν οι γονείς συχνά δεν φτάνουν. Λιγότεροι είναι εκείνοι που απασχολούνται για να γεμίσουν τον ελεύθερό τους χρόνο για την απόκτηση κοινωνικής δικτύωσης, να νιώσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας ή για να επιβαρύνουν σε λιγότερο βαθμό την οικογένειά τους. Ακόμα είναι φανερό ότι όσοι φοιτητές διαμένουν μαζί με την οικογένειά τους δεν ωθούνται στην αγορά εργασίας, γιατί όπως είναι φυσικό τα έξοδα είναι σαφώς χαμηλότερα. Το τίμημα των εργαζόμενων φοιτητών είναι η χαμηλή απόδοση στα μαθήματα και η παράταση φοίτησης.

Όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να δουλέψουν για να σπουδάσουν, καταρρίπτοντας την εικόνα του ανέμελου φοιτητή. Ο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» συνομίλησε με τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι αναζητούν το μεροκάματο για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες, αλλά και για να ελαφρύνουν τις οικογένειές τους από τα οικονομικά βάρη των σπουδών τους.

Ο Θανάσης Σχοινάς είναι από τη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στο Βόλο στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις σε γνωστό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Βόλου. Δηλώνει ότι η οικονομική κρίση δεν τον έχει επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό για να είναι η κύρια αιτία που τον ώθησε στον εργασιακό χώρο. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γενικά έχω εμπειρία στο μεροκάματο εδώ και χρόνια. Αν και είμαι από εύπορη οικογένεια, μ’ αρέσει να παράγω και να προσφέρω μέσα από τη δουλειά. Βέβαια όσο μπορώ συνδυάζω τη σχολή με τη δουλειά μου».

Μια ακόμα περίπτωση είναι της Παναγιώτας Πόζογλου. Κατάγεται από την Καρδίτσα και είναι φοιτήτρια πρώτου έτους της σχολής Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εργάζεται στο servis σε καφετέρια της παραλίας του Βόλου και σύμφωνα με την ίδια δεν ήταν μόνο από επιλογή η εύρεση εργασίας αλλά από ανάγκη. Δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βρει δουλειά όπως ανέφερε. Χαρακτηριστικά υποστηρίζει: «Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει, τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν σίγουρα πολύ καλύτερα, και οι φοιτητές δεν είχαν τόσο ανάγκη από δουλειά και εργάζονταν από χόμπι. Σήμερα είναι ανάγκη και γνωρίζω και από συμφοιτητές μου ότι οι περισσότεροι ψάχνουν ή εργάζονται για να βιοποριστούν. Όσον αφορά αν η ίδια μπορεί να συνδυάσει δουλειά και σπουδές, ανέφερε ότι τα καταφέρνει αρκετά καλά.

Στη συνέχεια συναντήσαμε την Σάντυ Πεταλίδου, φοιτήτρια, του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργάζεται στην υποδοχή σε γνωστό club του Βόλου. Η ίδια είναι από τη Θεσσαλονίκη και από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της εργάζεται για να είναι οικονομικά ανεξάρτητη. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησα από τα 18 μου γιατί θέλω να έχω την οικονομική αυτονομία, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να πιέζω οικονομικά τους γονείς μου. Θέλω την όποια επιθυμία μου να την εκπληρώνω με δικά μου χρήματα, δηλαδή ό,τι μου αρέσει να μπορώ να το πάρω». Στη συνέχεια αναφέρει ότι μόνο η νυχτερινή εργασία μπορεί να συνδυαστεί με τη σχολή, διαφορετικά είναι πιο δύσκολο και αυτό γιατί έχει να κάνει με το πρόγραμμα της σχολής.

Στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» μίλησε ο Σάκης, Βολιώτης, ο οποίος σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και τώρα είναι φοιτητής ξανά σε δεύτερη σχολή στον Βόλο. Τόνισε ότι όλα τα χρόνια της φοιτητικής του ζωής δούλευε σε διάφορα πόστα όπως servis, σε χώρους εστίασης, για φαγητό, σε καφέ, σε μπαρ, διανομές φυλλαδίων, φόρτωνε βιβλία σε φορτηγά: «Ήταν επιλογή μου γιατί είχα περισσότερη επικοινωνία με τον κόσμο, κυρίως σε καφετέριες. Τα λεφτά ήταν αρκετά ικανοποιητικά για να καλύψω τα έξοδά μου ως φοιτητής, όπως το ενοίκιο, και ό,τι περισσεύανε τα ξόδευα για προσωπική διασκέδαση». Τώρα ο φοιτητής εργάζεται ως υπεύθυνος καταστήματος.

Επίσης ο Κώστας Λυμούρης που είναι από τη Χαλκίδα, σπουδάζει στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλύπτει τα έξοδά του δουλεύοντας ως barman σε γνωστό νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Βόλου. Ο ίδιος δηλώνει: «Αποφάσισα να εργαστώ γιατί μου αρέσει η εργασία και επίσης θέλω να είμαι ανεξάρτητος οικονομικά από τους γονείς μου. Φυσικά οι καιροί είναι δύσκολοι και δουλεύω για να καλύψω τα όποια οικονομικά έξοδα έχω, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και τους γονείς μου». Όσον αφορά στο αν η εργασία έχει αντίκτυπο στις σπουδές του αναφέρει: «Όσο μπορώ λόγω χρόνου να παρακολουθήσω μαθήματα στη σχολή, πηγαίνω, αλλά σίγουρα αυτός είναι ένας λόγος να παραταθεί η διάρκεια φοίτησής μου και να καθυστερήσει η απόκτηση του πτυχίου μου». Τέλος σημείωσε ότι «μπαίνοντας» στην αγορά εργασίας και στο μεροκάματο καταλαβαίνεις πως τα χρήματα βγαίνουν δύσκολα και «μαζεύεις» τα χέρια σου από τα περιττά έξοδα.

Ο Σωτήρης Κατσιαντώνης βρίσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών και δουλεύει ως DJ τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι από τον Πτελεό και σπουδάζει στο τμήμα Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υποστηρίζει ότι δεν τον έχει επηρεάσει η κρίση, αλλά εργάζεται γιατί το βρίσκει ενδιαφέρον: «Δουλεύω ως DJ από μικρός, σαν χόμπι και απλά μέσα από αυτό βγάζω τα έξοδά μου και με αυτόν τον τρόπο είμαι οικονομικά ανεξάρτητος, βοηθώντας παράλληλα τους δικούς μου». Η δουλειά φαίνεται πως έχει επηρεάσει τον ίδιο καθώς προβλέπει ότι θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση σπουδών του γιατί αναγκαστικά χάνει την παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων.

Τέλος, ο Γιάννης Δημοσθένης κατάγεται από τη Λάρισα και σπουδάζει στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο ίδιος εργάζεται ως σερβιτόρος σε καφετέριες του Βόλου τα τελευταία χρόνια. «Βασική προϋπόθεση για να σπουδάσω ήταν να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος, λόγω οικονομικής στενότητας της οικογένειάς μου. Το θέμα είναι ότι κατά κάποιο τρόπο έχω παρατήσει τη σχολή μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου