ΤΟΠΙΚΑ

Προσλήψεις – ΕΣΑΝ «καίνε» τους γιατρούς του ΕΣΥ

προσλήψεις-εσαν-καίνε-τους-γιατρο-62280

Κινητοποιήσεις για αδιαπραγμάτευτα, όπως λένε, αιτήματα, σχεδιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί. Σε συνάντησή τους στην Αθήνα, την Πέμπτη, οι πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών έκαναν τις αντιπροτάσεις τους για το σχέδιο υγείας, ορίζοντας ταυτόχρονα και το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Το «φρένο» σε καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, η διενέργεια άμεσων προσλήψεων ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής εφημέρευση και η κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε) αποτελούν αδιαπραγμάτευτα αιτήματα των γιατρών του ΕΣΥ.

Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, Νίκος Χαυτούρας, η ασφαλής εφημέρευση προϋποθέτει την πρόσληψη πολλαπλάσιων γιατρών από τους 1.500 που εξήγγειλαν, το κόστος των οποίων πρέπει να περάσει στον προϋπολογισμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Επιπλέον δεν μπορεί από τη μία να μιλάμε για προσλήψεις και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και από την άλλη, να βάζουμε ιδιώτες στη διαχείριση των οικονομικών».

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών θα διεκδικήσουν την υιοθέτηση των προτάσεών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει μία «στρατηγική αντίστασης – αντίδρασης πάνω στην ακολουθούμενη πολιτική».

Ο κ. Χατούρας είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο οδηγεί στη συρρίκνωση της δημόσιας υγείας και εν τέλει στην κατάργησής της. Ακόμη και για τους Επιμελητές Β, έχουν σταματήσει οριστικά τις μονιμοποιήσεις με προεδρικό διάταγμα.

Εμείς, σε επίπεδο Νοσοκομείου Βόλου και για τα Κέντρα Υγεία, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50-70 μόνιμους γιατρούς. Σε μία κλινική πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε γιατροί για ασφαλή εφημέρευση, ενώ σήμερα εφημερεύουν ένας – δύο», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου