ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοβουλίες για 6.000 απόρους

πρωτοβουλίες-για-6-000-απόρους-64020
Συντονισμένες δράσεις υλοποιούνται σε όλο το εύρος της περιοχής μας, από την πλευρά των Δήμων αλλά και της τοπικής Εκκλησίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες 6.000 περίπου απόρων οικογενειών, που βιώνουν τα δεινά της κρίσης. Η διόγκωση των καθημερινών προβλημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας εντείνει τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν φορείς, εθελοντές αλλά και ευαισθητοποιημένοι ιδιώτες, με στόχο την ουσιαστική στήριξη όσων χρίζουν βοηθείας. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χιλιάδων άπορων οικογενειών θα γεμίσει με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρωθεί με συντονισμένες ενέργειες, ενώ παράλληλα το Δος Ημίν και τα Σπίτια Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, προσφέρουν καθημερινά περισσότερα από 1.850 γεύματα αγάπης. Η περίοδος της κρίσης που διανύουμε, έχει διαφοροποιήσει τα συνήθη δεδομένα, στρέφοντας ακόμη εντονότερα το ενδιαφέρον των ιθυνόντων στην κατεύθυνση της προσφοράς βοήθειας σε όσους έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας και της δραματικής συρρίκνωσης των εσόδων τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Σειρά πρωτοβουλιών έχει υιοθετήσει στο πλαίσιο των γιορτών ο Δήμος Βόλου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών 1.000 περίπου άπορων οικογενειών. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, αποσκοπούν στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μέσω του οποίου προσφέρονται διάφορα είδη για το εορταστικό τραπέζι των αναξιοπαθούντων συμπολιτών. Το καθιερωμένο γεύμα για τους απόρους θα πραγματοποιηθεί την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στο Ενυδρείο, ενώ με την βοήθεια της ΜΚΟ «Μπορούμε» και μεγάλης αλυσίδας μάρκετ θα λάβουν διατακτικές 80 άπορες οικογένειες της Πρόνοιας. Σημαντική είναι παράλληλα η συνδρομή ιδιωτών, επιχειρηματιών αλλά και δεκάδων εθελοντών οι οποίοι συνδράμουν το κοινωνικό έργο που αναπτύσσεται στο Δήμο Βόλου κι όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Παντσάς «είναι μεγάλη η βοήθεια που δεχόμαστε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και την Εθελοντική Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (Αγριά) για την συγκέντρωση των τροφίμων που θα γεμίσουν τα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου». Οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης όλων των άπορων συμπολιτών, επεκτείνονται σε όλα τα πεδία «αγκαλιάζοντας» παράλληλα και τους κρατούμενους στις φυλακές και στο πλαίσιο αυτό, το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας με την συνδρομή επιχειρήσεων, ιδιωτών αλλά και μαθητών, έχει συγκεντρώσει διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν στους κρατούμενους των φυλακών της περιοχής μας. Αναφερόμενος στα τρέχουσα κατάσταση ο κ. Παντσάς, υπογραμμίζει ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες του κόσμου, παρά τις περιορισμένες οικονομικές μας δυνατότητες, χάρη στην μεγάλη κινητοποίηση που υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας, και την σημαντική βοήθεια που έχουμε ως Δήμος από συμπολίτες, επιχειρήσεις και οργανώσεις της περιοχής μας, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Στο μεταξύ, διανέμονται από την Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. τρόφιμα σε 660 άτομα, από τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους άπορους δημότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του Δήμου που ήδη έχουν κάνει αιτήσεις και έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Τα τετρακόσια εβδομήντα έξι άτομα είναι κάτοικοι ορεινών – μειονεκτικών περιοχών που πληρούν τα κριτήρια και αιτήθηκαν τρόφιμα και εκατόν τριάντα είναι οι σιτιζόμενοι από το Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Βόλου.

Στον Δήμο Αλμυρού γέμισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το χριστουγεννιάτικο κοινωνικό καλάθι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες περισσοτέρων από 200 άπορες οικογένειες. Σε κάθε οικογένεια προσφέρεται σακούλα με διάφορα τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι και όπως υπολογίζεται η διανομή θα έχει ολοκληρωθεί αύριο, παραμονή των Χριστουγέννων. Οι ποσότητες των τροφίμων που συγκεντρώθηκαν από τον Δήμο Αλμυρού σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, σχολεία και άλλους φορείς της περιοχής κρίνονται ικανοποιητικές και διανέμονται σε όσους έχουν ανάγκη, προκειμένου να ανακουφίσουν τις καθημερινές ανάγκες των αναξιοπαθούντων κατοίκων του Δήμου, ενόψει των εορτών.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου επίσης θα διανεμηθούν δωρεάν τρόφιμα, γραβιέρα, τυρί φέτα, ρύζι, μακαρόνια και λάδι σε 792 άπορους, σύμφωνα με τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η γραβιέρα έχει ήδη αποθηκευτεί στα ψυγεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού και σταδιακά ολοκληρώνεται η διαδικασία παραλαβής των τροφίμων, τα οποία θα διανεμηθούν έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στους δικαιούχους. «Είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται δωρεάν διανομή τροφίμων σε απόρους κατοίκους της περιοχής μας και παράλληλα μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μεταφέρουμε τρόφιμα και στα σπίτια των συμπολιτών μας οι οποίοι είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν» αναφέρει στο σημείο αυτό η κ. Μαρία Σαμαρά, Αντιδήμαρχος Αγροτικής, Τουριστικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, νέων Τεχνολογιών, Υγείας και Πρόνοιας, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, για να προσθέσει «ελπίζουμε στο καλύτερο και κάνουμε ότι μπορούμε, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Δωρεάν διανομή τροφίμων σε 1.100 άπορες οικογένειες θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου ήδη συγκεντρώνονται τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους, υπό τον συντονισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης και την συμμετοχή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Τα τρόφιμα που θα προσφερθούν στους απόρους κατοίκους όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων περιλαμβάνουν τυρί, ρύζι, ζυμαρικά και λάδι και ήδη έχουν αποσταλεί στους τοπικούς προέδρους οι λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων, προκειμένου να γίνει με συντονισμένες ενέργειες η διανομή. Καθοριστική ήταν παράλληλα και η συνδρομή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», ενώ όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, κ. Στάθης Μαλαμάτης «υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στον κόσμο και από την πλευρά του Δήμου καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου έχει επίσης γεμίσει με διάφορα αγαθά το κοινωνικό καλάθι το οποίο διανέμεται σε 60 άπορες οικογένειες μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Το κοινωνικό καλάθι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που προορίζεται για τους απόρους γέμισε χάρη στην ευαισθητοποίηση και συνδρομή των Δημοτών, των επαγγελματιών αλλά και των σχολείων της περιοχής. Παράλληλα, ο Δήμος συμμετέχει για δεύτερη χρονιά σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο θα δοθούν τρόφιμα σε 1.700 άπορες οικογένειες. «Ήμασταν οι πρώτοι που συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο πέρυσι υπήρχαν 700 αιτήσεις, ενώ φέτος έχουν διπλασιαστεί και θα λάβουν 1.700 οικογένειες τρόφιμα. Η διανομή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και οι δικαιούχοι θα λάβουν και φέτος ρύζι, ζυμαρικά, γραβιέρα, φέτα και λάδι» υπογραμμίζει η Δήμαρχος Φερών κ. Ελένη Λαΐτσου. Στο πεδίο των κοινωνικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται, περιλαμβάνονται επίσης οι δεκάδες μερίδες φαγητού που παρασκευάζονται με την συνδρομή των Παιδικών Σταθμών και διανέμονται μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε όσους έχουν ανάγκη. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι δυσκολεύει η κατάσταση και παράλληλα αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στον Δήμο για να ζητήσουν την βοήθειά μας» υπογραμμίζει η κ. Λαΐτσου και προσθέτει «προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, για να νιώσουν ότι μπορούν να γιορτάσουν αυτές τις μέρες».

Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι εμφανείς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου ήδη υλοποιούνται κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των απόρων στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Πέραν της διανομής τροφίμων και βοηθήματος σε δεκάδες άπορες οικογένειες, που πραγματοποιούνται από τους Δήμους, την Εκκλησία και εθελοντικούς φορείς, στην Αλόννησο θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο γεύμα σε μοναχικούς ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του εφημέριου της Αγίας Παρασκευής π. Αβραάμ Αποστολίδη και υλοποιείται χάρη στην συνδρομή των τοπικών εθελοντικών δυνάμεων.
Δωροεπιταγές από τη Μητρόπολη

Δωροεπιταγές προσφέρει για πρώτη φορά η Μητρόπολη Δημητριάδος, προκειμένου να προμηθευτούν τα είδη που χρειάζονται για το γιορτινό τραπέζι 1.000 περίπου άποροι συμπολίτες. Η διανομή των διατακτικών πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Οικογένειας της Μητρόπολης Δημητριάδος, το οποίο βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της τοπικής Εκκλησίας, η διανομή των δωροεπιταγών θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των άπορων οικογενειών που είναι καταγεγραμμένες από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Μητρόπολης. Παράλληλα τα Σπίτια Γαλήνης και το Δος Ημίν, το Κέντρο Σίτισης Απόρων του Αγίου Νικολάου, προσφέρουν σε καθημερινή βάση γεύματα σε περισσότερους από 1.850 απόρους, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και πρόβλεψη για ενδεχόμενη αύξηση των μερίδων φαγητού. Στο μεταξύ υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών δεκάδων αναξιοπαθούντων συμπολιτών και για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί δισκοφορία σε όλους τους ναούς της Μητροπολιτικής περιφέρειας, ανήμερα των Χριστουγέννων. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος «θέλω να πιστεύω ότι οι φετινές γιορτές θα είναι ξεχωριστές, διότι ο καθένας έχει νιώσει την ανάγκη να προσφέρει κάτι στον αδελφό του κι αυτό γίνεται πράξη σε καθημερινή πλέον βάση. Άρα μαλακώνουν οι ψυχές και πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η ελπίδα και όχι η απελπισία» καταλήγει ο Σεβασμιώτατος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου