ΤΟΠΙΚΑ

Ο τελικός των αουτσάιντερ…

ο-τελικός-των-αουτσάιντερ-851206

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της σεζόν, το βαρύτιμο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, θα διεκδικήσουν σήμερα το βράδυ (21:45 Mega) Ρέιντζερς και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στον τελικό του Μάντσεστερ που θα φιλοξενηθεί στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ».
Η ρωσική ομάδα θέλει να ολοκληρώσει το… θαύμα της Αγιάς Πετρούπολης έχοντας αποκλείσει κατά σειρά στους προηγούμενους γύρους ομάδες που θεωρούνταν ισχυρότερες από αυτή, όπως η Βιγιαρεάλ, η Μαρσέιγ, η Λεβερκούζεν και το μεγάλο φαβορί, η Μπάγερν Μονάχου. Το πόσο πολύ θέλουν οι πρωταθλητές Ρωσίας αυτό το τρόπαιο μαρτυρά το γεγονός ότι έχουν αδιαφορήσει παντελώς για το πρωτάθλημα, όπου σε έξι αγώνες έχουν μόλις μία νίκη, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα και είναι τρίτοι από το τέλος. Ο προπονητής της Ζενίτ, Ντικ Άντβοκαατ, θα τεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια, από το 1998 έως το 2002, πανηγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Σκωτίας. Ο 50χρονος Ολλανδός τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του μόνο έναν παίκτη, αλλά δυστυχώς για αυτόν πρόκειται για τον Πάβελ Πογκρέμπνιακ. Ο διεθνής φορ, που μοιράζεται την κορυφή των σκόρερ στη διοργάνωση με τον Λούκα Τόνι έχοντας αμφότεροι από δέκα τέρματα, είναι τιμωρημένος. Διαθέσιμοι είναι οι Αντρέι Αρσάβιν, Ράντεκ Σερλ και Φερνάντο Ρίκσεν, που εξέτισαν τις τιμωρίες τους. «Έχουμε φτάσει τόσο μακριά και αφού τα καταφέραμε πρέπει να γράψουμε ιστορία και να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Είπα στους παίκτες μου πως αυτή είναι η ευκαιρία μας και πως με την ποιότητα που έχουν δείξει μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα», είπε ο Ντικ Άντβοκαατ.
Σε αντίθεση με την αντίπαλό της, η Ρέιντζερς όχι μόνο δεν σκέφτεται μόνο το UEFA, αλλά κυνηγά ένα ιστορικό ρεκόρ, την κατάκτηση τεσσάρων τίτλων σε μία σεζόν. Ήδη έχει κατακτήσει το Λιγκ Καπ, θα διεκδικήσει το Κύπελλο απέναντι στην αδύναμη Κουίν οφ Σάουθ στις 24 Μαΐου, ενώ δίνει μάχη μέχρις εσχάτων με τη Σέλτικ στο πρωτάθλημα. Ο Γουόλτερ Σμιθ δεν υπολογίζει στον Ντανιέλ Κουζάν μετά την ανόητη αποβολή του στον επαναληπτικό αγώνα της ημιτελικής φάσης κόντα στη Φιορεντίνα. Τραυματίες είναι οι Άλαν ΜακΓκρέγκορ, Τσάρλι Άνταμ, Κρις Μπερκ και Στίβεν Νέισμιθ, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Κέβιν Τόμσον μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα κόντρα στη Νταντί Γιουνάιτεντ το Σάββατο. Ο τεχνικός της Ρέιντζερς κλήθηκε πριν τον τελικό να απαντήσει σε όσους κατηγορούν για αντι-ποδόσφαιρο την ομάδα του. «Έχουν ακουστεί πολλά αρνητικά σχόλια. Αν όμως οι ομάδες που αποκλείσαμε ήταν τόσο καλές, γιατί δεν μας απέκλεισαν;», τόνισε και πρόσθεσε: «Κάναμε εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη. Ο τελικός θα είναι ο 19ος αγώνας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέτος, κάτι σαν μία μισή σεζόν στη Σκωτία. Όμως αν και είχαμε λίγη τύχη στην πορεία, ανταποκριθήκαμε άριστα».
Στο χωρητικότητας 47.000 θεατών στάδιο θα βρίσκονται 13.000 φίλαθλοι από κάθε μία φιναλίστ, ωστόσο εκτιμάται πως περίπου 100.000 θα ταξιδέψουν από τη Σκωτία στο Μάντσεστερ για να ζήσουν την ατμόσφαιρα του τελικού.

Πιθανές συνθέσεις των ομάδων:
Ζενίτ: Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Σιρόκοφ, Κρίζανατς, Γκόρσκοφ, Ζιριάνοφ, Τίμοστσουκ, Αρσάβιν, Φαϊζούλιν, Ντομίνγκες, Τεκέ.
Ρέιντζερς: Αλεξάντερ, Γουίερ, Πάπατς, Χεμντανί, Κουεγιάρ, Τόμσον, Φέργκιουσον, Μπρόουντφουτ, Γουίτακερ, Ντέιβις, Νταρσβίλ (Νόβο).

Τι λέει η ιστορία
*Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε αντίθεση με τη Ρέιντζερς, που θα διεκδικήσει τρόπαιο για τέταρτη φορά. Το 1972 είχε νικήσει τη Ντιναμό Μόσχας στη Βαρκελώνη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ για τον ίδιο θεσμό είχε ηττηθεί στους τελικούς του 1961 από τη Φιορεντίνα και του 1967 από την Μπάγερν Μονάχου.
*Η Ρέιντζερς φιλοδοξεί να χαρίσει στη Σκωτία το τέταρτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, αφού πέρα από το Κυπελλούχων του 1972, το ίδιο τρόπαιο είχε σηκώσει η Αμπερντίν το 1983, ενώ η Σέλτικ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1967.
*Η Ζενίτ με τη σειρά της θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που το 2005 κατέκτησε το Κύπελλο UEFA χαρίζοντας στη Ρωσία το παρθενικό της ευρωπαϊκό τρόπαιο.
*Οι δύο ομάδες αναμετρώνται για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα. Στις 24 Αυγούστου του 2006 είχαν δώσει φιλικό ματς στο «Άιμπροξ» για τη μεταγραφή του Φερνάντο Ρίκσεν στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης. Η τελευταία είχε επικρατήσει με 4-1.
*Η Ζενίτ αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ομάδα από τη Ρωσία, σε αντίθεση με τη Ρέιντζερς που έχει αναμετρηθεί δέκα φορές με ρωσικά συγκροτήματα έχοντας απολογισμό επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.
*Ο Ανατόλι Τίμοστσουκ είναι ο μοναδικός παίκτης της Ζενίτ που έχει αγωνιστεί και στα 14 ματς της ομάδας στη διοργάνωση, ενώ οι Κάρλος Κουεγιάρ και Κερκ Μπρόουντφουτ και στα οκτώ ματς που έδωσε στη διοργάνωση η Ρέιντζερς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου