ΤΟΠΙΚΑ

Χέρι στους καταθέτες εξωτερικού

χέρι-στους-καταθέτες-εξωτερικού-64057
Αρκετοί Βολιώτες έχουν πάρει τις τελευταίες εβδομάδες… μπιλιετάκια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία τους ζητείται να δικαιολογήσουν μέσα από ειδική εφαρμογή του taxisnet τα χρηματικά ποσά (εμβάσματα) που έβγαλαν στο εξωτερικό την προηγούμενη τριετία και πιο συγκεκριμένα κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011.

Ρεπορτάζ:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ο ακριβής αριθμός των φορολογουμένων από το Βόλο και τη Μαγνησία που πήραν στα χέρια τους τα παραπάνω σημειώματα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί, αφού αποστέλλονται απευθείας από τη Γ.Γ.Π.Σ. και όχι μέσω των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών της Μαγνησίας, στις οποίες ωστόσο κοινοποιήθηκε πριν από είκοσι μέρες η σχετική Εγκύκλιος του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Ωστόσο αναλογικά μπορούν να υπολογιστούν τουλάχιστον σε εκατοντάδες.

Στην εγκύκλιο του υφυπουργού που πήραν στα χέρια τους οι Εφορίες σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι «σε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από το φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένου αυτό να μη φορολογηθεί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων της χρήσης κατά την οποία προήλθε η προσαύξηση».

Στην εγκύκλιο Μαυραγάνη που απεστάλη και στις ΔΟΥ της Μαγνησίας ενημερώνονται επίσης τα στελέχη των Εφοριών όλης της χώρας ότι «τα στοιχεία προέκυψαν από διασταύρωση των εμβασμάτων του εξωτερικού των χρήσεων 2009 έως και 2011, με τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογουμένων από τη χρήση 2003 και εφεξής, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, έστειλε σχετικές προσκλήσεις υπογεγραμμένες από το Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου οι εν λόγω φορολογούμενοι να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr (Eπιλογή «Υπηρεσίες προς πολίτες», « Είσοδος στην εφαρμογή υποβολής / ανάκτησης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1) της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, με δεδομένα από τα οποία προκύπτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια των προηγούμενων ετών.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο μετά την παραλαβή της ως άνω πρόσκλησης ο φορολογούμενος χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασής του για το ΤΑΧΙSNET, θα εισέρχεται στην ως άνω ειδική εφαρμογή και θα συμπληρώνει σχετική κατάσταση προσδιορισμού του πλεονάζοντος κεφαλαίου που σχηματίζεται από δηλωθέντα εισοδήματα και λοιπά χρηματικά ποσά (ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή διακεκριμένα για κάθε διαχειριστική περίοδο, εντός της οριζόμενης από την πρόσκληση που στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προθεσμίας. Επίσης θα καταχωρεί αναλυτικά στο οικείο έτος τα στοιχεία με τα εμβάσματα και στοιχεία τυχόν συνδικαιούχων.

Παρουσία
στις ΔΟΥ

Επειδή η δήλωση από τους υπόχρεους γίνεται ηλεκτρονικά στο taxisnet μέσα από τους κωδικούς πρόσβασης του κάθε υπόχρεου, ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν προσέλθει το τελευταίο 20ήμερο στις ΔΟΥ της Μαγνησίας για να καταθέσουν συμπληρωματικές ή τροποποιητικές δηλώσεις. Ο αριθμός που έχει προσέλθει στο Εισόδημα της Α΄, Β ΔΟΥ Βόλου για να υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις είναι μονοψήφιος, λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Προϊστάμενός της Χρ. Τσαμπρινός. Ωστόσο στελέχη τραπεζών του Βόλου σπεύδουν να σημειώσουν ότι πολλοί είναι αυτοί και από το Βόλο που μετέφεραν οι ίδιοι σημαντικά ποσά την τελευταία τριετία, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, απευθείας σε τράπεζες του εξωτερικού, προκειμένου να αποφύγουν το σκόπελο της διασταύρωσης στοιχείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Ελληνικού Δημοσίου. Πράγμα και το οποίο συνέβη τελικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία διασταύρωσε τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Στην εγκύκλιο Μαυραγάνη σημειώνεται ότι «πριν την οριστικοποίηση της κατάστασης προσδιορισμού του κεφαλαίου, ο φορολογούμενος, που παίρνει το ειδικό σημείωμα για να δικαιολογήσει εμβάσματα που έστειλε στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, δύναται εφόσον συντρέχει περίπτωση να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κατά τις κείμενες διατάξεις, μέχρι και το χρόνο μεταφοράς των χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει την προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος. Επομένως, εφόσον το επιθυμεί, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο να προσδιορίσει ο ίδιος την τυχόν προκύπτουσα διαφορά εισοδήματος, η οποία θεωρείται «προσαύξηση περιουσίας» και η οποία θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για τις διαχειριστικές περιόδους που μεταφέρθηκαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό (ήτοι στις χρήσεις 2009, 2010 και 2011), υποβάλλοντας για τις χρήσεις ηλεκτρονικά συμπληρωματικές δηλώσεις. Σε περίπτωση αμφισβήτησης από το φορολογούμενο, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, του χρόνου της προσαύξησης περιουσίας, δύναται ο ίδιος να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από τη διασταύρωση των διαθέσιμων στοιχείων της Γ.Γ.Π.Σ, υποβάλλοντας δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επιπλέον, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο φορολογούμενος εντός της οριζόμενης προθεσμίας από την πρόσκληση, που στάλθηκε από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:

1. Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των Τραπεζών, καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

2. Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά.

3. Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά

4. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι στην ειδική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. θα συμπληρώσουν αθροιστικά το οικ. έτος 2000 στοιχεία των προηγούμενων χρόνων (1999, 1998 κ.λ.π.) όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής, στο φάκελο δικαιολογητικών που θα υποβάλλουν στη ΔΟΥ, θα πρέπει να συμπεριλάβουν και χειρόγραφη κατάσταση, όμοια με αυτήν της ειδικής ως άνω εφαρμογής, στην οποία θα εμφανίζονται αναλυτικά ανά έτος τα ποσά που αναγράφονται συγκεντρωτικά το οικονομικό έτος 2000.
Οι ληξιπρόθεσμες
οφειλές
Με άλλη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών δίνονται οδηγίες για τη διασταύρωση στοιχείων οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών με στοιχεία χρηματικών κεφαλαίων του εξωτερικού. Εγκύκλιος που εστάλη στις ΔΟΥ στις 4 Δεκεμβρίου 2012 κοινοποιούνται νέα αποτελέσματα διασταυρώσεων με στοιχεία οφειλετών καθώς και πληροφορίες με στοιχεία χρηματικών κεφαλαίων του εξωτερικού, προκειμένου οι Εφορίες της Μαγνησίας να εξαντλήσουν όλα τα μέσα εκούσιας και αναγκαστικής είσπραξης απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. Οι πίνακες αφορούν σε στοιχεία οφειλετών και πληροφορίες για ατομικές οφειλές ανά ΑΦΜ άνω των 1.500 ευρώ με στοιχεία απαιτήσεων, ήτοι τόκων καταθέσεων εξωτερικού και ποσών εμβασμάτων που έχουν εμβαστεί σε άλλα κράτη σύμφωνα με στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ. την τελευταία τριετία. Για την υλοποίηση της δράσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα εικόνα των οφειλών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ΔΟΥ, δεδομένου ότι τα στοιχεία των πινάκων ελήφθησαν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οπότε, όπως επισημαίνεται, στο διάστημα που μεσολάβησε ενδέχεται να έχει μεταβληθεί η εικόνα των πινάκων ή να έχουν δημιουργηθεί μεταγενέστερες οφειλές, καθώς και να υπάρχουν οφειλές από συνυπευθυνότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου